The Creator

The Creator (2023): Războiul dintre om și inteligența artificială într-o producție mai relevantă ca oricând

Într-un viitor post-apocaliptic, un fost agent special este recrutat să vâneze Creatorul, un geniu al inteligenței artificiale, într-o misiune care amenință să schimbe soarta omenirii și să dezvăluie adevăruri tulburătoare despre propria sa existență.
Titlu original: The Creator
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 13 min. | SF, Dramă, Aventură
Poster film The Creator

Regia: Gareth Edwards

Scenariul: Gareth Edwards, Chris Weitz

Distribuția: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Ralph Ineson, Marc Menchaca, Amer Chadha-Patel, Robbie Tann, Brett Bartholomew, Mav Kang, John Garrett Mahlmeister

The Creator (2023) este un film science-fiction regizat de Gareth Edwards. Acțiunea filmului are loc într-o lume futuristă în care limitele dintre oameni și inteligența artificială sunt din ce în ce mai neclare. Povestea se învârte în jurul lui Joshua (interpretat de John David Washington), un fost agent al forțelor speciale, care este acum implicat într-un conflict în care este implicată o inteligență artificială puternică denumită The Creator.

Filmul debutează cu Joshua trăind o viață liniștită alături de soția sa Maya (Gemma Chan). Cu toate acestea, mirajul este spulberat rapid atunci când Maya îi este smulsă, ceea ce îl împinge într-o misiune care îl obligă să se confrunte cu trecutul său și cu propria sa umanitate. Cinci ani mai târziu, Joshua devine parte a unei echipe militare care caută o armă ascunsă, un proiect al Creatorului. Această misiune îl conduce către un copil AI pe nume Alphie (Madeleine Yuna Voyles), pe care este inițial însărcinat să îl elimine.

Pe măsură ce povestea continuă, călătoria lui Joshua devine una complexă din punct de vedere moral și de autodescoperire. Începe să pună sub semnul întrebării ordinele care i-au fost date și rolul său în conflict. Relația dintre Joshua și Alphie evoluează, lăsând să se întrevadă o legătură mai profundă și o înțelegere reciprocă. Filmul explorează teme precum esența umanității, etica inteligenței artificiale și consecințele războiului.

“The Creator”, regizat de Gareth Edwards, este un film captivant din punct de vedere vizual, dar nu tocmai coerent din punct de vedere narativ și care se încadrează fără doar și poate în canonul science-fiction. Edwards, în portofoliul căruia regăsim realismul dur al filmului “Monsters” și grandoarea din “Rogue One”, își pune amprenta în “The Creator” cu o măiestrie vizuală care este incontestabil captivantă. Cinematografia filmului, supervizată de Greig Fraser, transformă fiecare cadru într-un tablou futurist care rivalizează cu splendoarea vizuală a superproducțiilor contemporane, în ciuda bugetului relativ modest.

Plasat într-un viitor distopic, “The Creator” aprofundează eterna temă SF a omului versus inteligența artificială, probabil mai actuală ca niciodată. Filmul îl urmărește pe Joshua (John David Washington), un fost agent al forțelor speciale, în timp ce se confruntă cu o misiune care îi pune la încercare cele mai profunde convingeri, în special atunci când îl întâlnește pe Alphie (Madeleine Yuna Voyles), o tânără AI aflată în centrul conflictului. Distribuția, inclusiv Gemma Chan și Allison Janney în roluri secundare, oferă profunzime filmului, deși personajele lor se simt adesea insuficient folosite.

Filmul lui Edwards este bogat în referințe la cultura pop și la reperele SF anterioare. Evocă străzile scăldate în lumină de neon din “Blade Runner” și energia cinetică din “Akira”, în timp ce narațiunea sa este un ecou al complexității morale întâlnite în opere precum cele ale lui Philip K. Dick. Limbajul vizual al filmului, împreună cu explorarea tematică a inteligenței artificiale, redă o lume care este în același timp straniu de familiară și derutant de străină.

Cu toate acestea, ambiția filmului este, de asemenea, călcâiul lui Ahile. Pe alocuri, intriga pare supraaglomerată și dezarticulată, chinuindu-se să unească numeroasele sale teme și idei într-o narațiune coerentă. Această lipsă de profunzime narativă este evidentă în special în dezvoltarea personajelor, care, deși sunt interpretate de actori talentați, sunt adesea reduse la roluri unidimensionale în slujba spectacolului vizual al filmului.

The Creator este o dovadă a abilității lui Edwards de a crea lumi uimitoare din punct de vedere vizual. Este un film care încântă privirea și, ocazional, stimulează mintea prin descrierea unui viitor în care linia de demarcație dintre om și inteligența artificială este neclară. Pentru pasionații de science-fiction, este un film care trebuie vizionat pentru curajul său estetic, chiar dacă te va face să tânjești după o explorare mai profundă a temelor și personajelor sale

Total
0
Shares
Articolul anterior
The Good, the Bad and the Ugly

The Good, the Bad and the Ugly (1966). Un super western american creat de un zeu italian al cinematografiei

Articolul următor
3 body problem netflix

3 Body Problem - Fenomenul sci-fi al anului 2024 

Alte articole interesante
Saltburn 2023 Film Thriller Comedie

“Saltburn” (2023): O privire incisivă în lumea aristocrației britanice

"Saltburn", regizat de Emerald Fennell, este o explorare intrigantă a dinamicii sociale și a relațiilor umane, îmbrăcată într-un amestec de dramă, comedie și thriller. Filmul ne poartă într-o călătorie prin lumea aristocrației britanice, văzută prin ochii unui student de la Oxford, interpretat cu o sensibilitate subtilă.
Film Idiocracy (2006)

Idiocracy (2006) – filmul care-ți arată că societatea poate ajunge și mai jos decât e deja

Idioții vor cuceri pământul și va ieși nasol. Cam ăsta e, în mare, mesajul filmului Idiocracy, o comedie distopică din 2006, creată de Mike Judge. Și-ncepe în forță, cu o comparație între două cupluri și o problemă cât se poate de actuală: natalitatea. Cuplul 1 nu vrea copii și ridică argumentul contextului economic actual. Cuplul 2, militant aprig al procreării, sugerează că nu prea acordă importanță metodelor contraceptive.