Film The Help (2011)

The Help – O poveste emoționantă despre curaj și schimbare în America anilor ’60”

Știm cu toții, deja, că Viola Davis regretă profund rolul său din „The Help”. Nu pentru că nu i-ar fi adus recunoaștere, nu pentru că nu ar fi lucrat alături de femei la fel de incredibile ca ea, ci pentru că filmul își ratează complet scopul. Este un film care te face să te simți bine, da, și ar fi mult spus că nu ne oferă niciun fel de perspectivă asupra vieții femeilor de culoare dintr-un Jackson, Mississipi al anilor 1960, dar nu este suficient. Probabil aceasta este descrierea cea mai corectă a filmului The Help – insuficient. 
2011 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 26 min. | Dramă

Regia: Tate Taylor

Distribuția: Viola Davis – Aibileen Clark, Octavia Spencer – Minny Jackson, Emma Stone – Eugenia “Skeeter” Phelan, Jessica Chastain – Celia Foote, Bryce Dallas Howard – Hilly Holbrook, Allison Janney – Charlotte Phelan, Chris Lowell – Stuart Whitworth, Sissy Spacek – Missus Walters, Cicely Tyson – Constantine Jefferson, Mike Vogel – Johnny Foote, Mary Steenburgen – Elain Stein.

Deși este un film care aproape te face să chiui de bucurie la anumite scene – mai ales cele cu Minny și Hilly, nu ne spune povestea din perspectiva personajelor de culoare – cele care ar fi trebuit să se găsească în centrul povestirii. Cu toate acestea, The Help aduce în prim-plan nume grele (unele din prezent, pe care tocmai le lansa la momentul anului 2011) ale Hollywood-ului, precum: Emma Stone (La La Land, Birdman), Viola Davis (Doubt, Fences), Octavia Spencer (Hidden Figures), Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye, The Good Nurse). Toate aceste actrițe minunate creează o experiență cinematografică pe care chiar nu trebuie să o ratezi. 

Despre ce este vorba în The Help

Trailer The Help (Tate Taylor 2011)

“The Help” este o dramă cu acțiunea plasată la începutul anilor 1960 în Jackson, Mississippi, care se concentrează pe viețile a trei femei foarte diferite. Aibileen Clark este o menajeră afro-americană de vârstă mijlocie care și-a petrecut viața crescând copii albi, în prezent având grijă de un copil pe care propria mamă îl neglijează. Minny Jackson este cea mai bună prietenă a lui Aibileen, o altă menajeră care este cunoscută pentru franchețea ei și abilitățile incredibile de a găti. Cea de-a treia protagonistă este Eugenia “Skeeter” Phelan, o tânără albă și o scriitoare aspirantă, care se simte nelalocul ei în cercul conservator, din înalta societate.

Filmul explorează relațiile complexe dintre aceste femei și familiile pentru care lucrează. Skeeter, deranjată de nedreptățile rasiale pe care le vede, decide să scrie o carte din perspectiva menajerelor, expunând rasismul și greutățile cu care acestea se confruntă zilnic. Ea le convinge pe Aibileen și apoi pe Minny să își împărtășească poveștile, ceea ce este riscant având în vedere tensiunile rasiale din acea perioadă și consecințele pe care le-ar putea suporta dacă vorbesc deschis.

“The Help” este o poveste despre curaj și prietenie, evidențiind dificultățile și reziliența acestor femei. Abordează teme legate de rasism, inegalitate socială și căutarea dreptății și a egalității, oferind în același timp și sclipiri de speranță și o societate care se poate schimba. Narațiunea este o amintire emoționantă a contextului istoric al mișcării pentru drepturi civile și a vieților asupra cărora aceasta și-a pus amprenta.

De ce să te uiți la The Help

Interpretarea este absolut remarcabilă. Viola Davis și Jessica Chastain au fost nominalizate la premiile Oscar, iar Octavia Spencer a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. În total, filmul a fost nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film. Dincolo de premiile Academiei, rolurile sunt jucate incredibil de fiecare actor în parte. Probabil nu vei găsi nicio interpretare care să lase de dorit. 

Una dintre poveștile adiacente narațiunii principale este cea a personajului Celia Foote interpretată de Jessica Chastain. Celia este percepută ca fiind naivă sau chiar oarecum prostuță, în mare parte din cauza blândeții sale autentice și a unei atitudini în care nu se găsește nicio urmă de răutate. Această percepție, mai ales în contextul anilor 1960, în sudul Statelor Unite, vorbește despre tendința societății de a echivala bunătatea și lipsa de pretenții cu o lipsă de inteligență. Celia ne reprezintă, cumva, pe noi – cei care nu am luat niciodată parte la dinamica socială profund injustă și rasistă din istoria Americii. Celia apare, efectiv, ca un reper moral al unei societăți care nu și-a pierdut chiar orice urmă de decență – doar că în fața peisajului social din sudul Statelor de la mijlocul anilor 1960, acest tip de comportament nu putea fi clasificat altfel decât „antisocial” sau o dovadă clară de prostie crasă. 

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale caracterului Celiei este relația cu menajera ei, Minny Jackson. Celia o tratează pe Minny cu un nivel de respect și egalitate nemaiîntâlnit în mediul ei social. Personajul Celiei are și rolul de a contrasta rasismul evident și sistemic al epocii. Comportamentul ei față de Minny subminează subtil status quo-ul rasist. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Napoleon un film de Ridley Scott 2023

Napoleon (2023). Filmul dedicat unei legende de la un regizor legendar

Articolul următor
Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii film din (2023)

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (2023). Taximetrie, viață și burnout în București

Alte articole interesante
Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Fie că încă te trezești în dimineața de Crăciun cu nostalgia filmelor din copilărie, sau pur și simplu vrei să te bucuri de zilele libere stând în pijama până la prânz și uitându-te la filme, lista asta compilează cele mai iubite și cele mai bune filme vechi și noi, ca să ai de unde alege. Găsești aici nu doar filme cu tematică de Crăciun, ci și filme bune, care să îți dea o stare de bine, perfect de vizionat în diminețile sărbătorilor de iarnă. 
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

În încercarea disperată de a-și rezolva problemele financiare, un vânzător de mașini din Minnesota angajează doi criminali să o răpească pe soția sa, pentru a obține răscumpărare de la socrul său bogat. Planul său se destramă rapid, declanșând un șir de evenimente tragice și comice, care atrag atenția unei polițiste însărcinate și extrem de perspicace, determinată să rezolve cazul.