Rebel Moon - Part One: A Child of Fire

Rebel Moon – Epopeea spațială masacrată de critici și devorată de abonații Netflix

Într-o colonie pașnică amenințată de o putere tiranică într-un colț îndepărtat al galaxiei, misterioasa Kora conduce un grup divers de luptători uniți pentru răscumpărare și răzbunare, într-o bătălie decisivă pentru soarta galaxiei.
Titlu original: Rebel Moon: A Child of Fire
2023 | Categorie de vârstă: 13+ | 2 h 15 min. | SF, Fantezie, Acțiune, Aventură

Regia: Zack Snyder

Scenariul: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Shay Hatten; Poveste de Zack Snyder

Distribuția: Sofia Boutella, Djimon Hounsou, Ed Skrein, Michiel Huisman, Bae Doona, Ray Fisher, Charlie Hunnam, Dustin Ceithamer, Staz Nair, Fra Fee, Cleopatra Coleman, Stuart Martin, Ingvar Eggert Sigurdsson

Rebel Moon: Part One – A Child of Fire, în regia lui Zack Snyder, se petrece într-o galaxie devastată de război, unde regatul Motherworld încearcă să elimine toți rebelii. Intriga se concentrează în jurul lui Kora, interpretată de Sofia Boutella, o dezertoare din armata Imperiului din Motherworld. Ea se stabilește în comunitatea agricolă Veldt, care devine ținta amiralului Atticus Noble. Pentru a proteja Veldt, Kora pornește într-o misiune pentru a reuni un grup de luptători, printre care Gunnar, un simplu fermier, generalul Titus, un rebel, Kai, un mercenar, și alte personaje diverse, precum Nemesis și Darrian Bloodaxe.

Nu este nicio noutate că, uneori, opiniile criticilor nu au nici în clin, nici în mânecă cu preferințele consumatorului mainstream de film. Pe de altă, parte, în ceea ce privește Rebel Moon, nici măcar fanii înrăiți ai lui Snyder nu au reușit să se declare pe deplin mulțumiți, însă odată ajuns pe Netflix, filmul rămâne în topuri mai bine de două săptămâni. Care e faza cu Rebel Moon și dacă merită să îți pierzi două ore din viață cu el, discutăm pe foarte larg în cele ce urmează. 

Rebel Moon: Part One – A Child of Fire este o epopee SF regizată de Zack Snyder, cunoscut pentru filmele sale cu un impact vizual impresionant, precum 300 și Watchmen. Filmul o are ca protagonistă pe Sofia Boutella în rolul lui Kora, o străină misterioasă care trăiește alături de sătenii de la marginea unei luni îndepărtate.

Proiectul lui Zack Snyder a pornit din dorința de a crea un film Science Fiction care să incorporeze elementele bine cunoscute și arhetipurile clasicilor, într-o ecranizare proaspătă, cu efecte vizuale uluitoare. Cu toate acestea, Snyder, un maestru al preluării unor personaje deja fundamentate și creării unei noi narațiuni în jurul lor, pare să întâmpine ceva dificultăți atunci când vine vorba de dezvoltarea propriilor personaje, cu povești personale noi 

Scenariul filmului, deși prezintă stilul vizual caracteristic lui Snyder, a fost criticat pentru lipsa de originalitate și de profunzime în dezvoltarea personajelor. Personaje precum Kora și Gunnar sunt considerate oarecum unidimensionale, cu motivații și povești superficiale care nu sunt explorate pe deplin. Intriga împrumută masiv elemente din opera lui Akira Kurosawa și din filmele Star Wars, ceea ce creează un sentiment de familiaritate mai degrabă decât de noutate. Povestirea se bazează mai mult pe spectacolul vizual și pe secvențe de acțiune decât pe narațiuni bazate pe personaje.

