Rosamund Pike

Rosamund Mary Ellen Pike (născută la 27 ianuarie 1979) este o actriță britanică. A primit diverse distincții, printre care Globul de Aur și un Premiu Primetime Emmy, pe lângă nominalizările la Oscar și la premiile BAFTA.
Actrita Rosamund Pike

Biografie

Pike și-a început cariera în producții de teatru precum Romeo și Julieta, alături de Paul Ready, și Gas Light. După ce a debutat pe ecran în filmul de televiziune A Rather English Marriage (1998) și roluri în seriale precum Wives and Daughters (1999) și Love in a Cold Climate (2001), a fost recunoscută la nivel internațional pentru debutul său cinematografic în rolul de Bond Girl – Miranda Frost – din Die Another Day (2002), pentru care a primit premiul Empire Award pentru cea mai bună debutantă. După această lansare, a câștigat premiul BIFA pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru The Libertine (2004) și a interpretat-o pe Jane Bennet în Mândrie și Prejudecată (2005).

Pike a mai avut apariții în filmul SF Doom (2005), în filmul thriller Fracture (2007), în drama Fugitive Pieces (2007), și An Education (2009), pentru care a fost nominalizată la Premiul London Film Critics’ Circle pentru actrița britanică în rol secundar a anului, dar și în comedia SF The World’s End (2013). De asemenea, a primit nominalizări la British Independent Film Award pentru An Education și Made in Dagenham (2010) și a fost nominalizată la Genie Award pentru Barney’s Version (2010). Printre celelalte filme ale sale se numără comedia de acțiune și spionaj Johnny English Reborn (2011), filmul epic de acțiune și aventură Wrath of the Titans (2012) și thrillerul de acțiune Jack Reacher (2012).

În 2014, interpretarea sa din thrillerul psihologic Gone Girl a fost primită cu aplauze din partea criticilor, câștigând Premiul Saturn pentru cea mai bună actriță și primind o nominalizare la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Pike a fost aplaudată pentru rolul lui Ruth Williams Khama în drama biografică A United Kingdom (2016) și pentru interpretarea jurnalistei Marie Colvin în drama biografică de război A Private War (2018), pentru care a fost nominalizată Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un film artistic – dramă. Pike a câștigat un premiu Primetime Emmy pentru rolul ei din State of the Union în 2019. Ea a câștigat un premiu Globul de Aur pentru interpretarea sa din I Care a Lot (2020). A jucat, de asemenea, în serialul Amazon Original The Wheel of Time (2021-prezent).