Poster cu Elisabeta a II-a in serialul The Crown

The Crown: serialul care te face să-ți placă istoria mai bine decât profesorii de la școală

The Crown e, probabil, unul dintre motivele pentru care atât de multă lume e fascinată de istorie familiei regale din Marea Britanie. Serial bazat pe evenimente reale, care îți arată, printr-o dramatizare fictivă, viața reginei Elisabeta a II-a: de la problemele politice pe care le-a întâmpinat și până la cele personale. Pe 14 decembrie a apărut a doua parte din ultimul sezon.
2016 – 2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 58 de min. / episod | Biografie, Dramă, Istorie NETFLIX
Creat de: Peter Morgan
Regia: Benjamin Caron (11 episoade), Philip Martin (7 episoade), Christian Schwochow (7 episoade), Jessica Hobbs (7 episoade)
Distribuția: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Dominic West, Charles Edwards, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Marion Bailey, Victoria Hamilton, Helena Bonham Carter, Sam Philips, Lesley Manville, Elizabeth Debicki

The Crown a fost singurul serial pe care l-am văzut la recomandarea unui profesor. Eram studentă în primul an la Facultatea de Limbi Străine și aveam o materie care se numea „Civilizație”, care se voia a fi un soi de incursiune în cultura țării a cărei limbi o învățai. În practică, și pentru că eram la engleză, trebuia să învățăm pe de rost ani și evenimente importante din istoria Angliei.

Erau pagini întregi de evenimente care n-aveau sens dacă nu veneai deja cu un bagaj destul de mare de istorie. Așa că profa a venit cu o soluție, ca să ne facă viața mai ușoară și să ne arate că facultatea nu e totuși așa scorțoasă: să ne uităm la The Crown. Sigur, cu disclaimerul de rigoare că e ficțiune și evenimentele nu-s tocmai conforme cu realitatea istorică. Dar a fost o modalitate foarte bună de a ne băga în filmul Angliei din secolul trecut, ca apoi să ajungem să căutăm singuri cum au stat, de fapt, lucrurile.

Pe lângă abordarea evenimentelor istorice, unul dintre aspectele care face The Crown atât de captivant este modul în care personajele sunt prezentate și dezvoltate. Fiecare personaj aduce o nouă perspectivă asupra evenimentelor istorice și a vieții la curtea regală.

Complexitatea personajelor în The Crown

În fine, dar să revin la serial. The Crown tocmai a lansat ultimul sezon dintr-o poveste plină de dramă, relații complexe și intrigă regală. Creatorul Peter Morgan a reușit să transforme istoria într-un spectacol. A creat personaje complexe, prin nuanțe psihologice și povești reale.

Serialul îți arată parcursul reginei Elisabeta a II-a: de la începutul domniei și până la crizele majore pe care le-a înfruntat. The Crown explorează Criza Suezului, încoronarea și căsătoria Prințesei Diana și alte momente cheie din istoria britanică.

Cu toate că nu e tocmai conform cu realitatea istorică, The Crown chiar a fost aclamat pentru atenția la detalii. E de urmărit modul în care Peter Morgan a reușit să îmbine cu ficțiunea cu prezentarea cât mai acurată a contextului istoric și a atmosferei epocii trecute.

Tipul ăsta de seriale istorice au tot ieșit în ultimii ani, iar multe au trecut neobservate. Nu e chiar atât de ușor să condensezi și să transformi istoria într-o producție enjoyable. În ideea asta, pe lângă The Crown, recomand și Catherine the Great, de pe Max. Are un soi de umor pe care nu l-am mai văzut în alte producții. Și poate că ăsta e secretul ca să faci o serie istorică să aibă succes, iar pe public să rămână atent și să caute, apoi, mai multe despre ce i-ai prezentat.

Serialul The Crown
Total
0
Shares
Articolul anterior
Afis film Tata mută munții 2021

Topul filmelor românești pe Netflix are un titlu surprinzător pe primul loc

Articolul următor
Poster Film Rain Man 1988

Rain Man: Geniul și emoția sau un portret al umanității și înțelegerii

Alte articole interesante
Film documentar Brawn - The Impossible Formula 1 Story

Brawn: O poveste imposibilă de Formula 1

Keanu Reeves ne prezintă una dintre cele mai mari povești de inferioritate din Formula 1 prin povestea Brawn GP. În urma crizei financiare din 2008, o echipă independentă și subfinanțată s-a confruntat cu cei mai buni din lume.