Star Wars

Star Wars este o franciză media epică spațială americană, a fost creată de George Lucas și a debutat cu filmul omonim din 1977, devenind rapid un fenomen cultural la nivel mondial. Această franciză cuprinde o serie de filme și alte medii, inclusiv serii de televiziune, jocuri video, romane, benzi desenate, atracții în parcuri tematice și zone tematice, formând un univers fictiv cuprinzător. Star Wars este una dintre cele mai profitabile francize media din toate timpurile.
Star Wars

Filmul original din 1977, retroactiv subtitrat “Episodul IV: O Nouă Speranță”, a fost urmat de continuările “Episodul V: Imperiul Contraatacă” (1980) și “Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi” (1983), formând trilogia originală “Star Wars”. Lucas a revenit mai târziu la serie pentru a scrie și regiza o trilogie prequel, constând din “Episodul I: Amenințarea Fantomei” (1999), “Episodul II: Atacul Clonelor” (2002) și “Episodul III: Răzbunarea Sith” (2005). În 2012, Lucas a vândut compania sa de producție, Lucasfilm, către Disney, renunțând astfel la proprietatea francizei. Acest lucru a dus la o trilogie sequel, constând din “Episodul VII: Trezirea Forței” (2015), “Episodul VIII: Ultimii Jedi” (2017) și “Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker” (2019).

Toate cele nouă filme, colectiv denumite “Saga Skywalker”, au fost nominalizate la Premiile Academiei, cu victorii pentru primele două lansări. Împreună cu filmele “anthology” live-action “Rogue One” (2016) și “Solo” (2018), veniturile totale la box office ale filmelor au ajuns la peste 10 miliarde de dolari americani, făcând din “Star Wars” a treia cea mai profitabilă franciză de film din toate timpurile.

Premisa Star Wars descrie aventurile personajelor “cu mult timp în urmă, într-o galaxie îndepărtată”, traversând mai multe ere fictive, în care oamenii și multe specii de extratereștri (adesea umanoizi) coexistă cu roboți (de obicei referiți în filme ca ‘droizi’), care pot fi programați pentru asistență personală sau luptă. Călătoriile spațiale între planete sunt comune datorită tehnologiei hiperspațiale cu viteză luminii. Planetele variază de la orașe bogate, la nivel planetar, până la deșerturi abia populate de triburi primitive. Practic orice biotop de pe Pământ, împreună cu multe altele fictive, are corespondentul său ca planetă “Star Wars”, care, în majoritatea cazurilor, este plină de viață extraterestră senzitivă și nesenzitivă. Franciza folosește și alte obiecte astronomice, cum ar fi câmpurile de asteroizi și nebuloasele. Navele spațiale variază de la mici vânători stelari la nave mari de capital, cum ar fi Distrugătoarele Stelare, precum și stații spațiale, cum ar fi Stațiile Morții de mărimea unei luni. Telecomunicațiile includ ecrane audio și audiovizuale bidirecționale, proiecții holografice și transmisii hiperspațiale.

Universul “Star Wars” este în general similar cu universul real, dar legile sale fizice sunt mai puțin stricte, permițând povești mai imaginative. Un rezultat al acestui fapt este o putere mistică cunoscută sub numele de Forță, descrisă în filmul original ca “un câmp de energie creat de toate ființele vii … [care] leagă galaxia împreună”. Câmpul este descris ca un fel de zeu panteist. Prin antrenament și meditație, cei cărora “Forța este puternică” prezintă diverse superputeri (cum ar fi telekinezie, precogniție, telepatie și manipularea energiei fizice). Se crede că nimic nu este imposibil pentru Forța. Puterile menționate sunt folosite de două ordine cavalerice majore în conflict una cu cealaltă: Jedi, păstrătorii păcii Republicii Galactice care acționează pe partea luminată a Forței prin neatașare și arbitraj, și Sith, care folosesc partea întunecată manipulând frica și agresiunea. Deși Cavalerii Jedi pot fi numeroși, Lordurile Întunecate ale Sith (sau ‘Darths’) sunt destinate să fie limitate la doi: un maestru și ucenicul său.

Franciza este stabilită pe fundalul unui conflict galactic care implică republici și imperii, cum ar fi maleficul Imperiu Galactic. Jedi și Sith preferă utilizarea unei arme numite sabie de lumină, o lamă de plasmă care poate tăia practic orice suprafață și poate devia bolțurile de energie. Restul populației, precum și renegații și soldații, folosesc arme de foc cu plasmă. În zonele îndepărtate ale galaxiei, sindicatele de crimă, cum ar fi cartelul Hutt, sunt dominante. Vânătorii de recompense sunt adesea angajați atât de gangsteri, cât și de guverne, în timp ce activitățile ilicite includ contrabanda și sclavia.

Combinarea elementelor de știință-ficțiune și fantezie face din “Star Wars” o franciză foarte universală, capabilă să spună povești de diverse genuri.