The Killer

The Killer (2023). Fincher îți arată că în lumea asasinilor plătiți o dai sau o iei

Filmul The Killer e un trio: Fincher – Fassbender – Netflix. Dacă ai văzut orice din ce-a făcut regizorul în ultimii 20 de ani, atunci n-ai de ce să ratezi acest film. Cât despre Fassbender, dacă l-ai vedea pe stradă poate ți-ar fi un pic frică. După tine vine? 
Titlu original:  The Killer
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 58 min. | Thriller de acțiune
Poster film  The Killer (2023)

Regia: David Fincher

Scenariul: Andrew Kevin Walker, Alexis Nolent, Luc Jacamon

Distribuția: Asasinul – Michael Fassbender, Experta – Tilda Swinton, Avocatul – Charles Parnell, Clientul – Arliss Howard, Ținta – Endre Hules, Bruta – Sala Baker

Față de alte filme cu asasini plătiți, The Killer îți prezintă altă situație: e mult timp pierdut, mult timp de gândire și de răbdare până în momentul zero. Momentul perfect. Doar că asasinul lui Fincher îl ratează și face și o victimă colaterală. De aici începe acțiunea despre care toate celelalte personaje îl asigură pe asasin că nu e personală. Dar trebuie să-l omoare. Sau să-i omoare pe cineva drag. Just business. 

După ce ratează ținta în Paris și ajunge acasă în Republica Dominicană, asasinul descoperă că orice eșec are repercusiuni majore. Așa că începe să ucidă fără să fie plătit, încălcându-și regulile de profesionist, dar încercând astfel să rămână în viață. 

E punctul în care te-ai putea întreba: de ce? 

Are bani, identități numeroase și poate fi oriunde în lume, departe de cei care îl vor morți. Totuși, asasinul care și-a spus să nu improvizeze niciodată și să nu lase lucrurile să devină personale merge în altă direcție. Îi caută pe cei care i-au spart casa și i-au distrus echilibrul personal și pe cel care l-au angajat. Doar că cel care chiar a dat banii nu știa nimic de toate astea, doar că el și-a ratat ținta. 

The Killer e un film despre o muncă meticuloasă și nu doar cea de pe ecran

Dacă scoți partea cu crimele, l-ai putea confunda pe regizorul David Fincher cu personajul lui Michael Fassbender. Amândoi se remarcă prin câteva caracteristici: obsesie pentru proiect, perfecționism și puterea (de-a lua decizii sau de-a acționa). Din punct de vedere tehnic, The Killer e un film de Fincher pursânge. Și-ți lasă senzația că toți cei implicați au fost pe același vibe cu regizorul către un proiect închegat și fără scăpări.

The Killer, contrar a ceea ce ai putea crede înainte să-l vezi, nu e film care glorifică munca asta. Personajul e pur amoral și așa rămâne. Nu vezi umanitate adusă pe structura lui. E evidentă și când ucide pe cineva care nu-i deloc implicat în tot jocul lui și în toată răzbunarea. Abordarea asta complet cinică și procedurală a asasinatului e posibil să nu fie pe gustul tuturor, dar nu te opri doar la crime. E mai mult de atât. E și încercarea unui om de-a aduce un echilibru în viața lui făcând singurul lucru pe care îl știe. Cu meticulozitate. 

Filmul are însă și umor, nu doar crime și sânge, ba chiar personajul Tildei are un moment în care îi spune un banc asasinului.

Ce ar putea fi reproșat filmului The Killer e că finalul e atât grăbit, cât și un pic nefinisat. Până atunci însă e posibil să te îndrăgostești de personajul interpretat de Tilda Swinton și, în special, de lejeritatea cu care-și așteaptă glonțul în cap. În ciuda dialogului cu ea sau a luptei pe care o duce cu Bruta, The Killer rămâne povestea unui singur om: asasinul care a eșuat atunci în Paris după ce ți-a vorbit minute bune despre răbdare, precizie, lipsă de emoții.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Filme Nicolas Cage

Cele mai bune filme cu Nicolas Cage

Articolul următor
Pulp Fiction

Pulp Fiction (1994): Thriller-ul care a influențat generații întregi de regizori 

Alte articole interesante