Star Trek

Star Trek este o franciză media americană de factură științifico-fantastic creată de Gene Roddenberry. A început cu seria de televiziune omonimă din anii 1960 și a devenit rapid un fenomen de cultură pop la nivel mondial.
Universul Star Trek

Franciza s-a extins în diverse filme, serii de televiziune, jocuri video, romane și cărți de benzi desenate. Cu venituri estimate la 10,6 miliarde de dolari, este una dintre cele mai recunoscute și profitabile francize media din toate timpurile.

Franciza a început cu “Star Trek: Seria Originală”, care a debutat în SUA pe 8 septembrie 1966 și a fost difuzată timp de trei sezoane pe NBC. A urmărit călătoriile echipajului navei spațiale USS Enterprise, o navă de explorare spațială construită de Federația Unită a Planetelor în secolul 23, cu misiunea de “a explora lumi stranii noi, de a căuta viață și civilizații noi, de a merge îndrăzneț acolo unde nimeni nu a mai fost înainte”. În crearea Star Trek, Roddenberry a fost inspirat de seria de romane Horatio Hornblower de C. S. Forester, romanul din 1726 al lui Jonathan Swift, “Călătoriile lui Gulliver”, filmul din 1956 “Planeta Interzisă” și westernurile de televiziune, cum ar fi “Wagon Train”.

Colecția lucrări Star Trek include Seria Originală, nouă serii de televiziune derivate și o franciză de filme; există, de asemenea, adaptări în mai multe medii. După încheierea Seriei Originale, aventurile personajelor sale au continuat în seria animată “Star Trek” de 22 de episoade și în șase filme. O renaștere televizată începând din anii 1980 a văzut trei serii secvențiale și un prequel: “Generația Următoare”, urmărind echipajul unei noi nave Enterprise la un secol după seria originală; “Deep Space Nine” și “Voyager”, stabilite în aceeași eră ca “Generația Următoare”; și “Enterprise”, stabilită înaintea seriei originale, în primele zile ale călătoriilor interstelare umane. Aventurile echipajului “Generației Următoare” au continuat în patru filme suplimentare. În 2009, franciza de film a suferit un reboot, creând o continuitate alternativă cunoscută sub numele de cronologia Kelvin; trei filme au fost stabilite în această continuitate. Cea mai recentă renaștere a televiziunii Star Trek, începând din 2017, include serialele “Discovery”, “Picard”, “Short Treks”, “Lower Decks”, “Prodigy” și “Strange New Worlds”, difuzate exclusiv pe platforme digitale.

Star Trek a fost un fenomen de cult timp de decenii. Fanii francizei sunt numiți “Trekkies” sau “Trekkers”. Franciza se extinde pe o gamă largă de derivate, inclusiv jocuri, figurine, romane, jucării și benzi desenate. Între 1998 și 2008, a existat o atracție tematică Star Trek în Las Vegas. Cel puțin două expoziții de recuzită călătoresc în lume. Limba construită Klingon a fost creată pentru franciză. Au fost realizate mai multe parodii Star Trek, iar telespectatorii au produs mai multe producții de fani. Star Trek este remarcat pentru influența sa culturală dincolo de SF. Franciza este de asemenea notabilă pentru pozițiile sale progresiste în domeniul drepturilor civile. Seria Originală a inclus una dintre primele distribuții multirasiale de la televiziunea americană.