Film Will (2023)

Will (2023) – O dramă captivantă și tulburătoare despre Al Doilea Război Mondial

Regizat de Tim Mielants, “Will” este o adaptare Netflix a romanului cu același nume scris de Jeroen Olyslaegers. Marcând prima lansare europeană majoră a Netflix din acest an, filmul a avut o lansare limitată în cinematografe înainte de a fi disponibil pe platforma de streaming.
Titlu original: Wil
2023 | Categorie de vârstă: 16+ | 1 h 54 min. | Dramă, Război

Regizor: Tim Mielants

Scenariști: Carl Joos, Tim Mielants. Bazat pe romanul lui Jeroen Olyslaegers

Distribuție: Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Jan Decleir, Gene Bervoets, Koen De Bouw, Kevin Janssens, Els Dottermans, Dirk Roofthooft, Dimitrij Schaad, Pierre Bokma, Dominique Dauwe, Cedric Tylleman, Szymon Wróblewski

Muzica: Geert Hellings

Cinematografie: Robrecht Heyvaert

Plasat în Antwerp, în timpul ocupației naziste, filmul îl urmărește pe personajul titular în încercarea sa de a supraviețui în timpuri din ce în ce mai periculoase. Distribuția filmului include mai mulți actori belgieni cunoscuți, precum Stef Aerts, Jan Bijvoet, Annelore Crollet, Matteo Simoni și Kevin Janssens.

“Will” începe cu o voce pătrunzătoare a personajului principal, care subliniază cât de ușor este pentru oameni să judece istoria după fapte, fără a ști cum s-au simțit cei implicați în evenimente. Cuvintele sale se aplică atât timpurilor contemporane, cât și epocii în care este plasat filmul. Este anul 1942 în Antwerp ocupat de naziști, când Wilfried Wils începe un nou job ca ofițer de poliție auxiliar. În prima zi, superiorul său explică că, pentru a supraviețui, tot ce trebuie să facă este să stea deoparte și să nu intervină în modul în care naziștii conduc lucrurile.

Situația se complică când un ofițer nazist cere ajutorul lui Wil și al partenerului său, Lode, pentru a aresta o familie evreiască. Cei doi intervin și încearcă să ajute tânăra mamă și fiica ei. Un lucru duce la altul, iar Lode ucide accidental nazistul. Pe măsură ce timpul trece, Wil se alătură parțial grupului de Rezistență și începe o relație cu sora lui Lode, Yvette. Wil trebuie să găsească o cale de a supraviețui în această lume periculoasă, păstrând detaliile “crimei” secrete și fără a-și compromite valorile.

De ce să urmărești Will

“Will” este o poveste întunecată și profund tulburătoare care își forțează publicul să-și pună la îndoială valorile. Ca protagonist, Wil este un om obișnuit care vrea să facă lucrul corect. El vrea să se gândească la el însuși ca la o persoană decentă. Dar își poate păstra conștiința curată când propria piele este în joc? Cât de departe este dispusă o persoană să meargă pentru a-și salva propria viață și viețile celor dragi? Filmul nu oferă răspunsuri definitive, prezentând povestea și dilema protagonistului său într-o manieră brutal de sinceră și greu de urmărit.

În ceea ce privește performanța, Stef Aerts este excelent în rolul protagonistului, reușind să transmită întreaga gamă de emoții prin care trece personajul său. Totuși, punctul culminant al filmului este Annelore Crollet în rolul idealistei Yvette, care, de fiecare dată când apare pe ecran, captează întreaga atenție a spectatorului. Regizorul Tim Mielants, cunoscut pentru titluri pline de intensitate precum “Peaky Blinders” și “The Terror”, menține aceeași linie și în “Will”. Violența este dificil de urmărit, iar cinematografia și raportul de aspect fac ca filmul să pară aproape un produs al epocii sale specifice, fără a părea vreodată gratuit în prezentarea violenței și a imaginilor sângeroase.

“Will” este, în esență, o studiu de caracter care depășește suprafața, oferind o perspectivă nuanțată asupra unei perioade istorice atât de oribile, încât mulți se simt confortabili examinând-o doar în termeni de bine absolut versus rău absolut.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon. Filmul lui Scorsese care-ți amintește că lăcomia corupe absolut

Articolul următor
Hard Days - Zile grele (2023)

Hard Days - Un thriller japonez palpitant cu acțiune non-stop

Alte articole interesante
Poster film Sightless (Oarbă 2020)

Sightless (Oarbă): thriller psihologic din 2020

Sightless" (2020) este un thriller psihologic care se învârte în jurul vieții lui Ellen Ashland, o violonistă talentată care rămâne oarbă în urma unui atac brutal. Povestea se derulează pe măsură ce Ellen, interpretată de Madelaine Petsch, se confruntă cu această nouă realitate și cu provocările pe care le implică.
Film 12 Years a Slave

12 Years a Slave: Eco-uri ale libertății pierdute și sclavia ca permanență istorică

În anii 1850, Solomon Northup, un bărbat de culoare, liber, muzician, violonist, din Saratoga, New York, este răpit și transformat în sclav. El are soție și copii. Este dus într-un loc necunoscut, unde legăturile lui cu familia sunt total abolite. Se trezește într-o cărceră alături de alți negri, înlănțuiți și ei, apoi vânduți ca sclavi unor stăpâni de plantații din Louisiana.