Society of Snow

Society of Snow: 8 detalii reale care n-au ajuns în film

Filmul prezintă povestea accidentului aviatic din anii ‘70, când o echipă de rugby din Uruguay și însoțitorii lor se trezesc naufragiați în Munții Anzi. E o adaptare a cărții lui Pablo Vierici, bazată pe întâmplări reale, care n-au ajuns complet în film.

Au fost 45 de pasageri la bordul avionului care transporta echipa de rugby Old Christmas Club la 13 octombrie 1972. După ce s-a prăbușit în Anzi, doar 29 au supraviețuit impactului și au fost nevoiți să se adapteze la condiții extreme de vreme și la foamete. Ideea că au să recurgă chiar la canibalism ca să supraviețuiască a devenit un punct central din intriga filmului Society of Snow, regizat de J.A. Bayona și lansat în 2023.

Filmul e considerat o adaptare fidelă a întâmplărilor reale din 1972. Dar unele detalii au fost lăsate deoparte. Și e de înțeles că o producție cinematografică nu poate cuprinde toate detaliile dintr-un scenariu tragic, cât se poate de real. 

Deși asta nu înseamnă că filmul e mai puțin precis, câteva informații care au fost omise sunt cât se poate de interesante și te poate ajuta să-ți creezi o imagine mai amplă despre tot ce a însemnat tragedia din Anzi.

  1. Supraviețuitorii au lansat semnale cu foc în speranța că vor fi observați

Asta e, probabil, cea mai comună practică în astfel de situații. Toate filmele cu supraviețuitori au scene în care încearcă, de multe ori fără succes, să atragă atenția navelor sau avioanelor care trec pe lângă. 

Asta s-a întâmplat și în povestea reală cu supraviețuitorii din Anzi. Au dat foc la diferite obiecte pe care le aveau, precum haine, în speranța că vor fi observați de avioanele care treceau deasupra lor. Dar a fost un eșec și au rămas rapid fără material pe care să-l ardă.

  1. Copilotul i-a mințit pe supraviețuitori că se aflau undeva pe lângă Chile înainte să moară

Deși pilotul a murit la impactul prăbușirii, copilotul a rămas blocat în scaunul său. A apucat să le spună celorlalți supraviețuitori că se află aproape de orașul Curico din Chile, iar doi dintre ei, Nando și Roberto, au pornit la drum pe Anzi ca să găsească o cale de scăpare. Tot ce-au aflat a fost că erau mult mai departe de civilizație decât ar fi crezut.

  1. Roberto chiar a găsit ceva în timp ce căuta un drum spre Chile

Roberto Canessa, chiar dacă s-a lăsat condus de dismularea copilotului, a descoperit un drum cât căuta alături de Nando drumul spre Chile. Însă cei doi au continuat să meargă în față, crezând că sunt mult mai aproape de civilizație. Roberto Canessa și-a dat seama la ani distanță că acel drum le-ar fi asigurat și grăbit salvarea.

  1. Zborul a avut o escală de o noapte în Argentina

Chiar dacă acest detaliu a fost omis din Society of Snow, e important de știut că avionul a avut o escală forțată de condițiile meteorologice în Mendoza, Argentina. Poate că acest moment de umplutură ar fi adus o notă ceva mai reală și ironică filmului, după ce avionul s-a prăbușit din același motiv pentru care avusese o escală chiar înainte de tragedie.

  1. Cadavrele au fost îngropate într-un singur mormânt

Society of Snow nu abordează deloc acest aspect. Filmul nu-ți arată ce s-a întâmplat cu cadavrele. Realitatea e mai sumbră decât ți-ai imagina, pentru că nu au fost transportați în orașele natale. Cu toții au fost îngropați în același mormânt, aproape de locul în care se prăbușise avionul. Familiile decedaților nu au putut participa la slujba de înmormântare, condusă de un preot din Chile, din cauza naturii tragediei și a condițiilor periculoase din Munții Anzi.

  1. Reacția bisericii catolice cu privire la actele de canibalism

Majoritatea supraviețuitorilor erau de religie catolică, iar ideea că ar putea fi condamnați pentru canibalism a rămas cu ei pe tot parcursul filmului. În realitate, biserica catolică a decis că supraviețuitorii nu au comis un păcat capital când au recurs la canibalism, luând în considerare circumstanțele în care se aflau.

  1. Restul lumii nu a fost însă la fel de înțelegător

La câteva zile după ce au fost salvați, în spațiul public au ieșit informațiile că au recurs la canibalism ca metodă de supraviețuire cât au fost prinși în Anzi. Supraviețuitorii au primit o reacție violentă din partea oamenilor, mai ales că, la început, au susținut că au supraviețuit din conserve.

Așa că presa a pus la îndoială restul declarațiilor pe care le primeau de la supraviețuitori. Ba chiar unele publicații i-au acuzat, fără vreun fundament, că și-ar fi omorât colegii de zbor.

  1. Operațiunea de salvare a durat două zile

Cei 14 supraviețuitori au fost prinși în Anzi timp de 71 de zile. Odată ce au fost găsiți, au fost împărțiți: un grup care avea să fie salvat primul și altul care trebuia să mai aștepte o noapte, pentru că elicopterele aveau o limită de greutate.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Sezonul 1 serial Echo Disney 2024

Echo (2024). Disney duce supereroii într-o lume cu totul nouă odată cu Maya Lopez

Articolul următor
Film serial The Boys

The Boys: O incursiune dură în realitatea vieții de Supererou

Alte articole interesante