Sărmane creaturi (Poor Things)

Poor Things: O odisee fantastică marcată de îndrăzneală, creativitate și interpretări excepționale

Poor Things este un demers cinematografic care sfidează orice catalogare convențională, îmbinând elemente de science-fiction, dragoste și comedie într-un mod unic și provocator. Regizat de Yorgos Lanthimos și bazat pe romanul lui Alasdair Gray, filmul dă dovadă de un curaj extrem în ceea ce privește povestirea și execuția vizuală, deopotrivă admirabil și intrigant.
Titlu original: Poor Things
2023 | Categorie de vârstă: 17+ | 2 h 21 min. | Fantezie, Romantic, SF, Comedie

Regia: Yorgos Lanthimos

Scenariul: Tony McNamara, bazat pe romanul lui Alasdair Gray

Distribuția: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael, Kathryn Hunter, Margaret Qualley, Hanna Schygulla, Vicki Pepperdine, Suzy Bemba, Tom Stourton, Wayne Brett

Poor Things este o comedie întunecată, suprarealistă regizată de Yorgos Lanthimos. Filmul gravitează în jurul lui Bella Baxter (Emma Stone) – o femeie ciudată cu o poveste extraordinară. După un incident tragic, Bella este înviată de excentricul Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) printr-un procedeu științific neortodox care presupune înlocuirea creierului ei cu cel al copilului ei nenăscut. Această procedură o transformă pe Bella într-o persoană cu inocența unui copil și maturitatea fizică a unei femei în toată firea. De aici o urmărim pe Bella într-o multitudine de aventuri pe parcursul unei povești intrigante, îndrăznețe cu vizualuri de o creativitate excepțională.

Sufletul filmului își are esența în personajul principal, Bella Baxter, portretizată de Emma Stone, a cărei interpretare este de-a dreptul uimitoare. Interpretarea de excepție a fost recunoscută și la Globurile de Aur, unde Stone a fost câștigătoare în categoria „Cea mai bună actriță într-un muzical sau comedie”. Stone îi insuflă Bellei o profunzime polivalentă, întruchipând cu o finețe remarcabilă călătoria personajului de la stadiul de copil la cel de femeie matură. Această transformare nu se regăsește doar în interpretarea ei, ci este reprezentată și vizual prin paleta cromatică în continuă schimbare a filmului și prin designul costumelor, care evoluează de la simple cămăși de noapte albe la rochii elaborate și colorate, reflectând propria maturizare a Bellei.

Sărmane creaturi (Poor Things) – Trailer

Distribuția secundară, inclusiv Willem Dafoe și Mark Ruffalo, livrează interpretări care completează portretul pe care Stone i-l conturează Bellei. Contribuțiile lor aduc profunzime bogatei tapiserii a filmului, creând o experiență dinamică și captivantă. Tonul filmului, care oscilează între comedie neagră și dramă sinceră, este echilibrat cu pricepere, datorită, în parte regiei lui Lanthimos, dar și implicării actorilor în rolurile lor.

Dialogul filmului, scris de Tony McNamara, pare inițial dezarticulat, dar evoluează într-o narațiune complexă și poetică, reflectând dezvoltarea intelectuală a Bellei. Această progresie este o dovadă a abilității scenaristice a lui McNamara și a capacității lui Stone de a surprinde psihicul în evoluție al personajului.

Munca directorului de imagine Robbie Ryan în “Poor Things” este uimitoare din punct de vedere vizual, folosind texturi și nuanțe variate pentru a crea o atmosferă distinctă. Trecerea de la alb-negru granulat la culori vibrante nu este doar o alegere stilistică, ci și un procedeu narativ care merge în paralel cu creșterea personală a Bellei. Estetica filmului, inclusiv designul producției și al costumelor, este atât creativă, cât și plină de viață, contribuind în mod semnificativ la narațiunea sa vizuală unică.

Cu toate acestea, Poor Things nu este lipsit de controverse. Scenele sexuale explicite și variate ale filmului, deși fac parte integrantă din narațiunea sa, sunt un subiect de dezbatere. Unii critici, precum Rex Reed, consideră aceste scene excesive și gratuite.

Poor Things este un film provocator, atât vizual, cât și tematic. Nu este un film ușor și nici subiectul, dar nici modul în care se desfășoară acțiunea nu sunt pe alocuri prea ușor de digerat. Este o dovadă a riscurilor creative pe care regizori precum Lanthimos sunt dispuși să și le asume, forțând limitele cinematografiei convenționale. Deși s-ar putea să nu rezoneze cu absolut toată lumea, abordarea îndrăzneață a narațiunii și elementele sale vizuale și de interpretare remarcabile îl fac un film semnificativ în cinematografia contemporană.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Rebel Moon - Part One: A Child of Fire

Rebel Moon - Epopeea spațială masacrată de critici și devorată de abonații Netflix

Articolul următor
Tati part-time

Tati part-time (2024). Filmul cu fiica lui Măruță face vânzări record. De ce merită văzut?

Alte articole interesante
The Book of Solutions

Book of Solutions – O călătorie vizuală și emoțională prin esența creativității

În centrul acestei odisei artistice se află Marc, un regizor de film cu o personalitate complexă, marcată de bipolaritate și paranoia. Marc se zbate într-o luptă interioară intensă, incapabil să accepte destrămarea viziunii sale artistice de către producătorii săi. Prins într-un vârtej de emoții, el se confruntă cu temerile cele mai profunde, pe măsură ce fragmente din proiectul său îi dezvăluie o posibilă dezastru creativ.