Film psihologic The Strays

The Strays (2023) – O narațiune fragmentată care se chinuie din răsputeri să creeze un protagonist credibil

“The Strays”, un thriller britanic din 2023 accesibil pentru streaming pe Netflix, în regia lui Nathaniel Martello-White, prezintă o călătorie psihologică captivantă. Este un film care explorează teme sociale complexe, similare cu producțiile lui Jordan Peele, precum “Get Out” și “Us”, dar cu o abordare britanică specifică.
Titlu original: The Strays
2023 | Categorie de vârstă: 13+ | 1h 39 min. | Thriller, psihologic

Regia: Nathaniel Martello-White

Distribuția: Ashley Madekwe, Bukky Bakray, Jorden Myrie, Samuel Small, Maria Almeida, Justin Salinger

Confruntarea cu Umbre Necunoscute

Povestea este centrată în jurul lui Neve (Ashley Madekwe), o femeie mulatră care duce o viață din clasa superioară, meticulos construită, într-un orășel predominant alb. Prezentată inițial ca Cheryl, care se confruntă cu dificultăți financiare și cu nemulțumirea față de viața ei, ea reapare mai târziu ca Neve, directoarea adjunctă a unei școli private, căsătorită cu Ian (Justin Salinger) și mamă a doi adolescenți, Sebastian (Samuel Small) și Mary (Maria Almeida). Viața lui Neve este o fațadă a sensibilității albilor din clasa superioară – de la accentul ei până la comportamentul ei, totul este o prestație menită să îi ascundă adevărata identitate.

Trailer The Strays

Intriga filmului se intensifică odată cu sosirea lui Marvin (Jorden Myrie) și a lui Abigail (Bukky Bakray), două persoane de culoare misterioase care încep să perturbe viața atent orchestrată a lui Neve. Paranoia și disconfortul lui Neve se intensifică, dezvăluind probleme adânc înrădăcinate de rasism internalizat și crize de identitate. Narațiunea se desfășoară lent, dezvăluind treptat diferitele fațete ale caracterului lui Neve și temele sociale care stau la baza acestuia.

Ashley Madekwe oferă o interpretare convingătoare în rolul lui Neve, întruchipând un personaj care este în mod constant în contradicție cu ea însăși. Reprezentarea ei este nuanțată, comunicând în mod eficient lupta internă a lui Neve și disperarea de a-și menține falsa personalitate. În ciuda interpretării bune a lui Ashley Madekwe, Neve este un personaj extrem de antipatic, ceea ce i-a făcut pe mulți să nu rezoneze cu povestea. În plus, personajele secundare, precum soțul și copiii, sunt unidimensionali, lipsiți de personalități distincte și de profunzime.

Deși protagonista, Neve, este destul de antipatică, acest lucru poate fi considerat o alegere îndrăzneață a lui Nathaniel Martello-White pentru debutul său. Crearea unui personaj complex care pare să ne provoace abilitatea de a fi empatici, demonstrează dorința de a-și asuma riscuri și de a explora comportamente umane nuanțate. Personajele secundare, deși mai puțin dezvoltate, servesc drept cadru în care sunt evidențiate complexitățile personajului Neve, subliniind atenția pe care Martello-White o acordă personajului principal.

Observațiile sociale ale filmului sunt tăioase, subliniind adesea nesiguranța și complexitatea diferențelor rasiale și de clasă. Filmul abordează cu abilitate impactul psihologic al rasismului internalizat. Cu toate acestea, dezvoltarea personajelor, în special a rolurilor secundare, este oarecum deficitară. Reacțiile exagerate ale lui Neve față de prezența persoanelor de culoare în comunitatea sa sunt, uneori, la limita posibililui, ceea ce poate compromite intenția filmului de a oferi un discurs social relevant. Această abordare diminuează întrucâtva impactul mesajelor filmului, făcând ca reliefarea aspectelor sociale să pară mai puțin autentice și mai degrabă elemente artizanale ale intrigii.

Stilul cinematografic și impactul social

Din punct de vedere cinematografic, “The Strays” este un thriller bine închegat, dar stilul său vizual este cel tipic multor producții Netflix – lipsit de vivacitatea și profunzimea unei cinematografii mai dinamice. Acest aspect are tendința să submineze narațiunea, altfel intensă și captivantă a filmului. Mai departe,, anumite elemente ale poveștii nu sunt bine integrate, creând o experiență dezarticulată. Filmul se termină fără a oferi o concluzie clară, lăsând multe întrebări fără răspuns și unele puncte ale intrigii neexplicate. Această lipsă de încheiere poate fi nesatisfăcătoare, deoarece lasă nerezolvate aspecte cheie ale intrigii și ale evoluției personajelor. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Serial Cunk on Earth

Cunk on Earth - Satira sublima și absurditate într-o capodoperă de comedie

Articolul următor
Afis film Hunger

Triumful 'HUNGER' la Premiile Academiei Creative Asiatice 2023: Cel Mai Bun Film de Lungmetraj și Record de Vizionări pe Netflix

Alte articole interesante
Cele mai asteptate filme din 2024

Cele mai așteptate filme ale anului 2024

Fiecare an vine cu sute de filme noi. Unele sunt foarte bune, altele sunt bunicele, iar o bună parte este formată din filme dacă nu proaste, atunci de o calitate îndoielnică. Chiar și filmele slabe pot fi o sursa de entertainment, mai ales în era în care avem acces la mii de titluri pe platformele de streaming.
Poster film Sightless (Oarbă 2020)

Sightless (Oarbă): thriller psihologic din 2020

Sightless" (2020) este un thriller psihologic care se învârte în jurul vieții lui Ellen Ashland, o violonistă talentată care rămâne oarbă în urma unui atac brutal. Povestea se derulează pe măsură ce Ellen, interpretată de Madelaine Petsch, se confruntă cu această nouă realitate și cu provocările pe care le implică.
Role Play Film

Role Play: Filmul perfect pentru serile de weekend

Role Play este un film de acțiune cu elemente de comedie din 2024, cu Kaley Cuoco și David Oyelowo în rolurile principale. Filmul prezintă povestea unui cuplu căsătorit a cărui viață devine extrem de complicată atunci când secrete întunecate din trecutul lor ies la iveală.