Top filme din 2023

Cele mai bune filme din 2023, de la Oppenheimer și Barbie la Napoleon și Saltburn

O listă cu cele mai bune filme din 2023 s-ar întinde pe pagini întregi, cu titluri care sigur nu-ți irosesc timpul. Așa că am sintetizat-o la un top cu 10 filme bune și memorabile.

Orice listă cu filme bune pornește de la un criteriu cât se poate de simplu: gusturile personale. Pentru unii ceea ce reprezintă Barbie poate fi catalogat drept cel mult exercițiu de marketing și un film ușor de uitat. Alții pot jura că e ceea ce voiau, că le dă un sens nou în viață. Între cele două e o lume întreagă de alegeri. 

În acest top cu filme bune din 2023 am adunat titlurile care se pot întinde pe două ore sau dincolo de trei ore, dar pe care le vezi și simți că te-ai îmbogățit cultural un pic mai mult decât înainte. Nu lipsesc producțiile unora ca Wes Anderson sau Christopher Nolan, dar și o incursiune în universul animat.

Iată o listă pe care s-o ții aproape și în următorii ani și să prinzi unul dintre aceste titluri când intră pe streaming. Până atunci, dar și după, poți parcurge lista cu filme românești bune deja disponibile pe streaming.

Top filme din 2023 care au pus povești puternice pe ecrane

Oppenheimer

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 3 h | Dramă, Biografic

Poster film Oppenheimer

Regia: Christopher Nolan

Scenariul: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin

Distribuția: Cillian Murphy , Emily Blunt , Matt Damon , Robert Downey Jr. , Rami Malek , Florence Pugh

De ce merită să vezi filmul Oppenheimer. Nolan a luat povestea care a schimbat lumea și-a pus într-un film care te poartă prin începuturile fizicii nucleare și dezvoltarea bombei atomice care a distrus două orașe din Japonia. În următoarele decenii după ce fizicianul Oppenheimer și echipa lui au creat această armă lumea și războaiele s-au purtat altfel, chiar dacă invenția lor n-a adus chiar sfârșitul tuturor războaielor. 

Distribuția filmului e impecabilă, la fel și jocul actoricesc, iar Nolan te face să simți alături de ei pe măsură ce sunt puși în fața unor alegeri imposibile. Filmul în sine are o amploare demnă de testele bombelor gândite la Los Alamos, dar e lăudabil că nu face din acest demers unul glorios și nu ridică în slăvi națiunea americană. Iar finalul te lasă cu nervi și dorință de dreptate, deși prea rar se ajunge la așa ceva.

Killers of the Flower Moon

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 3 h 26 min. | Dramă, Crimă

Killers of the Flower Moon

Regia: Martin Scorsese

Scenariul: Eric Roth, Martin Scorsese, David Grann

Distribuția: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Brendan Fraser, Jillian Dion, John Lithgow

De ce merită să vezi filmul Killers of the Flower Moon. Argumentul principal poate fi rezumat în trei nume: Scorsese, DiCaprio, De Niro. Cei trei au lucrat împreună la filmul care spune povestea prea puțin știută sau dezbătută din istoria Statelor Unite ale Americii. Filmul lui Scorsese e poziționat în anii ‘20 și urmărește atât povestea de dragoste dintre Ernest și Mollie, cât și crimele în rândul tribului Osage, populație amerindiană a cărei prezență se suprapune cu interesele capitaliste. Leonardo DiCaprio și Robert De Niro sunt în formă maximă în rolurile a două tipuri foarte diferite de oameni amorali. 

Poor Things

2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 21 min. | Dramă, Comedie

Poster film Poor Things

Regia: Yorgos Lanthimos

Scenariul: Tony McNamara, bazat pe romanul lui Alasdair Gray

Distribuția: Emma Stone , Willem Dafoe , Mark Ruffalo , Ramy Youssef , Jerrod Carmichael , Christopher Abbott

De ce merită să vezi filmul Poor Things. Willem Dafoe deja a primit o stea pe Walk of Fame, iar în portofoliul lui întins pe decenii bune intră și Poor Things, o comedie dark care merge pe povestea doctorului Frankenstein cu Bella în centrul atenției. Excentricul doctor Godwin Baxter o readuce la viață pe Bella printr-un procedeu științific neortodox care presupune înlocuirea creierului ei cu cel al copilului ei nenăscut. 

