Paul Verhoeven

Paul Verhoeven (născut pe 18 iulie 1938) este un regizor și scenarist olandez, activ în Olanda, Franța și Statele Unite ale Americii. Stilul său distinctiv, care combină violența grafică și conținutul sexual cu satira socială, este o caracteristică marcantă atât a filmelor sale dramatice, cât și a celor de science fiction.
Paul Verhoeven

După ce a atras atenția cu serialul de televiziune “Floris” în Olanda natală, Verhoeven a obținut un succes major cu drama romantică “Turkish Delight” (1973), avându-l în rol principal pe colaboratorul său frecvent, Rutger Hauer. Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin și mai târziu a primit premiul pentru Cel Mai Bun Film Olandez al Secolului la Festivalul de Film din Olanda. Verhoeven a regizat ulterior filme olandeze de succes, inclusiv drama istorică “Keetje Tippel” (1975), filmul de război “Soldier of Orange” (1977), drama pentru adolescenți “Spetters” (1980) și thrillerul psihologic “The Fourth Man” (1983).

În 1985, Verhoeven a realizat primul său film la Hollywood, “Flesh and Blood”, și ulterior a avut o carieră de succes în Statele Unite, regizând filme de science fiction precum “RoboCop” (1987), “Total Recall” (1990), “Starship Troopers” (1997) și “Hollow Man” (2000), precum și thrillerul erotic “Basic Instinct” (1992). Mai târziu, s-a întors în Europa, realizând filmul olandez de război “Black Book” (2006), thrillerul psihologic francez “Elle” (2016) și drama religioasă “Benedetta” (2021), toate primind recenzii pozitive. “Black Book” și “Elle” au fost ambele nominalizate la Premiul BAFTA pentru Cel Mai Bun Film într-o Limbă Străină, iar “Elle” a câștigat Premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Film Străin și Premiul César pentru Cel Mai Bun Film. “Black Book” a fost votat de publicul olandez, în 2008, ca fiind cel mai bun film olandez realizat vreodată.

În contrast, Verhoeven a câștigat Premiile Zmeura de Aur pentru Cel Mai Rău Film și Cel Mai Rău Regizor pentru “Showgirls” (1995); el este una dintre puținele persoane care și-au acceptat premiile Zmeura de Aur personal și a fost prima persoană care a participat la ceremonie pentru a le primi. “Showgirls” a fost un eșec notoriu la box office la lansarea inițială în cinematografe, dar mai târziu a avut un mare succes pe piața video la domiciliu și a devenit un film cult. Filmele lui Verhoeven au primit în total nouă nominalizări la Premiile Oscar, în principal pentru montaj și efecte.