Premiile Oscar 2024

Oscar 2024. Celelalte 3 surprize după ce Oppenheimer a luat cele mai importante premii

Premiile Oscar au fost marcate, în 2024, de bomba atomică. La propriu. Oppenheimer a câștigat șapte premii și, odată cu ele, a marcat câteva premiere. Dintre toate filmele însă, cea mai mare dezamăgire a fost Barbie.

La premiile Oscar, Oppenheimer a luat aproape tot ce-a putut. Deși a fost apreciat pentru coloana sonoră, n-a câștigat și premiul pentru cel mai bun sunet. Acesta a revenit filmului The Zone of Interest care spune povestea unei familii în timpul Holocaustului. Familia era a unui comandant nazist și avea casa lângă lagăr. 

Odată cu Oppenheimer, au fost premiați și Christopher Nolan ca regizor, Cillian Murphy ca cel mai bun actor principal și Robert Downey Jr. cel mai bun în rol secundar. Pentru toți este primul Oscar.

Surprize de la Oscar, după ce Oppenheimer a luat tot ce-a putut

O surpriză a fost Godzilla Minus One. Da, este încă un film cu Godzilla, dar acesta are din 2024 un Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale. Filmul a fost lăudat deja pentru felul în care spune o poveste atât de folosită de Hollywood. Totuși, premiul arată că niciodată nu e prea târziu s-o spui mai bine

O altă surpriză a fost la categoria pentru cel mai bun film de animație, unde The Boy and the Heron, un film de animație japonez regizat de legendarul Hayao Miyazaki, a triumfat în fața câștigătorului preconizat, Spider-Man: Across the Spider-Verse. Cea de-a doua victorie la Oscar a lui Miyazaki îi consolidează și mai mult moștenirea ca o figură transformatoare în lumea animației. Și, la o adică, Spider-Man mai are timp să ia premii. 

Nu în ultimul rând, a treia surpriză a fost Barbie. A luat un Oscar, pentru cel mai bun cântec, dar atât. În ciuda cifrelor de încasări, filmul pare că n-a avut nicio șansă în fața altora. Cu doar un premiu din opt nominalizări, este, poate, și un semnal că nu orice exercițiu de marketing împachetat ca film poate să fie și premiat peste tot. 

O surpriză minoră poate fi pentru Killers of the Flower Moon și Maestro. Dacă al doilea nu avea chiar foarte multe șanse, de la filmul lui Scorsese erau câteva așteptări. Mai mult, regizorul Martin Scorsese ratează, pentru a treia oară, un premiu Oscar. Filmul rămâne însă memorabil și necesar pentru Statele Unite să-și înțeleagă mai bine istoria.

Într-o altă ligă a surprizelor, Emma Stone a fost desemnată cea mai bună actriță în rol principal – pentru rolul din Poor Things. Filmul în sine merită văzut, cu sau fără premiul pentru Emma. Are însă din plin și premii Oscar, după cum vezi din lista de mai jos.

Da, o vedetă low-key a fost The Zone of Interest. E un film puternic atât prin mesaj și imagine, cât și prin sunet, aproape obsedant de la minut la minut.

Nu în ultimul rând, The Wonderful Story of Henry Sugar e un produs Wes Anderson și e disponibil pe Netflix într-o serie de scurtmetraje bazate pe poveștile lui Roald Dahl. Scurtmetrajul premiat acum e în sine fascinant, iar toate cele patru disponibile durează mai puțin decât filme cu pretenție. Și sunt mai dinamice. 

Premiile Oscar, lista completă a câștigătorilor

Cel mai bun film: Oppenheimer

Cea mai bună imagine: Oppenheimer

Cea mai bună coloană sonoră: Oppenheimer

Cel mai bun actor: Cillian Murphy, Oppenheimer

Cel mai bun regizor: Christopher Nolan, Oppenheimer

Cel mai bun montaj: Oppenheimer

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Downey Jr., Oppenheimer

Cea mai bună actriță: Emma Stone, Poor Things

Cel mai bun sunet: The Zone of Interest

Cel mai bun cântec: What Was I Made For? din Barbie

Cel mai bun scenariu original: Anatomy of a Fall

Cea mai bună actriță în rol secundar: Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers

Cel mai bun scurtmetraj de animație: War Is Over!

Cel mai bun film de animație: The Boy and the Heron

Cel mai bun scenariu adaptat: American Fiction

Cel mai bun machiaj și coafură: Poor Things

Cel mai bun design de producție: Poor Things

Cel mai bun design vestimentar: Poor Things

Cel mai bun film internațional: The Zone of Interest

Cele mai bune efecte vizuale: Godzilla Minus One

Cel mai bun film documentar: 20 Days in Mariupol

Cel mai bun documentar scurtmetraj: The Last Repair Shop

Cel mai bun scurtmetraj (live action): The Wonderful Story of Henry Sugar

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Sleeping Dogs 2024

Filmul Sleeping Dogs e primul bazat pe cartea unui român. Când e lansat oficial

Alte articole interesante