Pup-o, mă!

Pup-o, mă! Ouăle, franceza și ardelenii (2023). Comedia românească de la stână trece pe la Untold

Fie că-i zici Pup-o, mă! 3, fie că preferi supranumele Ouăle, franceza și ardelenii, treaba e tot între aceiași trei frați: Tică, Bică și Horică. Ultimii doi și-au găsit soții în filmele precedente, a rămas Tică. A tot căutat, dar viitorul nu-i deloc optimist. Ajunge chiar și la Untold, în căutările lui, ca să pupe o fată de Ziua Lânii (o tradiție străveche și absolut inventată). Treaba e complicată însă de o franțuzoaică nemulțumită de acest ritual considerat sexist. 
Titlu original:  Pup-o, mă!
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1h 54 min. | Comedie 
Regia: Tudor Botezatu
Scenariul: Salex Iatma
Distribuția: Tică – Alin Panc, Horică – Alexandru Pop, Bică – Cosmin Seleși, Lorette – Kristina Cepraga

Acum că e clar care-i treaba cu ardelenii și franceza, ouăle joacă aici rolul copiilor, adică dacă un viitor tată poate fi suficient grijuliu cât să nu le spargă. În fine, sunt câteva momente amuzante cu ele în film, dar pe măsură ce le tot vezi te tot gândești c-ar ieși mai bine o omletă din ele.

Odată cu acest film se încheie și capitolul Pup-o, mă! care, între timp, a avut și un serial lansat inițial pe Prima TV, dar ajuns între timp și pe Netflix (Înfruntarea bacilor sau Clash of Shepherds), dacă vrei să te afunzi și mai mult în universul acesta. 

Pup-o, mă! 3 a dus bacii la Untold, dar n-a fost acolo norocul

În căutare viitoarei soții, Tică ajunge la Untold cu Bică. Vestimentația lor, sau poate chiar șarmul personal, îi ajută să cucerească trei fete pe care să le aducă la stână, unde să bea mai mult din rezerva strategică de palincă. Cât ei se bucurau de festival, la stână a rămas Horică și ouăle sale (cele de care are grijă) și Lorette (Kristina Cepraga), o româncă învățată cu viața bună din Franța.

Filmul Ouăle, franceza și ardelenii e o comedie ușoară din care nu lipsește ironia la adresa felului în care ardelenii vorbesc cu „no”. Ba chiar în film are și un moment în care e tratată fix ca o limbă, iar Tică și Bică se înțeleg perfect folosind un singur cuvânt, dar cu accent diferit pe „o” sau prelungind anume sunetele. Poți spune că-i o memă de internet dusă prea departe, dar niciunde pe internet nu a fost atât de bine lucrată ca-n filmul ăsta. Cum la fel de bine a fost lucrată imaginea.

Pe măsură ce mă uitam la film mi-am adus aminte de o altă trilogie cu ardeleni. Aș putea spune chiar ardelenii părinților sau bunicilor tai. E vorba de seria începută cu Profetul, aurul și ardelenii (1978), continuată cu Artista, dolarii și ardelenii (1980) și încheiată cu Pruncul, petrolul și ardelenii (1981). Atunci ardelenii descopereau America și erau un fel de cowboy locali, aici sunt doar oameni care își caută soții. Dar, iată, arc peste timp, ardelenii sunt încă o sursă de explorare a dinamicilor dintre vechi și nou.

Filmul e pe Netflix și e perfect pentru diverse momente în care vrei o comedie lejeră, fără pretenții de artă și festival. Are umor de situație și neînțelegeri cauzate de limbă între franceză, română și ardelenească. Clasicul film lejer de popcorn, nachos și suc la care o să și râzi, o să te și regăsești pe alocuri și care e bine făcut pentru ceea ce vrea să fie, de la replici și acțiune până la cum e filmat (luminos, optimist).

Poster film Pup-o, mă!
Total
0
Shares
Articolul anterior
A Murder at the End of the World

A Murder at the End of the World: Un fel de Hercule Poirot contemporan

Articolul următor
Willem Dafoe propria stea pe Hollywood Walk of Fame

Willem Dafoe primește într-un final propria stea pe Hollywood Walk of Fame

Alte articole interesante
The Book of Solutions

Book of Solutions – O călătorie vizuală și emoțională prin esența creativității

În centrul acestei odisei artistice se află Marc, un regizor de film cu o personalitate complexă, marcată de bipolaritate și paranoia. Marc se zbate într-o luptă interioară intensă, incapabil să accepte destrămarea viziunii sale artistice de către producătorii săi. Prins într-un vârtej de emoții, el se confruntă cu temerile cele mai profunde, pe măsură ce fragmente din proiectul său îi dezvăluie o posibilă dezastru creativ.