Uruguay

Uruguay (numele oficial în spaniolă: República Oriental del Uruguay; , Republica Orientală a Uruguayului) este o țară localizată în partea sud-estică a continentului sudamerican. Are o populație de 3,5 milioane, din care 1,8 milioane trăiesc în capitala Montevideo și în aria sa metropolitană. La nord este mărginită de Brazilia și de Argentina, pe malul ambelor râuri Uruguay și Rio de la Plata. La sud-est e mărginită de Oceanul Atlantic. Ca dimensiuni este a doua țară dintre cele mai mici din America de Sud, fiind mai mare doar decât Suriname. Montevideo a fost fondat de spanioli în sec. 18, ca o fortificație militară. Uruguay și-a câștigat independența în 1828 ca urmare a luptelor între trei puteri, Spania, Argentina, Brazilia. Sistemul politic este o democrație constituțională, unde președintele ales are rolurile de șef al executivului și cel de șef al statului. În conformitate cu Transparency International Uruguay este a doua în lista celor mai puțin corupte țări ale Americii Latine, după Chile.Transparency International – the global coalition against corruption Politica și condițiile de muncă sunt printre cele mai libere de pe continent. Populația este în proporție de până la 95% descendenți europeni. Mai puțin de 2/3 din populație se declară Romano-Catolici.

Cinematografia din Uruguay a avut un rol important în cultura țării și face parte din cinema-ul latino-american. De la sfârșitul anilor 1990, cinematografia uruguayană a trecut printr-un proces de evoluție, iar filmele sale au primit recenzii pozitive și au fost recunoscute internațional. Peste 120 de filme, atât de ficțiune cât și documentare, au fost produse de atunci.

Istoria Cinematografiei din Uruguay

Primele Ani

  • Uruguay a fost introdusă în lumea filmului pe 18 iulie 1898, când Félix Oliver a cumpărat primul aparat de filmat și proiector de la frații Lumière și a realizat “Bicycle Race in the Arroyo Seco Velodrome”, al doilea film produs în America Latină.
  • În 1919, societatea non-profit Bonne Garde a finanțat “Pervanche”, regizat de León Ibáñez, considerat primul film de ficțiune uruguayan.

Epoca de Aur

  • În 1936, Ciclolux Studios a introdus echipamentul pentru producția de sunet în film și a lansat “Two Destinies” de Juan Etchebehere.
  • În anii ’40, studioul Orión a produs patru drame de lung metraj bine primite.

Schimbări și Libertate

  • În anii ’60, discursul intelectual schimbat a influențat cultura uruguayană, ducând la producția de filme care încurajau conștientizarea socială.
  • În anii ’80, regimul dictatorial a permis producția filmului “Gurí”, care a revigorat industria locală de film.

Provocări și Libertate

  • După 1984, odată cu revenirea democrației, industria video din Uruguay a crescut, abordând subiecte politice controversate.
  • În anii ’90, fondurile stabilite de orașul Montevideo și guvernul național au susținut proiecte locale care altfel nu ar fi fost realizate.

Uruguay a devenit, de asemenea, un loc interesant pentru filmări, cu filme și reclame filmate acolo. Un exemplu notabil este filmul “Miami Vice” (2006), pentru care Orașul Vechi din Montevideo a fost folosit pentru a imita Havana Veche, iar Atlántida cu clădirile sale Art Deco a reprezentat părți din Miami.

Cinematografia uruguayană continuă să aibă o prezență modestă, dar influentă în vasta gamă de filme latino-americane, producând între patru și șase filme pe an și contribuind la industria cinematografică a altor țări, cu talente precum regizorul Israel Adrián Caetano.

Lasă un răspuns