Poster film Sightless (Oarbă 2020)

Sightless (Oarbă): thriller psihologic din 2020

Sightless” (2020) este un thriller psihologic care se învârte în jurul vieții lui Ellen Ashland, o violonistă talentată care rămâne oarbă în urma unui atac brutal. Povestea se derulează pe măsură ce Ellen, interpretată de Madelaine Petsch, se confruntă cu această nouă realitate și cu provocările pe care le implică.
2020 | Categorie de vârstă: 15+ | 1h 29 min. | Thriller psihologic
Regia: Cooper Karl

Regia: Cooper Karl

Scenariul: Cooper Karl

Distribuția: Madelaine Petsch, Alexander Koch, Deniz Akdeniz

Din punct de vedere tematic, “Sightless” pătrunde pe tărâmul percepției și al realității, un subiect des întâlnit în thrillerele psihologice. Ideea centrală a intrigii se învârte în jurul luptei lui Ellen de a discerne adevărul într-o lume pe care nu o mai poate vedea. Această premisă este plină de potențial pentru o explorare psihologică profundă, însă filmul, uneori, pare să se limiteze la o abordare superficială. Narațiunea, deși captivantă, cedează ocazional în fața capcanei previzibilității.

Madelaine Petsch oferă o interpretare lăudabilă în rolul lui Ellen, surprinzând nuanțele unui personaj împins într-o nouă realitate dezorientantă și înfricoșătoare. Reprezentarea ei conferă profunzime unui scenariu care, deși competent, nu se ridică întotdeauna la înălțimea așteptărilor. Distribuția secundară, inclusiv Alexander Koch și December Ensminger, au interpretări solide, deși personajele lor sunt oarecum limitate de constrângerile scenariului.

În ceea ce privește cinematografia, “Sightless” folosește eficient cadrele de prim-plan pentru a transmite lumea închisă și claustrofobă a lui Ellen. Limbajul vizual al filmului oglindește cu succes frământările interioare ale protagonistei și paranoia crescândă care o învăluie. Cu toate acestea, faptul că filmul se bazează pe răsturnări de situație previzibile și pe o intrigă secundară romantică oarecum încurcată îi diminuează impactul general. Gestionarea acestor elemente pare a fi lipsită de finețea și subtilitatea necesare pentru a ridica filmul dincolo de standardul genului. În timp ce unii spectatori ar putea aprecia natura deschisă și ambiguă a finalului, alții l-au găsit nesatisfăcător și prea previzibil. 

Ce se întâmpla în film

Filmul începe cu eforturile lui Ellen de a se obișnui cu pierderea vederii. Ea se retrage departe de lume, încercând să facă față pierderii sale în singurătate. Cu toate acestea, viața ei ia o întorsătură misterioasă atunci când începe să bănuiască faptul că atacatorul ei o urmărește în continuare. Paranoia se instalează pe măsură ce simte prezența unei amenințări nevăzute, o teroare care pare să se ascundă în văzul tuturor.

Singura legătură a lui Ellen cu lumea exterioară este prin intermediul îngrijitorului ei, Clayton, interpretat de Alexander Koch. Pe măsură ce intriga se conturează, interacțiunile lui Ellen cu vecinii ei și cu puținii oameni pe care îi întâlnește devin din ce în ce mai încărcate de tensiune și neîncredere. Filmul se joacă în mod inteligent pe tema percepției versus realitate, deoarece incapacitatea lui Ellen de a vedea o determină să pună la îndoială totul și pe toți cei din jurul ei.

Filmul atinge punctul culminant atunci când Ellen descoperă un adevăr șocant: realitatea pe care o percepe este o invenție elaborată, orchestrată de Clayton, care are o fixație obsesivă pentru ea. Ellen își dă seama că apartamentul pe care îl credea a fi casa ei este de fapt o cameră izolată fonic, iar persoanele cu care credea că a interacționat erau toate roluri jucate de Clayton.

Călătoria lui Ellen în încercarea de a descoperi adevărul și de a scăpa de răpitorul ei constituie punctul central al poveștii. Filmul se încheie cu o evadare dramatică și cu o întorsătură de situație care redefinește înțelegerea spectatorului despre imagine și percepție.

“Sightless” este un film care explorează urmările psihologice ale traumei și capacitatea minții umane de a percepe și interpreta realitatea, ceea ce îl face un thriller captivant și provocator.

Merită văzut fimul?

Dacă îți plac filmele care abordează manipularea psihologică, paranoia și percepția alterată a realității, “Sightless” ar putea să te atragă. Acesta oferă o poveste în care realitatea personajului principal este în mod constant pusă sub semnul întrebării, creând o atmosferă plină de suspans și tulburătoare.

Dacă ești interesat de studiul personajelor, filmul se concentrează pe călătoria lui Ellen Ashland (interpretată de Madelaine Petsch) după un eveniment traumatic care o lasă oarbă. Dezvoltarea personajului ei și mecanismele de adaptare într-un mediu din ce în ce mai complex și înșelător ar putea fi intrigante pentru cei interesați de explorări profunde ale personajelor.

Dacă apreciezi filmele cu răsturnări de situație și elemente surpriză, Sighteless ar putea să te atragă, mai ales dacă apreciezi și o doză bună de suspans. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Filme romanesti netflix si max

Top 10 filme românești din 2023 disponibile online pe Netflix, Max

Articolul următor
Trailer film The Kitchen 2023

Netflix a lansat The Kitchen (2023), filmul distopic cu titlu înșelător

Alte articole interesante
Vagabondul milionar (Slumdog Millionaire)

Vagabondul milionar: De la mahalale la milioane

Povestea lui Jamal Malik, un tânăr orfan din mahalalele Mumbaiului, care ajunge în finala concursului "Vrei să fii milionar?". Un film despre bogăție și sărăcie, destin și întâmplare, iubire și supraviețuire.
Film 12 Years a Slave

12 Years a Slave: Eco-uri ale libertății pierdute și sclavia ca permanență istorică

În anii 1850, Solomon Northup, un bărbat de culoare, liber, muzician, violonist, din Saratoga, New York, este răpit și transformat în sclav. El are soție și copii. Este dus într-un loc necunoscut, unde legăturile lui cu familia sunt total abolite. Se trezește într-o cărceră alături de alți negri, înlănțuiți și ei, apoi vânduți ca sclavi unor stăpâni de plantații din Louisiana.