Roata Timpului: Serialul fantasy care captivează orice iubitor al genului 

“Roata Timpului”, un serial original Amazon bazat pe seria de romane clasice cu același nume este perceput ca un succesor spiritual al seriei Game of Thrones, cu un mix de fantezie întunecată, dramă, conflicte și efecte vizuale incredibile.
2021 | Categorie de vârstă: 17+ | 8 episoade. | Fantezie, Acțiune, Dramă Prime
Regia: Uta Briesewitz, Wayne Yip, Salli Richardson Whitfield, Ciaran Donnelly
Distribuția: Rosamund Pike – Moiraine, Daniel Henney – al’Lan Mandragoran, Zoë Robins – Nynaeve al’Meara, Madeleine Madden – Egwene al’Vere, Josha Stradowski – Rand al’Thor, Marcus Rutherford – Perrin Aybara, Barney Harris (sezonul 1) – Mat Cauthon, Dònal Finn (sezonul 2) – Mat Cauthon

Povestea o surprinde pe Moiraine (Rosamund Pike), membră a grupului Aes Sedai, în timp ce ajunge în micul oraș Two Rivers. Moiraine este în căutarea Dragonului Renăscut – acea persoană, care, conform profeției, va salva sau va distruge lumea. Moiraine crede că unul dintre cei cinci tineri – Rand, Mat, Perrin, Egwene și Nynaeve – ar putea fi Dragonul Renăscut. Ea îi duce într-o călătorie periculoasă, înfruntând numeroase amenințări din partea unor creaturi cunoscute sub numele de Trollocs și intrigi politice în cadrul Aes Sedai. Firul narativ explorează teme legate de destin, putere și identitate.

Serialul oferă o adaptare vizuală impresionantă și destul de ambițioasă a îndrăgitelor romane fantasy ale lui Robert Jordan. Intriga țese, într-o manieră complicată, o poveste plină de magie, profeții și conflicte într-o lume elaborată cu multă migală, în care femeile dețin frâiele puterii magice. Serialul ne captează atenția prin locațiile sale pitorești din Europa de Est, care contribuie la construcția unei lumi cu adevărat captivante.

În timp ce serialul este văzut ca un succesor al seriei GoT marca Hbo Max, vei descoperi destul de repede că personajele nu sunt la fel de bine conturate și ritmul este, adesea, ceva mai alert, lăsând foarte puțin spațiu pentru a descoperi fiecare protagonist în parte. Acest aspect a fost și destul de aspru criticat, mai ales de iubitorii seriei de romane Wheel of Time. Serialul s-a remarcat prin faptul că a făcut schimbări semnificative față de materialul sursă, inclusiv prin accelerarea poveștii, schimbarea unor personaje cheie și modificarea unor puncte importante ale intrigii.

Universul Wheel of Time

Universul din „Roata Timpului” este centrat în jurul acestei roți mitice, care dă și denumirea seriei. Realitatea este țesută de Roata Timpului, creând un Model al Erelor – în care istoria este ciclică, iar evenimentele se repetă de-a lungul diferitelor Ere. În inima acestui univers se află Puterea (One Power), o forță magică puternică, divizată în părți – cea masculină și cea feminină. Această lume este păzită și influențată de Aes Sedai, un ordin alcătuit din femei capabile să canalizeze partea feminină a Puterii, modelând politica, vindecarea și războiul. Cu toate acestea, jumătatea masculină, este viciată, ceea ce face orice bărbat care încearcă să canalizeze jumătatea masculină, să înnebunească. 

Lumea este, de asemenea, împânzită de creaturi întunecate precum Trollocs și Myrddraal – ființe înfricoșătoare aflate în slujba Celui Întunecat. Oferind mai multă perspectivă unui cadru în general dihotomic, regăsim indivizii cunoscuți sub numele de Ta’veren, în jurul cărora Roata țese mai strâns ițele destinului, aceștia influențând fără să vrea cursul evenimentelor și viețile celor din jur. Întreg universul Wheel of Time este creat cu migală și pregătește terenul pentru o adevărată epopee a binelui împotriva răului, împletită cu teme legate de destin, alegere și jocul complicat al puterii.