Kora, protagonista, este relevată ca având un trecut complex, fiind crescută ca soldat în armata Imperium și servind direct familia regală. Dezamăgirea ei față de regim și eventuala dezertare oferă o oarecare profunzime personajului ei. Cu toate acestea, dezvoltarea altor personaje, precum Kai și Gunnar, este mai puțin detaliată. Kai, de exemplu, o trădează pe Kora pentru câștig personal, dezvăluind natura simplistă a motivațiilor unor personaje.

Originalitatea scenariului este pusă sub semnul întrebării, deoarece pare să compileze diverse laitmotive sci-fi și fantasy familiare, fără a oferi prea multe lucruri noi. Cu toate acestea, trecând peste neajunsurile filmului, care sunt destule, există motive pentru care ți-ai pierde mai bine de două ore din viață urmărind un film pe care vei avea constant impresia că l-ai mai văzut, deși este complet nou?

Există și lucruri bune la Rebel Moon care s-ar putea să îți placă

Trailer | Rebel Moon – Part One A Child of Fire | Netflix

Fie că ești fan al cinematografiei extraordinare din punct de vedere vizual, fie că îți place să explorezi stiluri narative noi, sau pur și simplu preferi să vezi un film bun din confortul propriei case, mai degrabă decât să mergi la cinema, există câteva motive pentru care Rebel Moon s-ar putea să îți placă.

În primul rând, dacă ești un împătimit al vizualului, Rebel Moon este o încântare. Zack Snyder este renumit pentru filmele sale atrăgătoare din punct de vedere vizual și unice din punct de vedere stilistic. Filmul promite un deliciu vizual, cu peisajele sale uimitoare și detaliile complexe care vor fi cu siguranță o încântare pe ecranul tău de înaltă rezoluție. Nu este vorba doar despre spectacol; este vorba despre a aprecia măiestria și efortul depus pentru a crea o lume atât de captivantă din punct de vedere vizual.

În plus, comoditatea streamingului pe Netflix nu poate fi subestimată. Platforma îți permite să urmărești “Rebel Moon” pe îndelete, încadrându-se perfect în programul tău. Fie că plănuiești o seară de film sau pur și simplu cauți ceva cu care să te relaxezi după o zi lungă, accesibilitatea filmului contribuie la plăcerea de a-l vedea.

În cele din urmă, opinile despre film par să se fi îmbunătățit într-o oarecare măsură pe parcursul timpului. Uneori, filmele evoluează în timp. Discuțiile și analizele care evoluează în jurul unui film după lansarea acestuia pot oferi profunzime și perspectivă, îmbunătățind experiența de vizionare. “Rebel Moon” a fost subiectul unor astfel de discuții în evoluție. 

Si totuși…din păcate, este la fel de posibil, asemenea mie, ca oricât te-ai strădui și ți-ai dori să îți placă acest film, pur și simplu să nu găsești suficiente puncte de conexiune cu personajele – lucru care pe măsură ce trec minutele te fac să devii din ce în ce mai nerăbdător, culminând cu o plictiseală cruntă. Aici este cea mai mare problemă generată de scenariul care nu oferă suficientă profunzime, mai ales în momentele în care acțiunea nu este deosebit de dinamică. 

Totuși, dacă ești fan Snyder sau dacă nu ai așteptări extraordinare înainte de a viziona filmul, însă apreciezi cinematografia de calitate, este posibil chiar să îți placă Rebel Moon. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Four Good Days

Four Good Days (2021). Filmul despre drama unei țări prezentată prin tragedia unei familii

Articolul următor
Sărmane creaturi (Poor Things)

Poor Things: O odisee fantastică marcată de îndrăzneală, creativitate și interpretări excepționale

Alte articole interesante
My Own Private Idaho din 1991

My Own Private Idaho: La marginea societății și a sufletului

My Own Private Idaho din 1991 este o explorare emoționantă și neconvențională a iubirii, a pierderii și a dorului. Filmul, cu River Phoenix și Keanu Reeves în rolurile principale, se adâncește în viețile a doi tineri escroci, Mike și Scott, pe măsură ce aceștia navighează într-o lume a descoperirii de sine și a dorințelor neîmplinite.