The Mothman Prophecies (2002)

The Mothman Prophecies: Întâlnire cu necunoscutul și descifrarea enigmei 

The Mothman Prophecies este un thriller supranatural care îmbină elemente de groază, mister și dramă. Pe fundalul micului oraș Point Pleasant, Virginia de Vest, filmul îl urmărește pe John Klein (Richard Gere), un reporter al Washington Post care, după ce și-a pierdut soția Mary (Debra Messing) într-un accident tragic, se simte atras în mod inexplicabil în Point Pleasant. Ultimele cuvinte ale soției sale și schițele unei creaturi asemănătoare unei molii prefigurează evenimentele misterioase care vor urma.
Titlu original: The Mothman Prophecies
2002 | Categorie de vârstă: 14+ | 1 h 59 min. | Thriller, Mister, Horror

Regia: Mark Pellington

Scenariul: Richard Hatem, bazat pe romanul lui John A. Keel

Distribuția: Richard Gere, Laura Linney, Will Patton, Debra Messing, David Eigenberg, Alan Bates, Lucinda Jenney, Bob Tracey, Tom Stoviak, Bill Laing, Yvonne Erickson, Ann McDonough și Zachary Mott

Ca orice film în care predomină supranaturalul, ni se spune că ceea ce vedem este bazat pe „evenimente reale”. Lucru greu de crezut, mai ales dacă ne raportăm la scenele din deschidere și la modul în care John și Mary testează robustețea casei pe care doreau să o cumpere. Se pare, totuși, că folcrolul din Virginia de Vest vorbește despre o creatură care seamănă cu o molie. Toată povestea acestei creaturi a explodat în mass-media americană odată cu publicarea cărții lui John Keel în 1975, care servește și ca sursă de inspirație pentru ecranizarea din 2002. 

Care este premisa filmului?

După moartea soției sale și fiind atras în mod curios spre Point Pleasant, John se confruntă cu o serie de fenomene inexplicabile și cu apariții stranii ale unei creaturi cunoscute sub numele de Mothman. Se întâlnește și colaborează cu polițista satului Connie Parker (Laura Linney), în timp ce amândoi încearcă să înțeleagă întâmplările ciudate care afectează orașul. Pe măsură ce John cercetează mai adânc misterul, el întâlnește un localnic, Gordon (Will Patton), care pretinde că a comunicat cu o prezență supranaturală care prezice viitoarele dezastre. Orașul este plin de relatări despre fenomene inexplicabile și de apariții ale lui Mothman, o creatură cu ochi roșii și o anvergură mare a aripilor, deseori asociată cu dezastrele care se apropie.

Căutarea răspunsurilor îl conduce pe John la un expert în paranormal, Alexander Leek (Alan Bates), care îl avertizează cu privire la natura enigmatică a lui Mothman și la zădărnicia încercării de a preveni evenimentele prezise. În ciuda acestui fapt, John devine obsedat de legenda lui Mothman, mai ales că unele dintre apariții și mesaje o imită pe răposata sa soție.

Merită să vezi The Mothman Prophecies?

Filmul, regizat de Mark Pellington, este bazat pe cartea din 1975 a lui John Keel, care pretinde că investighează evenimente reale care îl implică pe Mothman, o creatură înaripată, și alte fenomene supranaturale. Regia lui Pellington se remarcă prin stilul său și prin crearea eficientă a unei atmosfere mohorâte, ceea ce contribuie la redarea unui aer neliniștitor. Cu toate acestea, scenariul, scris de Richard Hatem, se străduiește să adapteze coerent materialul sursă, ceea ce duce la o intrigă care poate părea uneori dezarticulată și neclară. Mai mult, trebuie să fim serioși: este puțin probabil ca o insectă să ne insufle un sentiment de panică suficient de mare (cu excepția cazului în care are dimensiuni uriașe, sau vorbim de miliarde de insecte).

Surpinzător, filmul reușește să mențină un nivel de suspans și intrigă, în ciuda poveștii uneori confuze. Entitatea Mothman, care ocupă un loc central în intriga filmului, rămâne o amenințare enigmatică și vagă. Această abordare permite multiple interpretări ale poveștii, lăsând multe lucruri în seama imaginației noastre.

Interpretările, în special cele ale lui Gere și Linney, sunt lăudabile. Interpretarea lui Klein de către Gere aduce o profunzime necesară personajului, echilibrând aspectele emoționale și supranaturale ale poveștii. Linney, deși i se oferă o sferă de acțiune limitată în rolul ei, adaugă o prezență ancorată în realitate în mijlocul evenimentelor supranaturale.

Per total, filmul este slab – pentru un film a cărui întreagă premisă se bazează pe acea figură înfricoșătoare a unei molii cu ochi roșii, o vedem prea rar și mai mult intuim că există. Narațiunea nu este coerentă în totalitate, însă regia și interpretarea lui Gere aduc cu siguranță niște plusuri, însă nu pot fi valorificate suficient pe fondul scenariului slab. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Reacher

Reacher, Sezonul 2: Cel mai popular serial de streaming cu un număr record de vizualizări

Articolul următor
Top filme din 2023

Cele mai bune filme din 2023, de la Oppenheimer și Barbie la Napoleon și Saltburn

Alte articole interesante
Film Julie si Julia

Julie & Julia (2009): Rețetele succesului în bucătărie și în viață

Julia & Julia este un film care omagiază viața și cariera Juliei Child, prin intermediul juxtapunerii sale cu Julie Powell, care în 2002 își propunea să gătească toate cele 524 de rețete din cartea lui Child „Mastering the Art of French Cooking” într-un singur an. Totul în timp ce documenta procesul într-un blog online și încerca să aibă o viață personală și să își păstreze jobul.