Robert De Niro

Robert De Niro (născut 17 august 1943) este un actor, regizor și producător american, dublu câștigător al premiului Oscar. Este considerat ca unul dintre cei mai mari si mai influenți actori din toate timpurile având la activ roluri în peste 90 de filme. 
Robert De Niro

Robert De Niro este renumit pentru colaborările sale cu Martin Scorsese și considerat unul dintre cei mai buni actori ai generației sale. De Niro a primit numeroase premii, inclusiv două premii Oscar, un premiu Golden Globe, premiul Cecil B. DeMille și un premiu pentru întreaga carieră din partea Screen Actors Guild. În 2009, a primit onoarea Kennedy Center, iar în 2016 a fost distins cu Medalia Prezidențială pentru Libertate de către președintele SUA, Barack Obama.

Născut în Manhattan, New York City, De Niro a studiat actoria la HB Studio, Conservatorul Stella Adler și la Actors Studio al lui Lee Strasberg. Primul său rol major a fost în filmul “Greetings” (1968), iar recunoașterea timpurie a venit cu rolul său de jucător de baseball în drama sportivă “Bang the Drum Slowly” (1973). Prima colaborare cu Scorsese a fost în “Mean Streets” (1973), unde a jucat rolul micului infractor “Johnny Boy”. A devenit celebru cu rolul său ca tânărul Vito Corleone în epopeea criminală “The Godfather Part II” (1974) a lui Francis Ford Coppola, pentru care a câștigat un Oscar pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar.

Pentru interpretarea sa ca Travis Bickle în “Taxi Driver” (1976) și ca soldat în drama despre războiul din Vietnam “The Deer Hunter” (1978), a primit două nominalizări la Oscar pentru Cel Mai Bun Actor. De Niro a câștigat un Oscar pentru Cel Mai Bun Actor pentru portretizarea campionului de box de categorie mijlocie Jake LaMotta în drama biografică “Raging Bull” (1980) a lui Scorsese, primul său Oscar în această categorie.

A jucat în roluri diverse, inclusiv un comic în “The King of Comedy” (1982), și a câștigat recunoaștere suplimentară pentru performanțele sale în epopeea “1900” (1976) a lui Bernardo Bertolucci, “Once Upon a Time in America” (1984) a lui Sergio Leone, satira distopică “Brazil” (1985) a lui Terry Gilliam, epopeea religioasă “The Mission” (1986) și comedia “Midnight Run” (1988). De Niro a interpretat rolul gangsterului Jimmy Conway în “Goodfellas” (1990), un pacient catatonic în “Awakenings” (1990) și un criminal în thrillerul psihologic “Cape Fear” (1991). Toate cele trei filme au fost apreciate pentru interpretările lui De Niro.

Apoi a jucat în “This Boy’s Life” (1993) și a regizat primul său film, “A Bronx Tale”, în 1993. Alte succese critice includ “Heat” (1995) și “Casino” (1995). De Niro este de asemenea cunoscut pentru rolurile sale comice în “Wag the Dog” (1997), “Analyze This” (1999) și “Meet the Parents” (2000). După apariția în mai multe filme criticate și nereușite comercial, a obținut o nominalizare la Oscar pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar pentru performanța sa în comedia romantică “Silver Linings Playbook” (2012) a lui David O. Russell.

În 2017, De Niro l-a interpretat pe Bernie Madoff în “The Wizard of Lies”, obținând o nominalizare la Premiul Emmy. Mai recent, a jucat în thrillerul psihologic “Joker” (2019) și în epopeea criminală “The Irishman” (2019) a lui Scorsese. De Niro și producătoarea Jane Rosenthal au fondat compania de producție de film și televiziune TriBeCa Productions în 1989, care a produs mai multe filme alături de propriile sale. Împreună cu Rosenthal, a fondat și Festivalul de Film Tribeca în 2002. Șase dintre filmele lui De Niro au fost incluse în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului ca fiind “semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.