Film romanesc Taximetristi 2023

Taximetriști (2023). Filmul românesc care te face să râzi și să plângi

Orașul trăiește altfel noaptea, iar în Taximetriști ai ocazia să vezi povești de iubire ratate, neveste de interlopi nervoase, shaormerii în care se planifică viața și chiar epifanii la volanul unui Logan.
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | Comedie Netflix
Regia: Bogdan Theodor Olteanu
Scenariul: Adrian Nicolae, Bogdan Theodor Olteanu

Distribuția: Alexandru Ion – Lică; Andi Vasluianu – Mircea; Maria Popistașu – Ilinca; Rolando Matsangos – Liviu; Cosmin „Micutzu” Nedelcu – Mihai; Monica Bîrlădeanu – Anișoara; Victoria Răileanu – Victoria; Carol Ionescu – Cipi; Ana Maria Guran – Anabella

Filmul Taximetriști a pornit ca o piesă de teatru, iar în 2023 a intrat în cinema ca să îți arată Bucureștiul la orele mici ale nopții și cu oamenii despre care bănuiești că sunt pe străzi la orele alea. În general, sunt taximetriști – ca Lică și Liviu – prin mașinile cărora se plimbă toate clasele sociale, de toate vârstele. 

Odată cu filmul ăsta, înjurăturile și-au găsit cel mai bun loc, în general livrate de Lică sau de soția de interlop Ilinca. Tot ea îi explică situația din societate: ea i-ar putea da banii necesari s-o ducă pe mama lui la Roma, dar nu poate. Odată ce-ar face asta, ar da peste cap echilibrul precar al lumii în care unii trebuie să tragă fără să vadă lumina (papagali) și alții să se bucure de viață și să riște (șmecheri). 

Filmul Taximetriști pune un puzzle cu viața de București, viața de oraș, și greutățile vieții sub ochii tăi ca să vezi tu cum ai reacționa în situațiile respective. Reușește, totodată, să prezinte cu autenticitate și umor o serie de personaje variate, care reflectă diversitatea societății bucureștene. Până la urmă, ce e orașul dacă nu oamenii lui? 

Taximetriști are două personaje principale în jurul cărora gravitează toți ceilalți

Când te uiți pe distribuție, îți zici că e ce trebuie din punct de vedere al actorilor. Doar că majoritatea dintre numele mari au câteva minute de prezență. În rest, ești între Lică (Alexandru Ion), Ilinca (Maria Popistașu), Liviu (Rolando Matsangos) și Victoria (Victoria Răileanu).

Primii doi sunt însă ce trebuie, aduc umor, profunzime și ceva real personajelor lor. Iar povestea curge prin toate personajele din film, chiar dacă unele puteau foarte bine să fie înlocuite cu altele, ceva mai realiste. 

Ce se simte însă bine din punct de vedere al poveștii e că se vede c-a fost lucrată în timp. A fost o piesă de teatru și replicile cad cum trebuie pe personajele principale. Dacă Monica Bîrlădeanu în rolul Anișoarei nu face prea multă impresie, Micutzu în rolul unui tip timid care nu poate să-i spună iubitei că o lasă e ce trebuie și sigur te vei regăsi cu momentele din viața.

Filmul înghesuie prea mult în prea puțin timp

Taximetriști e un film de-o noapte, de unde și aparenta superficialitate cu care trece prin personaje și momente. E prea mult pentru o noapte sau e prea puțin timp pentru atât de mulți oameni. Deși prezintă diverse situații și conflicte, credibile în munca unui taximetrist sau într-o noapte de București, de multe ori rămâne la nivelul superficial al stereotipurilor, cu prea puțină adâncime în prezentarea personajelor și a relațiilor dintre ele. 

Totodată, transformările personajelor (acolo unde se întâmplă) parcă-s prea bruște și fără justificare (că n-a fost timp să fie prezentată). Dincolo de aspectele de scriitură, filmul nu excelează prin coloana sonoră sau prin diverse riscuri când vine vorba de prezentarea acțiunii. E destul de clasic sau minimalist când vine vorba de asta. 

Se simte treaba asta, și că a pornit de la o piesă de teatru, și din interacțiuni. Dialogurile sunt bine, dar ce vezi și ce ți se transmite se bazează puternic pe capacitatea actorilor de-a livra. Iar când ai unii care nu se ridică la înălțimea celorlalți, în film, în forma finală, sunt destul de evidenți. 

Cu ce rămâi după ce vezi Taximetriști e cuplul Lică – Liviu. Un duo umoristic clasic, unul coleric, pus pe glume, care vrea să crezi c-a înțeles cum e viața. Celălalt mai retras, nemulțumit de viață, de relație, de lumea care se schimbă în jurul lui. Dinamica lor e însă cea care leagă filmul, să vezi cum își trăiesc viața în afara timpului cafelelor pe care le beau la non-stop sau shaormerie.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Doctor Who Specials

Doctor Who Specials - 60 de ani, 14 doctori și reîncarnarea mult așteptată a lui David Tennant

Articolul următor
War for the Planet of Apes Planeta Maimuțelor-Razboiul

Planeta Maimuțelor: Războiul (2017)

Alte articole interesante
Whiplash 2014 (Film drama)

Whiplash: Ritm, pasiune și confruntare

Filmul "Whiplash" este o dramă captivantă care explorează obsesia pentru excelență și dinamica intensă dintre mentor și elev în lumea muzicii jazz, punând accent pe consecințele extreme ale ambiției neînfrânate și pe prețul succesului în artă.