Ursul de Aur

Premiul Ursul de Aur (în germană “Goldener Bär”) este un premiu prestigios acordat anual la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Acest premiu este acordat celui mai bun lungmetraj prezentat în competiția internațională a festivalului și este considerat cel mai important premiu al acestui eveniment, depășind chiar și Marele Premiu al Juriului (Ursul de Argint).

Premiul Ursul de Aur a fost inspirat de stema orașului Berlin, similar cu Leul de Aur de la Festivalul de Film de la Veneția sau Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, care sunt, de asemenea, inspirate de simbolurile orașelor gazdă. Un juriu format în principal din regizori internaționali votează pentru acordarea acestui premiu. Trofeul a fost conceput de artista germană Renée Sintenis și, începând cu 2007, este acordat și pentru cea mai bună producție din secțiunea Berlinale Shorts, o competiție internațională de scurtmetraje.

Premiul Ursul de Aur a fost acordat pentru prima dată în 1951 și de-a lungul anilor a recunoscut o varietate de filme remarcabile din întreaga lume, reflectând diversitatea și calitatea cinematografiei internaționale.