The Curious Case of Benjamin Button

Strania poveste a lui Benjamin Button: O Poveste despre timp și eternitate

Într-o inversare extraordinară a procesului natural de îmbătrânire, filmul ‘The Curious Case of Benjamin Button’ este despre o noua lume, în care un bărbat care se naște cu aspectul și afecțiunile unui octogenar și îmbătrânește invers.
Titlu original: The Curious Case of Benjamin Button
2008 | Categorie de vârstă: AG  | 2 h 46 min. | Fantezie, Romantic, Dramă

Trăind o viață care sfidează normele temporale și sociale, Benjamin Button face o călătorie profundă de auto-descoperire și iubire. Pe măsură ce se confruntă cu realitățile unice și provocările unei existențe în afara convențiilor timpului, povestea lui devine o explorare fascinantă a vieții și a relațiilor umane.

Regia: David Fincher

Scenariul: Eric Roth, bazat pe o poveste de F. Scott Fitzgerald

Distribuția: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Tilda Swinton, Jason Flemyng, Julia Ormond, Elias Koteas, Elle Fanning, Jared Harris, Mahershala Ali, David Jensen, Tom Everett, Faune Chambers Watkins

Muzica: Alexandre Desplat

Cinematografie: Claudio Miranda

Producător: Paramount Pictures, Warner Bros., The Kennedy/Marshall Company

Cazul fascinant al lui Benjamin Button. Film inspirat de mituri și legende

Într-o lume unde timpul pare să fie stăpânul absolut, există povești care ne arată că limitele sunt doar iluzii. Unii oameni trăiesc experiențe incredibile, cum ar fi supraviețuirea după șapte fulgere, în timp ce alții, precum Benjamin Button, se nasc bătrâni și întineresc cu trecerea anilor. Aceste povești ne provoacă să reflectăm la posibilitatea de a stăpâni timpul și de a atinge eternitatea.

Scott Fitzgerald a creat o poveste extraordinară, inspirată de basmul românesc “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“. Aceast basm a influențat nuvela “Tinerețe fără tinerețe” al lui Mircea Eliade, care explorează ideea unui om care se naște la vârsta de 80 de ani și întinerește progresiv. Fitzgerald, prin această ficțiune, ne sugerează o altă modalitate de explorare a existenței și a timpului.

Fitzgerald ne oferă o idilă romantică aparte, transpusă în filmul lui David Fincher, “Strania Poveste a lui Benjamin Button“. Filmul ne arată o poveste de dragoste neobișnuită, plasată pe fundalul trecerii neîncetate a timpului. Elementul central al filmului este un azil de bătrâni, simbolizând ciclicitatea vieții și morții. Personajul principal, Benjamin, este crescut de Queenie, o îngrijitoare devotată, după ce este abandonat de tatăl său.

Scenaristul Eric Roth, apreciat pentru filmele “Munich” și “Forrest Gump”, aduce o perspectivă inovatoare asupra timpului și eternității. Filmul începe cu povestea unui ceasornicar orb care, în dorința de a inversa timpul, construiește un ceas unic pentru gara din New Orleans. Această secvență simbolizează dorința umană de a învinge timpul și moartea.

Un moment crucial în film este accidentul lui Daisy (Cate Blanchett), o balerină talentată, care își încheie brusc cariera. Benjamin (Brad Pitt) descrie o serie de evenimente aparent banale care au condus la acest accident, subliniind ideea că timpul și destinul sunt strâns legate.

Povestea lui Benjamin Button este, în esență, o metaforă pentru viziunea americană asupra vieții și timpului. În America, conceptul de bătrânețe este privit diferit, iar societatea pare să sfideze trecerea timpului, încercând să trăiască veșnic tânără, asemenea lui Benjamin.

În final, povestea lui Benjamin Button ne provoacă să ne întrebăm despre posibilitățile nelimitate ale timpului. Poate că într-o zi, o teorie unificată va permite crearea unei mașini a timpului, oferindu-ne șansa de a trăi viața în moduri neașteptate. Această poveste ne invită să visăm la un perpetuum mobile al existenței, unde începutul și sfârșitul se întâlnesc într-un ciclu veșnic.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Cele mai asteptate filme din 2024

Cele mai așteptate filme ale anului 2024

Articolul următor
Mamma Mia! (2008)

Mamma Mia! O poveste simplă despre o mireasă, mama ei și... trei posibili tați

Alte articole interesante
Film Julie si Julia

Julie & Julia (2009): Rețetele succesului în bucătărie și în viață

Julia & Julia este un film care omagiază viața și cariera Juliei Child, prin intermediul juxtapunerii sale cu Julie Powell, care în 2002 își propunea să gătească toate cele 524 de rețete din cartea lui Child „Mastering the Art of French Cooking” într-un singur an. Totul în timp ce documenta procesul într-un blog online și încerca să aibă o viață personală și să își păstreze jobul.