Film The Shepherd

The Shepherd – Ultima Speranță (2023) îți arată că speranța moare ultima, chiar și când ești pierdut, deasupra mării

The Shepherd a intrat pe Disney+ la finalul lui 2023. Scurtmetrajul britanic e o adaptare a romanului cu același nume al lui Frederick Forsyth. Creat de scriitorul și regizorul Iain Softley, filmul spune istoria unui „bun samaritean”, misterios și gata să ajute în momente dificile.
Titlu original: The Shepherd
2023 | Categorie de vârstă: AP | 38 min. | Scurtmetraj, Dramă, Fantasy 

Regia: Iain Softley

Scenariul: Iain Softley, Frederick Forsyth

Distribuția: John Travolta, Ben Radcliffe, Claire Price, Scarlet Grace, Millie Kent, Iwan Bond, Steven Mackintosh, Asan N’Jie, Jack Donogue, Luca Slade, Simon Wilson, Olatunji Ayofe, Simon Lennon, Mario Torella.

Filmul are doar 40 de minute, dar îți oferă o doză semnificativă de intensitate, dramă și emoție.

Acțiunea se-ntâmplă în Ajunul Crăciunului din ‘57 și-l prezintă pe Freddie, un pilot de aviație dezamăgit că i-a fost respinsă cererea de concediu în perioada sărbătorilor. Totuși, când un coleg pilot e rănit și nu poate zbura acasă de Crăciun, Freddie se oferă voluntar să-i ia locul.

Ceea ce trebuia să fie o călătorie banală de o oră și un pic peste Marea Nordului, se transformă într-o situație alarmantă când busola lui Freddie cedează, iar el se pierde deasupra mării. Nu primește niciun fel de răspuns de la controlul solului, vremea se înrăutățește și rezervele de combustibil scad rapid.

Situația ia o turnură neașteptată când pe cer apare un alt pilot: Johnny Kavanagh.

The Shepherd se dezvăluie ca o prelegere despre cum faptele bune stau în natura omului, sunt un instinct natural. Johnny Kavanagh devine o entitate al cărei scop e ajutorul, iar prezența sa e menită să reprezinte figura cuiva care e mereu lângă tine când ai nevoie.

În fond, scurtmetrajul devine o poveste de Crăciun cu fantome, dar una care e departe de a fi înfricoșătoare. Se creează o atmosferă supranaturală în întâlnirea lui Freddie cu msiteriosul Johnny Kavanagh, dar totodată reconfortantă. Iar chimia dintre personaje e susținută de cei doi actori: Ben Radcliffe, în rolul lui Freddie, și John Travolta, în rolul lui Johnny. Ce e clar e că interpretările lor se potrivesc perfect tonului filmului.

Chiar dacă Travolta nu are prea multe de făcut, reușește să livreze fiecare replică pe care o primește. În puținele minute în care apare pe ecran, îl înfățișează pe personajul său ca pe o prezență calmă, de încredere. Odată ce apare pentru prima oară, știi sigur că totul va fi în regulă.

Chiar dacă filmul devine previzibil destul de repede, e un preț mic de plătit pentru esența poveștii. Mesajul central, al speranței și compasiunii, e mult mai important decât să ai un plot twist care n-are nicio legătură cu celelalte elemente care au construit povestea și personajele.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Star Trek Logo

O nouă Odisee Star Trek: Paramount dezvăluie planurile pentru un prequel regizat de Toby Haynes, cu scenariul lui Seth Grahame-Smith

Articolul următor
The Good, the Bad and the Ugly

The Good, the Bad and the Ugly (1966). Un super western american creat de un zeu italian al cinematografiei

Alte articole interesante
Film 12 Years a Slave

12 Years a Slave: Eco-uri ale libertății pierdute și sclavia ca permanență istorică

În anii 1850, Solomon Northup, un bărbat de culoare, liber, muzician, violonist, din Saratoga, New York, este răpit și transformat în sclav. El are soție și copii. Este dus într-un loc necunoscut, unde legăturile lui cu familia sunt total abolite. Se trezește într-o cărceră alături de alți negri, înlănțuiți și ei, apoi vânduți ca sclavi unor stăpâni de plantații din Louisiana.