Această premisă tragicomică pune bazele unei provocări îndrăznețe din partea criticului social absurd Yorgos Lanthimos. E un film care nu servește doar scopului de-a te binedispune (departe de așa ceva), ci să-ți pui și niște întrebări dificile. Filmul a primit însă un R rating în SUA, iar acesta e justificat de scenele sexuale explicite și variate ale filmului. E bine de știut, în cazul în care te deranjează așa ceva.

Saltburn

2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 11 min. | Dramă, Comedie, Thriller

Poster film Saltburn

Regia: Emerald Fennell

Scenariul: Emerald Fennell

Distribuția: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe, Carey Mulligan, Reece Shearsmith, Sadie Soverall, Richie Cotterell, Millie Kent, Tasha Lim, Matthew Carver.

De ce merită să vezi filmul Saltburn. Te ia de mână și te poartă prin lumea aristocrată britanică atât de prezentă în tot felul de alte filme și seriale. E mai mult decât îți arată alții? Cu siguranță, mai ales că personajele te fac să le urăști și apreciezi în același timp. Regizorul Fennell setează un ritm alert al acțiunii, iar asta te face să simți ceva mai profund dinamismul poveștii și tensiunea dintre personaje. Toate acestea într-un decor care pare etern, desprins din upper class-ul britanic, impresionant și în exces. 

The Creator

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 13 min. | SF, Aventură

Poster film The Creator

Regia: Gareth Edwards

Scenariul: Gareth Edwards, Chris Weitz

Distribuția: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Ralph Ineson, Marc Menchaca, Amer Chadha-Patel, Robbie Tann, Brett Bartholomew, Mav Kang, John Garrett Mahlmeister

De ce merită să vezi filmul The Creator. Dacă ai cel puțin un film SF care ți-a plăcut, atunci The Creator e pentru tine. Oamenii și roboții cu inteligență artificială poartă un război, iar arma secretă poate fi un robot copil. Nu e chiar un plot nemaiauzit până acum, iar filmul construiește pe ideea de „copil robot” cu care te-a fascinat filmul A.I. Artificial Intelligence (2001), doar că o face în altă idee, cu altă interpretare. Filmul e și despre călătoria lui Joshua (prin lume, dar și de descoperire). Relația dintre el și Alphie evoluează, lăsând să se întrevadă o legătură mai profundă și o înțelegere reciprocă. Filmul explorează teme precum esența umanității, etica inteligenței artificiale și consecințele războiului.

Alte cinci filme bune din 2023 care-ți bucură ochii sau sufletul

Asteroid City

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 45 min. | Comedie, Romantic

Regia: Wes Anderson

Scenariul: Wes Anderson după o poveste la care a contribuit și Roman Coppola

Distribuția: Tom Hanks, Bryan Cranston, Edward Norton, Jason Schwartzman, Jake Ryan, Scarlett Johansson, Grace Edwards, Maya Hawke, Rupert Friend, Jeffrey Wright

De ce merită să vezi filmul Asteroid City. Pe scurt: pentru că e un film de Wes Anderson. Fie că-i primul pe care îl vezi de la acest regizor, fie că se adaugă unei liste mai consistente, nu vei regreta. Revin actori cu care regizorul a colaborat în trecut și ai în față o poveste care pare izvorâtă direct dintr-o imaginație nesecată și pictată în culori pastel, în cadre perfect simetrice. 

