Poster film The Irishman Irlandezul 2019

The Irishman – Irlandezul: Asasinul mafiei (2019). All star cu mafioții tăi preferați

Irishman e un film lung, cu actorii imenși și un regizor care a creat legende. Totodată, e un film unic. Altul nu mai fi după el și încheie astfel o eră importantă de la Hollywood.
2019 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 5 min. | Dramă, Crimă Netflix
Regia: Martin Scorsese
Distribuția: Robert De Niro – Frank Sheeran; Al Pacino – Jimmy Hoffa; Joe Pesci – Russell Bufalino; Harvey Keitel – Angelo Bruno; Ray Romano – Bill Bufalino; Bobby Cannavale – Skinny Razor; Anna Paquin – Peggy Sheeran; Stephanie Kurtzuba – Irene Sheeran

Uneori e un triunghi, alteori e un cvartet. Martin Scorsese – Robert De Niro – Joe Pesci – (și Al Pacino). Numele astea au pus pe marile ecrane cei mai cruzi, mai inteligenți și mai carismatici mafioți. Scorsese i-a urmărit cu camera și a creat citate și scene memorabile. Odată cu The Irishman se încheie capitolul care a început în secolul 20, în copilăria lui Scorsese. Da, toți sunt bătrâni, dar nu e vorba de vârstă sau procedee de întinerire. 

E un film Netflix care poate fi văzut la fel de bine azi ca peste zece ani. Este, totodată, un film lung pe care l-ai putea sparge în capitole de câte o oră și ceva și-l vezi ca o serie limitată. Oricum ar fi, povestea se învârte în jurul lui Jimmy Hoffa (Al Pacino), sindicalistul asasinat și niciodată descoperit. Iar personajul principal este Frank Sheeran (Robert De Niro). 

The Irishman – Irlandezul: Asasinul mafiei este un film ca o moștenire

De multe ori în interviuri Martin Scorsese a menționat că fascinația lui pentru gangsteri a pornit din copilăria trăită în New York, unde mafioții italieni făceau legea. Ani mai târziu i-a pus pe ecrane, iar prin The Irishman încheie treburile astea într-un tablou monumental despre lumea interlopă, influența sindicatelor și afacerile politice din America anilor ‘50 spre ‘60. 

Filmul Irlandezul: Asasinul mafiei nu e doar despre mafia americană dintr-o anumită perioadă. Este o analiză profundă a consecințelor deciziilor luate și a implicării într-o lume periculoasă și complexă. Frank nu e doar acest gangster neînfricat care omoară pentru șefi. E și un om fără alte șanse, fără alte perspective și care a ajuns să facă asta pentru o zi de mâine mai bună. Resorturile psihologice din The Irishman nu sunt o noutate pentru Martin Scorsese, dar în timpul de acum vezi și maturizarea lui și accesarea unei alte înțelepciuni față de cum era în perioada Casino în care tot Robert De Niro era personajul principal. 

Poate e lungimea, poate sunt actorii, dar fără îndoială The Irishman e o experiență cinematografică și, cumva, în antiteză cu perioada în care a fost lansat. Filmele cu mafioți nu mai sunt la modă, iar sângele și asasinatele nu mai sunt străine de producțiile moderne. Așa că filmul Irlandezul: Asasinul mafiei nu putea să fie doar despre asta. În trei ore și jumătate vezi o epocă dispărută, vezi tipologii de oameni și faci o călătorie în posibilele gânduri și planuri ale oamenilor care au impresia că pot controla și conduce totul. Peste toate astea, De Niro, Al Pacino și Joe Pesci pun în fața spectatorilor interpretări remarcabile.

The New York Times a caracterizat filmul drept unul puternic și emoționant care va rămâne cu tine mult timp după ce l-ai văzut. Și poate că așa e. În ideea asta, poate că cel mai mare merit al lui Martin Scorsese și al lui Francis Ford Coppola cu filmul Nașul și poate al lui David Chase care a creat serialul The Sopranos e că nouă, celorlalți, neimplicați, ne-au arătat un pic din lumea paralelă din jur.

The Irishman e pe Netflix de văzut și disecat. Despre moartea lui Jimmy Hoffa nu se știu prea multe, nici măcar unde e cadavrul său. Într-o vreme se credea că e sub stadionul echipei de baseball New York Yankees. N-a fost descoperit nici acolo. Scorsese și-a permis un exercițiu de imaginație în film. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Top filme cu Tom Hardy

Cele mai bune filme cu Tom Hardy, de la Mad Max la Inception

Articolul următor
Războiul streamingului

În războiul dintre Netflix, Disney+ și alții tot noi, spectatorii, pierdem deocamdată

Alte articole interesante
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

În încercarea disperată de a-și rezolva problemele financiare, un vânzător de mașini din Minnesota angajează doi criminali să o răpească pe soția sa, pentru a obține răscumpărare de la socrul său bogat. Planul său se destramă rapid, declanșând un șir de evenimente tragice și comice, care atrag atenția unei polițiste însărcinate și extrem de perspicace, determinată să rezolve cazul.
Cele mai asteptate filme din 2024

Cele mai așteptate filme ale anului 2024

Fiecare an vine cu sute de filme noi. Unele sunt foarte bune, altele sunt bunicele, iar o bună parte este formată din filme dacă nu proaste, atunci de o calitate îndoielnică. Chiar și filmele slabe pot fi o sursa de entertainment, mai ales în era în care avem acces la mii de titluri pe platformele de streaming.