Spider-Man: Across the Spider-Verse

Spider-Man: Across the Spider-Verse – Aventura multiversului este aici!

“Spider-Man: Across the Spider-Verse” duce mai departe povestea dinamică și inovatoare a predecesorului său. Această continuare este mai mult decât un alt capitol din saga Spider-Man; este un tablou vibrant marcat de inovație narativă și profunzime emoțională.
Titlu original: Spider-Man: Across the Spider-Verse
2023 | Categorie de vârstă: 7+ | 2 h 14 min. | Animație, Acțiune, Aventură, SF

Regizori: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin Thompson

Distribuția: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Lauren Vélez, Jake Johnson, Oscar Isaac, Jason Schwartzman, Issa Rae, Daniel Kaluuya, Karan Soni, Shea Whigham, Greta Lee.

Acțiunea are loc la un an după “Into the Spider-Verse”, și ne reunește cu Miles Morales, care se confruntă cu provocările tipice ale unui supererou adolescent. Viața lui ia o întorsătură interesantă odată cu întoarcerea lui Gwen Stacy și cu apariția unor noi și diverși oameni-păianjen din multivers, inclusiv a intrigantului Miguel O’Hara și a vivacei Jessica Drew. Această extindere a Spider-Verse nu numai că îmbogățește povestea, dar aduce și o perspectivă nouă genului supereroilor.

O temă centrală a filmului este provocarea de a găsi un echilibru între viața personală și responsabilitățile de supererou, descrisă prin relația tensionată a lui Miles cu părinții săi și prin singurătatea lui Gwen în universul ei. Această profunzime de natură emoțională adaugă un plus de valoare narațiunii bazate în principal pe acțiune.

Continuarea se remarcă prin autenticitatea sa emoțională, surprinzând experiența adolescenței într-un mod care rezonează mai profund decât multe adaptări live-action. Își dedică un timp semnificativ dezvoltării dinamicii dintre Miles și părinții săi, precum și interacțiunilor sale cu Gwen, conturând personajele dincolo de personalitatea lor de supereroi.

Personaje carismatice, pline de viață

Spider-Man: Across the Spider-Verse are o distribuție remarcabilă care dă viață acestei lumi pline de viață. Interpretările vocale sunt o componentă esențială a succesului filmului.

Shameik Moore revine ca voce a lui Miles Morales, oferind o interpretare care surprinde complexitatea unui adolescent care echilibrează responsabilitățile de a fi Spider-Man cu provocările maturizării. Reprezentarea lui Miles de către Moore este deopotrivă credibilă și creează un sentiment de apropiere cu care ne putem identifica.

Hailee Steinfeld îi dă voce lui Gwen Stacy, un personaj care continuă să se remarce în Spider-Verse. Steinfeld îi imprimă lui Gwen un amalgam de forță, independență și profunzime emoțională, făcând din ea un personaj convingător și multidimensional. 

Oscar Isaac își împrumută vocea personajului Miguel O’Hara, întunecatul și enigmaticul Spider-Man 2099. Interpretarea lui Isaac este nuanțată, surprinzând intensitatea și complexitatea lui Miguel. Personajul său aduce un element de intrigă poveștii.

Issa Rae îi dă glas Jessicăi Drew, o Spider-Woman vibrantă și dinamică. Rae insuflă personajului energie și carismă, făcând din ea o apariție memorabilă în acest ansamblu. Interpretarea ei se alătură reprezentării diverse a oamenilor-păianjen din film.

O animație care depășește în calitate multe dintre filmele din universul Spider-Man

Filmul excelează în reprezentarea multiversului, oferind o călătorie vizuală uimitoare și cinetică prin diferite dimensiuni, fiecare cu stilul și farmecul său unic. Stilul de animație este revoluționar, sporind rezonanța emoțională a poveștii și ridicând secvențele de acțiune la o formă de artă elevată. Jocul de culori, umbrele și imaginile în stil de benzi desenate aduc un plus de profunzime și interes rar văzute în filmele de animație.

În centrul filmului se află ideea de detașare față de canon, o temă care rezonează profund cu noțiunea de evoluție și progres în povestire. Miles Morales, ca personaj care se abate de la tiparul tradițional al Omului-Păianjen, întruchipează acest spirit inovator. Filmul sfidează narațiunea tradițională a supereroilor, oferind o experiență fresh și dinamică, care este atât distractivă, cât și provocatoare.

Secvențele de acțiune ale filmului sunt demne de luat în seamă, transformând luptele între supereroi în expresii fluide și cu valențe artistice. Aceste secvențe îmbină diverse stiluri artistice, de la arta stradală din Mumbai la desenele animate Spider-Man din anii 1960, prezentând un nivel de inovație în animație care este rar în acest gen. În pofida câtorva trimiteri la filmele anterioare live-action cu Spider-Man și a unui final deschis, filmul este considerat un triumf cinematografic, o dovadă a potențialului creativ al filmelor cu supereroi.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Oscars 2024

Oscar 2024. Pe aripile vântului are un record vechi de 85 ani și niciun film nu îl poate doborî

Articolul următor
Film Four Good Days

Four Good Days (2021). Filmul despre drama unei țări prezentată prin tragedia unei familii

Alte articole interesante
Filme iraniene bune

Filme Iraniene impresionante

Filmele iraniene sunt absolut uluitoare. În ciuda restricțiilor existente, iranienii reușesc să creeze unele dintre cele mai uimitoare filme din punct de vedere artistic din istoria cinematografiei. În timp ce "The Cow" ar fi putut fi filmul care a făcut ca lumea să le remarce cinematografia, omul care ar trebui să fie creditat pentru popularizarea Noului Val iranian ar fi geniul numit Abbas Kiarostami. Martin Scorsese spunea: " Kiarostami simbolizează cel mai înalt nivel de măiestrie în cinematografie".
Cele mai asteptate filme din 2024

Cele mai așteptate filme ale anului 2024

Fiecare an vine cu sute de filme noi. Unele sunt foarte bune, altele sunt bunicele, iar o bună parte este formată din filme dacă nu proaste, atunci de o calitate îndoielnică. Chiar și filmele slabe pot fi o sursa de entertainment, mai ales în era în care avem acces la mii de titluri pe platformele de streaming.