Într-un oraș din deșert, în anii ‘50, Anderson pune comedia și drama împreună, așa cum a tot făcut-o în filmele sale. În plus, aspectul orașului ficțional Asteroid City este ireal, superb creat încât pare un decor de teatru. În acesta gestionează o distribuție imensă și adaugă tot felul de straturi unei povești în care trebuie să te lași pe deplin pentru a o explora. Și, nu în ultimul rând, îl descoperi pe Tom Hanks în alt rol decât cele care l-au făcut remarcat și remarcabil.

Barbie

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 54 min. | Aventură, Comedie

Poster film Barbie

Regia: Greta Gerwig

Scenariul: Greta Gerwig, Noah Baumbach

Distribuția: Margot Robbie – Barbie; Ryan Gosling – Ken; Issa Rae – rol secundar Barbie; Kate McKinnon – rol secundar Barbie; Dua Lipa – rol secundar Barbie; Kingsley Ben-Adir – rol secundar Ken; John Cena – rol secundar Ken; Will Ferrell – CEO Mattel

De ce merită să vezi filmul Barbie. În vara lui 2023, Barbie a fost lipit constant de Oppenheimer. Filmul e acum pe streaming, pe HBO Max, și dincolo de mesajul sau scăpările sale e unul impresionant prin toată munca investită în transformarea lumii noastre într-una pentru păpușa blondă îmbrăcată în roz care a fascinat generații. Un decor roz, puternic, intens colorat, frapant e lumea perfectă din care Barbie vrea să scape, pentru că are o criză existențială. Și ăsta poate fi un argument în sine, un produs cinematografic imens. 

Filmul are și umor, chiar dacă nu e unul foarte finisat sau e unul prea ascuns sub referințe. Nu are chiar un echilibru eficiente între cele două. E, totuși, un film american de mase. Vorbește despre patriarhat, despre prejudecățile societății la adresa femeilor, dar și de ce puterea absolută corupe absolut.

The Holdovers

2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 13 min. | Dramă, Comedie

Regia: Alexander Payne

Scenariul: David Hemingson

Distribuția: Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da’Vine Joy Randolph, Carrie Preston, Brady Hepner, Ian Dolley, Jim Kaplan

De ce merită să vezi filmul The Holdovers. În linii mari, filmul vorbește despre familie, prietenie și cum treci peste momentele de durere. Dar deși acestea sunt teme eterne, contează modul în care le prezinți, iar Payne face o treabă foarte bună cu acest film. Filmul se derulează într-o vacanță de Crăciun, în anii ‘70. Paul, profesorul de istorie arțăgos și mai mereu nemulțumit, a rămas să aibă grijă de cei rămași în urmă (holdovers). Dintre aceștia se va forma un trio în care profesorului li se alătură Mary și Angus (lăsat în urmă de mama sa, proaspăt căsătorită și plecată în luna de miere cu noul soț). Filmul ar putea deveni chiar unul dintre filmele clasice de Crăciun, chiar dacă nu e pentru toată lumea.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

2023 | Categorie de vârstă: 7+ | 2 h 14 min. | Animație, Acțiune, Aventură, SF

Poster Spider Man Across the Spider-Verse

Regizori: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin Thompson

Scenariul: Phil Lord, Christopher Miller, Dave Callaham

Distribuția: Miles Morales / Spider-Man – Shameik Moore, Gwen Stacy – Hailee Steinfeld, Peter B. Parker – Jake Johnson, Miguel O’Hara – Oscar Isaac, Jessica Drew – Issa Rae, Jeff Morales – Brian Tyree Henry, Hobie Brown – Daniel Kaluuya

De ce merită să vezi filmul Spider-Man: Across the Spider-Verse. Poate pentru că așa e cel mai antrenant și spectaculos fel de-a vedea filme cu supereroi? E un film animat în care orice poate fi posibil și arată unitar, ceea ce nu poți spune despre multe dintre filmele cu supereroi. Acțiunea din acest film se derulează la un an după Into the Spider-Verse și îi urmărești parcursul lui Miles Morales în noile sale aventuri. 

