Transformers Rise of the Beasts

Transformers: Rise of the Beasts (2023). Roboții tăi preferați fac iar haos și dreptate

Sunt puține serii la fel de longevive ca Transformers și sigur îți vine în minte Fast & Furious. Sunt mașini și în seria cu roboți, dar nu la fel ca-n celălalt titlu. Iar Rise of the Beasts are și un rol important pentru franciză.
Titlu original: Transformers: Rise of the Beasts
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 7 min. | Aventură, SF

Regia: Steven Caple Jr.

Scenariul: Joby Harold, Darnell Metayer, Josh Peters, Erich Hoeber, Jon Hoeber

Distribuția: Anthony Ramos – Noah, Dominique Fishback – Elena, Ron Perlman – Optimus Primal, Peter Cullen – Optimus Prime, Michelle Yeoh – Arcee, Luna Lauren Velez – Breanna Diaz, Pete Davidson – Mirage, Tobe Nwigwe – Reek

Transformers: Rise of the Beasts e al șaptelea film din seria cu roboți extratereștri care se transformă în mașini și salvează Pământul din tot felul de situații. Titlul de acum e atât un prequel la ce se întâmplă în primul Transformers (2007), cât și o continuare pentru ce-a însemnat Bumblebee (2018). De fapt, ăsta ar trebui să fie rolul său: să lege firele narative ca franciza să crească.

Transformers: Rise of the Beasts construiește și pe nostalgie, dar și către o nouă generație de fani. Are elemente din ce-a însemnat seria animată Transformers din 1986 în timp ce pune bazele pentru următoarele povești care sigur vor veni.

Transformers: Rise of the Beasts (2023) te duce prin anii ‘90

Ziceam de nostalgie și e posibil ca fix asta să fi justificat setarea acțiunii în 1994. Independent de film, anii ‘90 sunt perioada marcată de producții ca Terminator 2 (1991) sau The Matrix (1999). Și pentru cei cărora le-au plăcut acele filme e posibil să le placă și acesta tocmai pentru legătura asta făcută de nostalgie. În fine, Rise of the Beasts aduce laolaltă personaje din diverse perioade, plasându-le într-un context care surprinde povestea unui om care devine parte importantă în războiul purtat de roboți. 

Așa intră în scenă Noah Diaz, tânăr veteran al armatei care nu-și găsește job, așa că recurge la furtul de mașini. Așa ajunge să fure un Porsche 964 Carrera RS 3.8. Doar că, surpriză, nu-i doar o mașină banală. Devine cu totul altceva când primește un mesaj de la Autobots. 

Al doilea personaj om de care te vei atașa este Elena Wallace. E o cercetătoare de obiecte misterioase de origine nedeterminată, adică extraterestră. Și în munca ei dă peste statuie asemănătoare unei păsări, iar acesta e elementul cheie care pune în mișcare întreaga poveste a Transformers: Rise of the Beasts. 

Odată cu acest film ai ocazia să descoperi o nouă facțiune: Maximals. Aceștia completează peisajul de luptă între extratereștrii Autobots și Decepticons care și-au găsit pe Pământ locul ideal pentru luptă. Și dacă tot am zis asta, e posibil să te atașezi și de Optimus Primal, robotul gorilă care, spre deosebire de Optimus Prime, e mai înclinat spre pace și o comuniune bună cu Pământul și oamenii. Prime, după cum poate l-ai descoperit în celelalte filme, e mai concentrat pe luptă în timp ce afișează o atitudine milităroasă.

Transformers: Rise of the Beasts păstrează esența anilor ‘90 atât în decor, cât și în felul în care se derulează acțiunea: relaxată și fără prea multe artificii inutile. Este o călătorie plină de acțiune, dar care aduce și un omagiu desenelor animate care au captivat generația precedentă. Și, desigur, există o miză: cei răi nu trebuie să pună mâna pe un obiect care i-ar face o forță de neoprit. Aici îl ai pe Terrorcon, exponentul taberei opuse. 

Mai merită menționat că deși filmul încearcă să aibă și oameni în centrul atenției, e posibil ca franciza Transformers să fie doar despre roboți extratereștri care iau diverse forme și atât. Ajung să se bată și, într-un final, cei buni câștigă. Filmul poate fi însă un nou început pentru serie sau doar una dintre ultimele zbateri înainte de aniversarea celor 20 de ani de istorie modernă. E însă de văzut dacă ți-a plăcut vreunul dintre filmele precedente.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Critics Choice Awards 2024

Cele mai bune filme și seriale din 2023 care au câștigat la Critics Choice Awards

Articolul următor
Premiile Emmy 2024

Premiile Emmy. Succession și The Bear sunt în topul serialelor premiate

Alte articole interesante
I'm Not There Film 2007

I’m Not There: Complexitatea lui Bob Dylan

Anti-biopic-ul lui Todd Haynes, bazat pe ideea vieții lui Bob Dylan și cu șase actori care interpretează șase personaje diferite care, mai mult sau mai puțin, nu sunt Bob Dylan. Este un film despre conflictele dintre artă și politică, dintre celebritate și artă, dintre trecut și prezent și dintre bărbați și femei și chiar, ocazional, este și despre Bob Dylan.