Oscars 2024

Oscar 2024. Pe aripile vântului are un record vechi de 85 ani și niciun film nu îl poate doborî

Premiile Oscar vor fi decernate pe 10 martie, iar nominalizările vor fi anunțate pe 23 ianuarie. Oricine ajunge pe listă, un record va rămâne în picioare.

În 2024 va fi a 96-a gală a premiilor Oscar. Oppenheimer e unul dintre filmele favorite, mai ales după succesul de la Globurile de Aur, și se așteaptă ca Barbie, Killers of the Flower Moon, Poor Things sau Saltburn să prindă cel puțin prezența la gală, dacă nu ști premii. 

Cel mai des ai văzut filme de circa 90 de minute, adică o oră și jumătate. Au mai fost producții care s-au dus către două ore, două ore și jumătate. Dar rareori au fost regizori, studiouri sau producători care s-au aventurat la peste trei ore. Pe aripile vântului (1939), cu totul original Gone with the Wind, este însă unul dintr-o categorie aparte: are peste 3 ore și 40 de minute și există într-o versiune de aproape patru ore (fără două minute). 

Filmul cu Clark Gable (Rhett Butler) și Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) în rolurile principale este impresionat chiar și în prezent. La vremea lui, a primit și un număr considerabil de premii Oscar: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine sau Cea mai bună actriță și Cea mai bună actriță în rol secundar sunt doar câteva, și cele mai notabile. În total, opt premii. Filmul a fost construit pe cartea Gone with the Wind scrisă de Margaret Mitchell și lansată în 1936. 

Pe aripile vântului a devenit astfel și cel mai lung care să fie premiat cu Oscar drept cel mai bun film. Iar în 2024 niciun altul nu are șanse să-l depășească. Killers of the Flower Moon e la trei ore și 26 de minute, iar Oppenheimer are trei ore. Astfel, pentru încă un an, recordul vechi de 85 de ani rămâne neamenințat de producțiile moderne. 

Pe aripile vântului (1939) a trecut și printr-o controversă modernă

Filmul are, fără îndoială, locul său în galeria cinematografiei americane și internaționale, cu sau fără notorietatea duratei. Dar în 2020 a fost readus în actualitate, în discuții interminabile, după ce WarnerMedia a decis să-l retragă de pe HBO Max din cauza elementelor rasiste din el. 

Acțiunea din Pe aripile vântului se derulează și în timpul Războiului Civil din America de Nord, când cei din Sud n-ar fi vrut să renunțe la sclavi, iar cei din Nord voiau să modernizeze țara și să renunțe la astfel de deprinderi. Sudiștii au încercat să prezinte războiul drept o luptă pentru independență politică, și nu pentru menținerea sclaviei, dar în esență renunțarea la sclavi n-a fost pe placul lor. 

Între timp, WarnerMedia l-a repus online, adăugând explicații despre contextul pe care îl prezintă filmul și o contextualizare a lucrurilor din epoca respectivă. Dincolo de controversa asta, este în continuare cel mai popular film, cu vânzări considerabile și în 2020 prin platforma Amazon (cât a fost retras de pe streaming).

În altă ordine de idei, în relație cu filmul, merită menționat că Vivien Leigh drept personajul Scarlett O’Hara a ajuns pe coperta Time în decembrie 1939. La vremea lui, a fost al treilea cel mai scump film. A avut trei regizori, dar Victor Fleming a luat premiul Oscar drept cel mai bun în 1940. Ceilalți doi au fost: George Cukor (care a început treaba) și Sam Wood (care l-a înlocuit pe Fleming, iar la rândul lui a fost înlocuit de Fleming). Ceilalți doi nu au fost creditați pentru film.

Ziua premierei a fost declarată zi de sărbătoare în statul Georgia. Producătorul David Selznick a cumpărat drepturile de ecranizare fără să fi citit cartea. Iar orașul care arde în film e compus din decoruri vechi de 20 ani. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Stranger Things 5

Netflix anunță că Stranger Things, sezonul 5, intră în producție. Când ar fi lansat

Articolul următor
Spider-Man: Across the Spider-Verse

Spider-Man: Across the Spider-Verse - Aventura multiversului este aici!

Alte articole interesante