Sezonul 1

Primul sezon a debutat pe Prime în 2021 și ne poartă într-o călătorie alături de Moiraine și cei cinci tineri despre care ea crede că pot fi Dragonul Renăscut. De-a lungul călătoriei lor, le sunt testate legăturile și sunt dezvăluite secrete despre trecutul și potențialele lor destine. Forțele Celui Întunecat îi urmăresc în mod constant, iar conflictele interne apar, în special în privința modului de folosire a Puterii Unice.

Sezonul 2

În sezonul 2 din “Roata Timpului”, personajele principale sunt despărțite, fiecare confruntându-se cu proprii demoni și provocări. Rand (Josha Stradowski), Dragonul renăscut, se ascunde, după ce și-a înscenat propria moarte pentru a-și proteja prietenii și lumea. Între timp, Moiraine (Rosamund Pike), izolată de Puterea Unică, se confruntă cu propria traumă, care în schimb îi afectează relația cu companionul ei, Lan (Daniel Henney).

Nynaeve (Zoe Robins) și Egwene (Madeleine Madden) se antrenează alături de Aes Sedai la Turnul Alb pentru a stăpâni Puterea Unică. Mat (Donal Finn), tulburat de trecutul său, se refugiază departe de ei. Perrin (Marcus Rutherford) se alătură Shienaran.

Sezonul 2 ne aduce o narațiune centrată în jurul lui Rand. Separarea eroilor, care amintește de ”Stăpânul inelelor”, oferă posibilitatea extinderii și dispersării firului narativ. Astfel, se creează cadrul perfect pentru o călătorie extinsă prin ținuturile Randlands, o mai bună conturare a personajelor și o explorare mai complexă a universului Wheel of Time.

Pentru fanii genului fantasy, “The Wheel of Time” este un show captivant, țesând o poveste de proporții epice într-o lume meticulos creată. Narațiunea ne transpune într-un tărâm bogat în istorie, culturi diverse și magie. Adaptat după romanele consacrate ale lui Robert Jordan, serialul este o colecție de tematici fantasy clasice, explorând eterna luptă a binelui împotriva răului. “The Wheel of Time” reprezintă o mărturie a grandorii genului fantasy, invitându-ne într-o lume deopotrivă vastă și intimă, familiară, dar minunată.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Sarah Lancashire in rolul Juliei Child

Julia - serialul delicios de pe Max pe care nu trebuie să îl ratezi

Articolul următor
Once Upon a Time in America Film din 1984

A fost odată în America. Clasicul care nu poate fi uitat

Alte articole interesante
Film serial The Boys

The Boys: O incursiune dură în realitatea vieții de Supererou

The Boys este serialul cu supereroi care refuză să se conformeze canoanelor. Nu este pentru copii și nici pentru adulții cu stomac sensibil, ori pentru cei săraci cu duhul. Este brutal, visceral și ne arată o realitate alternativă care pierde aproape orice urmă de fantezie făcându-ne să ne gândim că acesta este singurul mod în care lumea noastră ar arăta dacă supereroii ar deveni realitate. 
Seriale bune Prime Video

Top cele mai bune seriale pe Prime Video

Cauți următorul serial pe PrimeVideo care să merite să stai lipit de ecran un weekend întreg? Fie că aveți chef de drame captivante, un fantasy palpitant sau thrillere care te țin cu sufletul la gură, selecția noastră atent curatoriată are ceva pentru toată lumea.
Film documentar Brawn - The Impossible Formula 1 Story

Brawn: O poveste imposibilă de Formula 1

Keanu Reeves ne prezintă una dintre cele mai mari povești de inferioritate din Formula 1 prin povestea Brawn GP. În urma crizei financiare din 2008, o echipă independentă și subfinanțată s-a confruntat cu cei mai buni din lume.