Un argument cât de cât serios pentru a-l vedea e că filmul, deși este animat și cu supereroi, îți arată dificultatea provocării de a găsi un echilibru între viața personală și responsabilitățile de supererou, descrisă prin relația tensionată a lui Miles cu părinții săi și prin singurătatea lui Gwen Stacy în universul ei. Și, da, această animație a reușit să depășească în calitate multe dintre filmele din universul MCU sau chiar Spider-Man. 

Napoleon

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 38 min. | Biopic, Dramă, Istoric

Poster film Napoleon

Regia: Ridley Scott

Scenariul: David Scarpa

Distribuția: Joaquin Phoenix – Napoleon Bonaparte, Vanessa Kirby – Joséphine de Beauharnais (Bonaparte), Tahar Rahim – Paul Barras, Rupert Everett – ducele de Wellington, Edouard Philipponnat – țarul Alexandru I al Rusiei, Matthew Needham – Lucien Bonaparte, Sam Troughton – Robespierre

De ce merită să vezi filmul Napoleon. Dincolo de lipsa racordurilor cu ce s-a întâmplat cu adevărat în istorie, Napoleon e unul dintre acele filme biografice ambițioase. A fost așteptat și datorită numelui regizorului, dar și datorită controverselor legate de personajul istoric. Iar Joaquin Phoenix face un rol excelent ca Napoleon, deși sunt momente în care încă îți aduce un pic aminte de rolul din Joker (2019) – în special când are câte o criză de râs nervos.

Filmul și actorii au însă numeroase momente când reușesc să livreze o poveste care să-ți stimuleze fie dorința de-a afla mai multe despre Napoleon, fie de-a spori cultul sau ura la adresa acestui lider francez de după căderea monarhiei clasice. Dar nu confunda treburile: acesta nu este în niciun caz un documentar sau un eseu istoric. Ridley Scott și-a permis diverse libertăți în prezentarea împăratului francez. Ce îi poate fi imputat cu adevărat e că lipsesc din film diversele demersuri ale lui Napoleon de-a face din Franța o țară mai puternică economic, social. Lipsește munca lui de birocrat care, la o adică, ar fi destul de plictisitoare într-un film care se vrea și dinamic, și să comprime câteva decenii.

Total
0
Shares
Articolul anterior
The Mothman Prophecies (2002)

The Mothman Prophecies: Întâlnire cu necunoscutul și descifrarea enigmei 

Articolul următor
Role Play Film

Role Play: Filmul perfect pentru serile de weekend

Alte articole interesante
Dream Scenario (Scenariu de vis)

Dream Scenario: O explorare curajoasă și inovatoare în lumea filmului

Un profesor de biologie evolutivă devine involuntar subiectul viselor recurente ale oamenilor, transformându-se dintr-un fenomen curios într-un paria social. Pe măsură ce visurile în care apare capătă un caracter violent, punându-i astfel la încercare reputația, identitatea și sănătatea mintală, filmul "Scenariu de vis" ne introduce într-o lume unde realitatea se împletește cu fantezia în moduri neașteptate și adesea tulburătoare.
Film Julie si Julia

Julie & Julia (2009): Rețetele succesului în bucătărie și în viață

Julia & Julia este un film care omagiază viața și cariera Juliei Child, prin intermediul juxtapunerii sale cu Julie Powell, care în 2002 își propunea să gătească toate cele 524 de rețete din cartea lui Child „Mastering the Art of French Cooking” într-un singur an. Totul în timp ce documenta procesul într-un blog online și încerca să aibă o viață personală și să își păstreze jobul. 
Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Fie că încă te trezești în dimineața de Crăciun cu nostalgia filmelor din copilărie, sau pur și simplu vrei să te bucuri de zilele libere stând în pijama până la prânz și uitându-te la filme, lista asta compilează cele mai iubite și cele mai bune filme vechi și noi, ca să ai de unde alege. Găsești aici nu doar filme cu tematică de Crăciun, ci și filme bune, care să îți dea o stare de bine, perfect de vizionat în diminețile sărbătorilor de iarnă.