War for the Planet of Apes Planeta Maimuțelor-Razboiul

Planeta Maimuțelor: Războiul (2017)

Încă de la începuturile sale, în 1968, franciza “Planeta maimuțelor” a captivat publicul cu povestea inovatoare, efectele speciale revoluționare și introspecția profundă asupra naturii umane. Filmul din 2017, „Planeta Maimuțelor: Războiul” (War for the Planet of Apes) reprezintă o încununare a succesului acestei serii consacrate, regizat cu măiestrie de Matt Reeves.
Titlu original: War for the Planet of the Apes
2017 | Categorie de vârstă: 13+ | 2 h 20 min. | Acțiune

Regia: Matt Reeves 

Distribuția: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval, Amiah Miller, Terry Notary, Ty Olsson, Michael Adamthwaite, Toby Kebbell, Gabriel Chavarria, Judy Greer, Sara Canning.

Acest film nu numai că încheie trilogia modernă care a început cu “Rise of the Planet of the Apes” (2011) și a continuat cu “Dawn of the Planet of the Apes” (2014), ci și duce întreaga saga spre noi culmi emoționale și cinematografice.

Planeta Maimuțelor: Războiul ne poartă într-o călătorie emoționantă și captivantă, care îmbină în mod strălucit spectacolul impresionant al cinematografiei blockbuster cu narațiunea nuanțată, axată pe personaje, care a devenit o emblemă a seriei. Filmul împletește ițele destinului lui Caesar, portretizat cu o profunzime inegalabilă de Andy Serkis, oferind o încheiere satisfăcătoare a evoluției sale. Acest film nu este doar o poveste palpitantă despre supraviețuire și conflict; este o oglindă îndreptată către umanitate, care prezintă complexitatea răzbunării, a pierderii și a încercării nesfârșite de a ne bucura de pace durabilă.

Ce se întâmplă în War of the planet of Apes

Regizorul Matt Reeves transformă cu măiestrie franciza într-un film de război cu reflexe din poveștile războiului din Vietnam, în special din “Apocalypse Now”. Filmul începe cu scena unei păduri luxuriante, cu soldați purtând căști marcate cu porecle, dând imediat tonul unei epopei de război. Povestea îl urmărește pe Caesar, interpretat de Andy Serkis, și grupul de primate, care, după evenimentele din “Dawn of the Planet of the Apes”, au devenit figuri aproape legendare în pădure. Narațiunea se concentrează în primul rând pe Caesar, care caută pacea, dar este atras continuu în conflict de oamenii care refuză să coexiste cu o specie potențial superioară. Această temă culminează atunci când personajul lui Woody Harrelson, Colonelul, atacă tabăra lui Caesar, împingându-l pe acesta pe calea răzbunării.

Desfășurarea poveștii este deosebit de simplă, cu un scenariu care păstrează, în mod ingenios, perspectiva asupra lui Caesar. Această alegere a narațiunii accentuează conexiunea emoțională cu Cezar, deoarece călătorim cu el, trăind evenimentele din punctul său de vedere. Filmul împrumută, de asemenea, elemente din western-uri și road movies, adăugând niveluri de profunzime peste fundația sa de bază, a unui film de război. 

În mod remarcabil, The War for the Planet of Apes transcende premisa științifico-fantastică pentru a oglindi natura umană. Aprofundează teme legate de angoase interne, răzbunare, pierderi și lupta pentru a păstra speranța în fața situațiilor potrivnice. Reprezentarea modului în care oamenii reacționează cu furie, violență, teama de necunoscut și pierderea sistemelor de referință este integrată în narațiunea filmului. În ciuda duratei deloc neglijabile și a multiplelor finaluri, se remarcă ca un film surprinzător de memorabil, care capătă profunzime în urma unei reflecții și discuții ulterioare.

