Saltburn 2023 Film Thriller Comedie

“Saltburn” (2023): O privire incisivă în lumea aristocrației britanice

“Saltburn”, regizat de Emerald Fennell, este o explorare intrigantă a dinamicii sociale și a relațiilor umane, îmbrăcată într-un amestec de dramă, comedie și thriller. Filmul ne poartă într-o călătorie prin lumea aristocrației britanice, văzută prin ochii unui student de la Oxford, interpretat cu o sensibilitate subtilă.
Titlu original: Saltburn
2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 11 min. | Dramă, Comedie, Thriller
Poster film Saltburn

Regia: Emerald Fennell

Distribuția: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe, Carey Mulligan, Reece Shearsmith, Sadie Soverall, Richie Cotterell, Millie Kent, Tasha Lim, Matthew Carver.

În centrul poveștii se află Oliver Quick (interpretat magistral de Barry Keoghan), un student bursier la Universitatea Oxford, care devine fascinat și ulterior obsedat de colegul său aristocrat, Felix Catton (Jacob Elordi). Keoghan oferă o interpretare complexă și nuanțată, capturând subtilitățile și ambiguitățile personajului său. Elordi, pe de altă parte, este carismatic și irezistibil în rolul lui Felix, un aristocrat cu o grație naturală și o inocență aproape naivă.

Trailer Saltburn

Filmul se desfășoară într-un ritm alert, cu o regie și o editare care accentuează tensiunea și dinamica dintre personaje. Cinematografia lui Linus Sandgren adaugă o dimensiune visătoare și opulentă, iar designul de producție este de-a dreptul impresionant, capturând frumusețea și excesul lumii aristocratice.

În amestecul din Saltburn-by-the-Sea se află mama și tata Cattons, Elspeth și Sir James, cărora le dau viață, cu un aer jucăuș, o Rosamund Pike cu o figură serioasă și un Richard E. Grant amuzant. Aceștia formează un cuplu bine intenționat și grăitor, care adesea își etalează privilegiile în timp ce pare în mod evident inconștient de ele, o combinație de putere și naivitate satirică care face ca fiecare cuvânt care iese din gura lor să fie cu atât mai haotic. Sub același acoperiș se află și un majordom suspect de modă veche, sora înflăcărată a lui Felix, Venetia (Alison Oliver, care livrează un monolog obsedant) și sprintenul Farleigh (Archie Madekwe), în rolul rudei îndepărtate a familiei care locuiește la Saltburn ca un Catton onorific. Prietena excentrică și deprimată a lui Elspeth, Pamela, interpretată de Carey Mulligan în costume fantastice care variază de la șic metalic la „Regina Inimilor” (inspirat de personajul din “Alice în Țara Minunilor”), completează acest clan neobișnuit.

Cu toate acestea, “Saltburn” nu este lipsit de imperfecțiuni. Unele momente ale filmului par prea explicite, iar finalul ar fi putut beneficia de mai multă ambiguitate. În ciuda acestor mici deficiențe, filmul reușește să fie o experiență cinematografică captivantă și memorabilă.

“Saltburn” este o explorare stilată și îndrăzneață a lumii aristocrației britanice, cu performanțe remarcabile și o regie sigură. Fennell demonstrează din nou abilitatea sa de a crea filme provocatoare și vizual impresionante, chiar dacă uneori se luptă cu echilibrul între stil și substanță. Este un film care va rămâne în mintea spectatorilor mult timp după ce lumina din sala de cinema se stinge.

Total
0
Shares
Articolul anterior
La La Land (Film 2016)

La La Land: Un musical vibrant despre vise și realitate

Articolul următor
The Number 23 (Film)

The Number 23: Un thriller psihologic cu Jim Carrey între geniu și absurd

Alte articole interesante