Changeling Film

Schimbul (Changeling): O poveste cutremurătoare din inima Americii anilor ’30

‘Changeling’ regizat de Clint Eastwood, care ne poartă în America anilor ’30, o perioadă întunecată, unde justiția și adevărul sunt mai degrabă excepții decât reguli.
Titlu original: Changeling
2008 | Categorie de vârstă: 16+ | 2 h 21 min. | Mister, Dramă

Regia: Clint Eastwood

Scenariul: J. Michael Straczynski

Distribuția: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan, Colm Feore, Amy Ryan, Gattlin Griffith, Michael Kelly, Jason Butler Harner, Devon Conti, Pamela Dunlap, Riki Lindhome, Denis O’Hare, Geoff Pierson, Eddie Alderson.

Lupta și perseverența unei mame pentru adevăr și dreptate

Filmul Changeling ne prezintă povestea adevărată a Christinei Collins (interpretată impecabil de Angelina Jolie), o mamă căreia i se răpește copilul, Walter, și care este înlocuit de poliție cu un alt băiat. Acesta este un “changeling“, un impostor, iar Christine se trezește într-o luptă pe viață și pe moarte cu autoritățile corupte.

Marele Eastwood nu se sfiește să arate cum America s-a construit pe cadavre, fie că vorbim de aborigeni, mexicani sau victime ale abuzurilor poliției. ‘Changeling’ este o continuare a acestei teme, arătând cum poliția, în loc să protejeze și să servească, devine un instrument de teroare și corupție.

Angelina Jolie este inima și sufletul acestui film. Interpretarea ei ca Christine Collins este atât de puternică și emoționantă, încât te face să simți fiecare fragment de durere, disperare și neputință pe care le trăiește personajul său. Este o demonstrație de actorie de excepție.

‘Changeling’ este mai mult decât un film despre o mamă care își caută copilul. Este o poveste despre lupta împotriva unui sistem corupt, despre căutarea adevărului în fața minciunii și manipulării. Este o luptă a unei femei singure împotriva unui sistem gata să o calce în picioare.

Interesant este că ‘Changeling’ poate fi pus în contrast cu No Country for Old Men al fraților Coen. Acest din urmă film ne prezintă un alt aspect al Americii, prin personajul interpretat de Javier Bardem – un erou malefic care intruchipează fatalitatea imbatabilă și un spectru al crimei ce pare să fie congener cu America, având o natură de-a dreptul mefistofelică, deși are un chip angelic. Această juxtapunere între cele două filme ne arată cum cinematografia poate explora diferite fațete ale societății americane, fie că este vorba de corupția instituționalizată din “Changeling” sau de violența brută și imprevizibilă din ‘No Country for Old Men’.

Prin aceste filme, vedem cum cinematografia nu doar că reflectă societatea, dar și cum o modelează, oferindu-ne perspective diferite asupra realităților istorice și contemporane. “Changeling” ne arată lupta unei mame împotriva unui sistem corupt, în timp ce “No Country for Old Men” ne confruntă cu o lume în care răul pare să domine neîngrădit. În același context, putem privi și filmul 12 Years a Slave care ne oferă o perspectivă profundă asupra unei perioade întunecate din istoria Americii, explorând suferința și lupta pentru supraviețuire în fața sclaviei și discriminării rasiale. Fiecare dintre aceste filme, în felul său, contribuie la o înțelegere mai profundă a complexității și contradicțiilor Americii, fie că este vorba de corupție, violență sau lupta pentru dreptate și egalitate.

Eastwood a creat o capodoperă care nu doar că ne ține cu sufletul la gură, dar ne și provoacă să privim istoria cu alți ochi. ‘Changeling’ este un film care nu trebuie ratat!

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film bun No Country for Old Men

No Country for Old Men: O analiză a violenței și moralității prin geniul fraților Coen

Articolul următor
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

Alte articole interesante
Dream Scenario (Scenariu de vis)

Dream Scenario: O explorare curajoasă și inovatoare în lumea filmului

Un profesor de biologie evolutivă devine involuntar subiectul viselor recurente ale oamenilor, transformându-se dintr-un fenomen curios într-un paria social. Pe măsură ce visurile în care apare capătă un caracter violent, punându-i astfel la încercare reputația, identitatea și sănătatea mintală, filmul "Scenariu de vis" ne introduce într-o lume unde realitatea se împletește cu fantezia în moduri neașteptate și adesea tulburătoare.
Lista filme pe Netflix

Cele mai bune filme pe Netflix

Dacă și tu scrollezi pe Netflix minute în șir doar pentru a trage concluzia nefastă că efectiv nu ai la ce te uita, ne-am gândit să te ajutăm și am pus cap la cap o mare listă cu filme bune și foarte bune pe care le găsești pe Netflix.