Viola Davis

Viola Davis este o actriță și producătoare americană născută pe 11 august 1965. Este cunoscută pentru numeroasele sale realizări și distincții, fiind una dintre puținele artiste care au primit premiile Emmy, Grammy, Oscar și Tony (EGOT).
Viola Davis

De asemenea, este singura afro-americană care a obținut Triple Crown of Acting și a treia persoană care a atins ambele statuturi. Revista Time a numit-o una dintre cele 100 cele mai influente persoane din lume în 2012 și 2017, iar în 2020, The New York Times a clasat-o pe locul al nouălea în lista celor mai mari actori ai secolului 21.

Cariera ei a început în Central Falls, Rhode Island, unde a apărut în producții teatrale mici. După absolvirea Juilliard School în 1993, a câștigat un premiu Obie în 1999 pentru interpretarea sa ca Ruby McCollum în “Everybody’s Ruby”. A jucat roluri minore în filme și televiziune la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, înainte de a câștiga premiul Tony pentru cea mai bună actriță într-o piesă de teatru pentru rolul său ca Tonya în producția Broadway din 2001 a piesei “King Hedley II” de August Wilson. Succesul ei în film a venit cu rolul unei mame tulburate în drama “Doubt” (2008), pentru care a primit prima sa nominalizare la premiile Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. A câștigat premiul Tony pentru cea mai bună actriță într-o piesă de teatru în 2010 pentru rolul său ca Rose Maxson în renașterea pe Broadway a piesei “Fences” de August Wilson.

The Unforgivable. Dincolo de vinovăție, secrete ascunse și vieți schimbate

Pentru rolul său ca o menajeră în anii ’60 în comedia-dramă “The Help” (2011), Davis a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Între 2014 și 2020, a jucat rolul avocatei Annalise Keating în serialul de dramă ABC “How to Get Away with Murder”, pentru care a devenit prima actriță de culoare care a câștigat premiul Primetime Emmy pentru cea mai bună actriță într-un serial dramatic în 2015. În 2016, a reluat rolul lui Maxson în adaptarea cinematografică a piesei “Fences”, câștigând premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. A interpretat-o pe Amanda Waller în Universul Extins DC, începând cu “Suicide Squad” (2016). În 2020, a portretizat-o pe Ma Rainey în biopicul “Ma Rainey’s Black Bottom”, pentru care a primit a patra nominalizare la premiile Oscar, devenind actrița de culoare cu cele mai multe nominalizări la Oscar. Interpretările sale în “Widows” (2018) și “The Woman King” (2022) i-au adus nominalizări suplimentare pentru premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță, devenind astfel actrița de culoare cu cele mai multe nominalizări la BAFTA.

Davis și soțul ei, Julius Tennon, sunt fondatorii companiei de producție JuVee Productions. Davis este de asemenea recunoscută pentru activismul și susținerea drepturilor omului și a egalității drepturilor pentru femei și femeile de culoare. A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în 2017 și a devenit ambasador L’Oréal Paris în 2019. Nararea cărții sale audio din 2022, “Finding Me”, i-a adus un premiu Grammy în 2023.