Wes Anderson

Wes Anderson, născut pe 1 mai 1969, este un regizor american cunoscut pentru stilul său unic, atât vizual cât și narativ. Filmele sale se disting prin excentricitate și o abordare artistică distinctă, fiind adesea citat ca un exemplu modern al unui auteur.
Wes Anderson (Regizor)

Stilul regizoral idiosincrasic al lui Wes Anderson, originar din Houston, marcat de compoziții excentrice, pline de culoare și de o atenție meticuloasă la detalii, părea complet anormal în peisajul cinematografiei independente din Statele Unite la începutul carierei sale. Cu toate acestea, a devenit o influență atât de puternică asupra altor creatori autohtoni, încât începe să pară la fel de autentic american ca și tarta cu nuci pecan. Anderson a debutat cu Bottle Rocket, un videoclip de 13 minute prezentat la Sundance. Pe baza acelui scurtmetraj, producătorii James L. Brooks și Polly Platt l-au adus pe Anderson și pe partenerul său, Owen Wilson, la Hollywood, unde cei doi au început să lucreze la transformarea filmului într-un lungmetraj. Rezultatul, o comedie bine filmată despre niște infractori fără perspectivă din Texas, l-a consacrat pe Anderson drept un mare talent; următorul său film, Rushmore, o poveste inițiatică, foarte apreciată, care l-a lansat pe actorul Jason Schwartzman și i-a permis lui Bill Murray să revină în atenția criticilor, i-a consolidat această reputație. Aceste filme, ca și cele pe care le-a realizat în anii care au urmat – de la The Royal Tenenbaums, nominalizat la Oscar, la The Life Aquatic with Steve Zissou, la The Darjeeling Limited și animația Fantastic Mr. Fox – sunt studii pline de viață și de ironie ale familiilor și ale altor grupuri, cărora li s-au insuflat doze generoase atât de hilaritate și de melancolie.

Grand Budapest Hotel, probabil cea mai cunoscută peliculă marca Wes Anderson, are chiar în centrul poveștii o stațiune vastă situată deasupra orașului balnear Nebelsbad, în mijlocul vârfurilor alpine înzăpezite din Republica Zubrowka, care, în vremurile sale de glorie, a fost un simbol al luxului european. Pentru pelicula istorică “The Grand Budapest Hotel”, care își ia titlul de la această destinație imaginară, regizorul Wes Anderson, scenograful Adam Stockhausen și echipele lor au acordat atenție fiecărui centimetru pătrat din decorul central al filmului. Pe baza unor cercetări amănunțite despre marile hoteluri din Europa, care au inclus o incursiune amănunțită în imaginile unice „fin de siècle” expuse în colecția de ilustrate fotocrom a Bibliotecii Congresului, Stockhausen a ales în cele din urmă Grandhotel Pupp – o clădire grandioasă, datând din 1701, care domină orașul ceh Karlovy Vary – ca principală sursă de inspirație pentru aspectul Grand Budapest.

Asteroid City (2023). Wes Anderson e într-o lume a lui și vrei să fii parte din ea