Kevin Spacey

Kevin Spacey Fowler, născut pe 26 iulie 1959, este un actor american cunoscut pentru cariera sa impresionantă atât pe scenă, cât și în film și televiziune. A început ca actor de teatru în anii ’80, obținând inițial roluri secundare înainte de a deveni un actor principal în industria cinematografică și televiziunii.
Kevin Spacey (Actor)

Spacey a primit numeroase premii pentru performanțele sale, inclusiv două premii Oscar, un premiu Tony, două premii Laurence Olivier și patru premii ale Screen Actors Guild. De asemenea, a fost nominalizat la un premiu Grammy și la douăsprezece premii Primetime Emmy.

Spacey a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în 1999 și a fost numit Comandor Onorific și Cavaler Comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 2010 și 2015, respectiv. Printre primele sale roluri în film se numără aparițiile în “Heartburn” (1986) și “Working Girl” (1988). A continuat să joace în filme independente precum “Glengarry Glen Ross” (1992) și “Swimming with Sharks” (1994). A devenit cunoscut pentru rolurile sale de antagonist în filmele thriller din 1995, “Seven” și “The Usual Suspects”, primind premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar pentru acesta din urmă. În 1997, a jucat în filmul neo-noir “L.A. Confidential”, fiind nominalizat la premiul BAFTA pentru Cel Mai Bun Actor într-un Rol Principal. A primit al doilea Oscar, de această dată pentru Cel Mai Bun Actor, pentru drama “American Beauty” (1999) regizată de Sam Mendes. Alte roluri principale includ “Pay It Forward” (2000), biopicul muzical “Beyond the Sea” (2004), filmul cu supereroi “Superman Returns” (2006), drama financiară “Margin Call” (2011) și filmul de acțiune “Baby Driver” (2017).

Pe Broadway, Spacey a jucat în reînvierea piesei lui Eugene O’Neill “Long Day’s Journey into Night” în 1986, alături de Jack Lemmon. A câștigat un premiu Tony în 1991 pentru rolul său în “Lost in Yonkers”. A continuat să joace în teatru, primind a doua nominalizare la Tony și primul premiu Laurence Olivier pentru performanța sa în reînvierea piesei “The Iceman Cometh” în 1999. În 2011, a interpretat rolul lui Richard al III-lea în “Richard III” și pe Clarence Darrow în “Darrow” în 2015 în West End. A fost director artistic al teatrului Old Vic din Londra din 2004 până când a renunțat la mijlocul anului 2015 și a primit premiul Laurence Olivier pentru Premiul Special al Societății de Teatru din Londra. În 2017, a fost gazda premiilor Tony în cadrul celei de-a 71-a ediții.

Spacey este, de asemenea, cunoscut pentru interpretarea lui Ron Klain în filmul HBO “Recount” (2008), primind o nominalizare la premiul Primetime Emmy pentru Cel Mai Bun Actor într-o Miniserie sau Film. În același an, a produs filmul HBO “Bernard and Doris” (2008), primind o nominalizare la premiul Primetime Emmy pentru Cel Mai Bun Film de Televiziune. Din 2013 până în 2017, Spacey a jucat rolul lui Frank Underwood în seria de dramă politică Netflix “House of Cards”, câștigând un premiu Golden Globe pentru Cel Mai Bun Actor – Serie de Televiziune Dramă și două premii consecutive Screen Actors Guild pentru Cel Mai Bun Actor într-o Serie Dramă, precum și cinci nominalizări consecutive la premiile Primetime Emmy pentru Cel Mai Bun Actor într-o Serie Dramă.

În octombrie 2017, actorul Anthony Rapp l-a acuzat pe Spacey de făcut avansuri sexuale către el în 1986, când Rapp avea 14 ani. Aceasta a fost urmată de alte acuzații de profil înalt împotriva lui Spacey. În urma acestor acuzații, Netflix a rupt legăturile cu Spacey, renunțând la filmul său “Gore” și eliminându-l din ultimul sezon al “House of Cards”. Rolul său ca J. Paul Getty în filmul lui Ridley Scott “All the Money in the World” (2017) a fost refăcut cu Christopher Plummer în locul său. Spacey a apărut în filmul “Billionaire Boys Club”, filmat anterior, care a fost lansat în 2018 cu scenele sale neschimbate.