De ce să te uiți la filmul War of the Planet of Apes

War for the Planet of Apes este cel mai bine privit prin prisma unei oglindiri a umanității. Este o invitație de nerefuzat la introspecție, la a pondera asupra lucrurilor care ne fac umani și la ce înseamna umanitatea cu adevărat. Probabil cel mai intens și profund marcant moment din film se regăsește nu chiar la final, ci puțin înainte. Momentul în care o armată de oameni se bucură de masacrul comis împotriva altor oameni sub privirile terifiate și profund șocate ale primatelor în fața extazului creat în urma uciderii propriilor semeni. Dacă nu pentru altceva, pentru acest moment profund, în care probabil te vei găsi și tu, ca mulți alții care au vizionat filmul, ușurat de căderea avalanșei, filmul merită vizionat. Este momentul în care ne dăm seama că omul este dezumanizat și momentul în care putem reflecta cu adevărat la ce înseamnă să fii om – sigur nu fizionomia ne face oameni. 

Prin politica liderului primatelor, Caesar, care îndemna la echilibru, proporționalitate și soluții mai puțin radicale, observăm o lume a primatelor care începe să se apropie mai mult de umanitate decât omul, pioner al acestor concepte, dar incapabil de a le urma cu consecvență în acțiuni. Dacă în filmele precedente puteam întrezări o șansă de conviețuire între cele două specii, acest ultim film al francizei ne face să ne îndoim aproape vehement de abilitatea omului de a coexista armonios. 

Dincolo de narațiune, invitația la introspecție și interpretarea superbă a rolurilor, succesul filmului este atribuit, de asemenea, genialității de ordin tehnic. Culorile bogate și naturalețea paletei gândite de cineastul Michael Seresin, dar și partitura compozitorului Michael Giacchino, care amintește de filmele de război și de partiturile blockbusterelor din anii ’70 și ’80, joacă un rol esențial în relatarea poveștii. Compozițiile lui Giacchino devin cruciale în numeroasele momentele de tăcere ale filmului, transmițând emoția și conflictul intern.

În concluzie, chiar dacă nu ești un fan al francizei, filmul War of the Planet of Apes merită văzut. Poate doar și în contextul destul de volatil în care se găsește societatea noastră, la nivel mondial și, poate, prin prisma acestui film găsim o cale să ne reconectăm cu umanitatea noastră, să înțelegem ce valori sunt intrinsec umane și dacă nu cumva le-am pierdut într-un război imaginar și imaginat de alții dintre „noi și ei”. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film romanesc Taximetristi 2023

Taximetriști (2023). Filmul românesc care te face să râzi și să plângi

Articolul următor
My Own Private Idaho din 1991

My Own Private Idaho: La marginea societății și a sufletului

Alte articole interesante
Film Idiocracy (2006)

Idiocracy (2006) – filmul care-ți arată că societatea poate ajunge și mai jos decât e deja

Idioții vor cuceri pământul și va ieși nasol. Cam ăsta e, în mare, mesajul filmului Idiocracy, o comedie distopică din 2006, creată de Mike Judge. Și-ncepe în forță, cu o comparație între două cupluri și o problemă cât se poate de actuală: natalitatea. Cuplul 1 nu vrea copii și ridică argumentul contextului economic actual. Cuplul 2, militant aprig al procreării, sugerează că nu prea acordă importanță metodelor contraceptive.
it’s a wonderful life (1946)

It’s a Wonderful Life (1946)

Sunt aproape 80 de ani de la capodopera lui Frank Capra și „O viață minunată” este în continuare cel mai frumos, cel mai emoționant și cel mai profund film pe care îl poți vedea în perioada sărbătorilor.
Film Benedetta 2021

Benedetta (2021) – Dorințe divine și controverse lumești

Benedetta, în regia lui Paul Verhoeven, este un film care abordează temele complexe ale religiei, sexualității și ambiției umane, pe fundalul unei mănăstiri italiene din secolul al XVII-lea. Filmul îi are în distribuție pe Virginie Efira în rolul Benedetta Carlini, o călugăriță care are viziuni religioase și erotice, Charlotte Rampling în rolul stareței Felicita, Daphne Patakia în rolul Bartolomea și Lambert Wilson în rolul Nunțiului.