Stanley Tucci – Actor, Regizor și Producător American

Stanley Tucci este un actor, regizor și producător american renumit, cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru rolurile sale memorabile în industria cinematografică. Născut pe 11 noiembrie 1960, Tucci a devenit o figură proeminentă în lumea filmului, fiind apreciat atât de critici, cât și de public pentru talentul său.
Stanley Tucci Actor

Stanley Tucci și-a făcut debutul în filmul lui John Huston, “Prizzi’s Honor” (1985), și a continuat să joace o varietate de roluri secundare în filme precum “Deconstructing Harry” (1997) al lui Woody Allen, “Road to Perdition” (2002) al lui Sam Mendes și “The Terminal” (2004) al lui Steven Spielberg. În 1996, el și-a făcut debutul regizoral cu comedia de cult “Big Night”, pe care a co-scris-o și în care a jucat alături de Tony Shalhoub. A interpretat rolul lui Stanley Kubrick în filmul de televiziune “The Life and Death of Peter Sellers”. Tucci este, de asemenea, cunoscut pentru colaborările sale cu Meryl Streep în filmul de succes  “Julie & Julia” (2009) și “The Devil Wears Prada” (2006). A câștigat și mai multă recunoaștere și succes cu filme precum “Burlesque” (2010), “Easy A” (2010), “Captain America: The First Avenger” (2011), “Margin Call” (2011), seria de filme “The Hunger Games” (2012–2015), “Spotlight” (2015), “Beauty and the Beast” (2017) și “Supernova” (2020).

Stanley Tucci a avut o carieră prolifică, cu 165 de credite de actorie. S-a născut în Peekskill, New York, SUA. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără “Transformers: Age of Extinction”, “The Devil Wears Prada”, “The Terminal”, “Transformers: The Last Knight”, “The Hunger Games: Mockingjay – Part 1”, “The Hunger Games: Catching Fire” și “Captain America: The First Avenger”.

Pe lângă actorie, Stanley Tucci a fost implicat și în producție și regie. A fost producător executiv pentru serii precum “Tucci: The Heart of Italy” și “Stanley Tucci: Searching for Italy”. Ca regizor, a lucrat la filme precum “Final Portrait” (2017) și “Big Night” (1996), iar ca scenarist a contribuit la “Final Portrait” și “The Impostors”.

Cele mai importante premii

  1. Premiul Primetime Emmy: Stanley Tucci a câștigat un Premiu Emmy pentru rolul său în “Winchell” (1998) și a primit alte nominalizări pentru lucrări precum “Monk” și “Feud: Bette and Joan”.

  2. Globul de Aur: A câștigat un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar într-o serie, miniserie sau film de televiziune pentru “Winchell”.

  3. Screen Actors Guild Awards (SAG): A fost membru al distribuției din “Spotlight”, care a câștigat premiul SAG pentru cea mai bună distribuție într-un film.

  4. Independent Spirit Award: A câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru filmul “Big Night”.

  5. Premiul BAFTA: A fost nominalizat la premiile BAFTA pentru rolurile sale în “The Lovely Bones” și “Spotlight”.

  6. Premiile Satellite: A câștigat un premiu Satellite pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru “Conspiracy”.