The Zone of Interest (2023)

The Zone of Interest. Filmul despre Holocaust care-i o lecție și pentru perioada actuală

Oricâte filme ar fi fost făcute despre Al Doilea Război Mondial, încă nu par suficiente. Și povești încă sunt. The Zone of Interest încearcă să spună una dură.
Titlu original: The Zone of Interest
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 45 min. | Dramă, Istoric
Poster film The Zone of Interest

Regia: Jonathan Glazer

Scenariști: Jonathan Glazer, după romanul „The Zone of Interest” al lui Martin Amis

Distribuție: Sandra Hüller – Hedwig Höss, Christian FriedelChristian Friedel – Rudolf Höss, Freya Kreutzkam – Eleanor Pohl, Ralph Herforth – Oswald Pohl, Max Beck – Schwarzer, Ralf Zillmann – Hoffmann

Muzica: Mica Levi

Cinematografia: Lukasz Zal

Filmul The Zone of Interest regizat de Jonathan Glazer e una dintre surprizele anului pentru premiile Oscar. E nominalizat pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat, dar și pentru cel mai bun sunet. Cu cel puțin un premiu are șanse să plece. Dar de ce a avut un impact așa puternic? 

Filmul spune povestea comandantului de la Auschwitz, Rudolf Höss care locuiește, împreună cu soția sa, lângă lagăr. Ei ar vrea o viață de vis, doar că istoria, momentul și treaba lui sunt în contra unei astfel de dorințe. Tocmai de aceea filmul regizat de Jonathan Glazer a fost caracterizat și drept unul care trage un semnal de alarmă și-ți dă de gândit mult timp după ce-l vezi. 

Deși Glazer pornește de la un roman, și e nominalizat la Oscar pentru scenariu adaptat, pune în fața spectatorilor un film care e mai presus de roman. Altfel spus, nu-i doar o transpunere a poveștii de acolo în alt mediu. Filmul The Zone of Interest este în sine o operă de artă unică și îndrăzneață, care împarte cu cartea lui Amis doar un titlu și un cadru – Auschwitz sau, mai precis, zona din afara lagărului, unde locuiesc un nazist de rang înalt și familia sa –, dar nu prea multe altele.

Zidurile sunt un element cheie al acestui film, care descrie viața de zi cu zi a unui cuplu de putere nazist – comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller) – și a celor cinci copii ai lor. Familia Höss urmează principiile Ligii Artaman, o mișcare germană care promova un stil de viață rural și respectul față de natură (Rudolf, care supraveghează uciderea a mii de oameni în fiecare săptămână, se plânge într-un memoriu de lipsa de respect față de prețiosul său liliac).

Filmul recurge la nume reale și fapte istorice ale familiei Höss, în timp ce cartea inventează personaje și scenarii fictive. Este, totodată, o interpretare mai experimentală și artistică a cărții, în timp ce cartea este mai convențională și mai literară.

Povestea din The Zone of Interest e veche de decenii, dar și o alertă pentru perioada actuală

Höss a fost comandantul cu cea mai lungă carieră la lagăr și-a murit spânzurat în 1947. Filmul The Zone of Interest te bagă atât în lumea lui dorită de vis, cât și în lumea în care au fost curmate mii de vieți. E astfel și despre banalitatea răului și cum ajunge să fie parte din viața care pare normală. Tocmai de aceea e și posibil să te gândești, pe măsură ce vezi The Zone of Interest, cât de uman poate fi cineva care prezintă calități clar inumane. 

Actorul Christian Friedel a spus chiar că oamenii n-ar trebui să se raporteze la film ca la unul doar inspirat de istorie. A subliniat că e important să vedem oameni care sunt capabili să ignore un întuneric imens, să ignore o crimă oribilă, să compartimentalizeze. 

Aici sunt esențiale picnicurile lor fericite pe malul râului și zilele senine petrecute în grădina vilei Höss de care Hedwig e mândră. Ca spectator nu vezi niciodată dincolo de zidurile care separă florile ei de crimele în masă. Dar, datorită designului sonor uimitor și imersiv al lui Johnnie Burn, poți auzi ororile lagărului cu o intensitate sufocantă care se potrivește cu fumul gros care se ridică constant din coșurile de fum de la Auschwitz. Te poți întreba, pe bună dreptate, cât de aproape trebuie să fii de genocid și, totuși, să te porți de parcă nu există?

Friedel și Hüller sunt amândoi excelenți și discreți în rolurile principale. Friedel îl portretizează pe Rudolf ca pe un funcționar pretențios, de nivel inferior, cu o voce subțire, pătrunzătoare și o tunsoare de tiran, a cărui supunere oarbă și devotament față de nazism l-au ajutat să urce în rândurile SS. 

Ce vezi în film sunt arhetipuri, deși bazate pe persoane reale, de cum ajung unii oameni să se comporte pentru ceea ce cred că e mai binele lor. Asta face ca The Zone of Interest să fie relevant și în spectrul politic și social actual, în timp ce provoacă spectatorii să își pună întrebări despre ei în raport cu ordinele, cu viața lor și cu ce decizii ar lua în situații, posibil, similare.

De oricare parte a dezbaterii te-ai pune, dacă e cu adevărat și un semnal de alarmă pentru prezent sau doar un fragment dintr-un trecut tot mai îndepărtat, The Zone of Interest nu te lasă indiferent și nu-ți irosește timpul.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Complet Necunoscuți 2023

Complet necunoscuți. Comedie românească și motiv de panică la următoarea masă în familie sau cu prietenii

Articolul următor
Dune 2 Afis

Denis Villeneuve explică cea mai mare schimbare din Dune și de ce criticile nu sunt fondate

Alte articole interesante
Film 2023 Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves ne poartă într-o călătorie minunată în inima universului îndrăgit al jocului de rol și este un omagiu cinematografic adus legendarului joc care rămâne popular după jumătate de secol de la lansarea sa.
Lista filme pe Netflix

Cele mai bune filme pe Netflix

Dacă și tu scrollezi pe Netflix minute în șir doar pentru a trage concluzia nefastă că efectiv nu ai la ce te uita, ne-am gândit să te ajutăm și am pus cap la cap o mare listă cu filme bune și foarte bune pe care le găsești pe Netflix.