Wonka Film 2023

Wonka (2023): Fantezie, visare și culoare în universul excentric al iubitului ciocolatier

“Wonka” (2023) explorează originile îndrăgitului personaj Willy Wonka, pe care îl știm din romanul lui Roald Dahl, Charlie și fabrica de ciocolată. Regizat de Paul King și avându-l în rol principal pe Timothée Chalamet, filmul ne poartă pe drumul parcurs de Wonka pentru a deveni legendarul ciocolatier. 
Titlu original: Wonka
2023 | Categorie de vârstă: AG | 1 h 56 min. | Musical, Aventură, Fantezie, Comedie

Regizor: Paul King

Scenariști: Simon Farnaby, Paul King. Personaj: Roald Dahl

Distribuția: Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Keegan-Michael Key, Rowan Atkinson, Paterson Joseph, Jim Carter, Sally Hawkins, Mathew Baynton, Simon Farnaby, Matt Lucas, Rakhee Thakrar

“Wonka”, filmul din 2023 regizat de Paul King, cu Timothée Chalamet în rolul principal, este o abordare nouă, plină de imaginație și fantezie a lumii lui Willy Wonka. Ne captivează cu abordarea sa inedită, evitând o narațiune de tip prequel strictă și oferind, în schimb, o perspectivă unică din universul Willy Wonka. Interpretarea lui Wonka de către Chalamet este atât de carismatică, și aduce o energie total neasteptată personajului. 

Narațiunea ne face cunoștință cu un Willy Wonka mai tânăr, portretizat de Chalamet, care se află la începutul călătoriei sale. Spre deosebire de figura retrasă și misterioasă văzută în adaptările anterioare, acest Wonka este plin de vise și aspirații. Filmul urmărește primele sale dificultăți și dezvoltarea creațiilor sale ingenioase într-o lume care încă nu i-a recunoscut geniul.

Wonka ajunge într-un oraș care pare a fi o combinație dintre Londra și Paris, cu elemente de fantezie și alte influențe. El are resurse limitate, dar este condus de un vis din copilărie și de imaginația sa pură. Filmul prezintă modul în care el trece prin diverse provocări, inclusiv prin industria competitivă a ciocolatei, unde liderii consacrați încearcă să-i zădărnicească ideile inovatoare.

Orașul în care se desfășoară călătoria lui Wonka este descris ca un loc cu un sistem de clase, dar este, de asemenea, un spațiu al incluziunii multiculturale. Acest cadru oferă un fundal pentru realizările creative ale lui Wonka și pentru apariția invențiilor sale fantastice. Filmul include elemente excentrice și pline de imaginație, caracteristice universului Wonka, cum ar fi o “trusă de călătorie” pentru producerea ciocolatei, care funcționează ca o mică fabrică.

De-a lungul filmului, personajul lui Wonka este mai bine conturat, pierzându-și o parte din răutățile și nuanțele întunecate întâlnite în reprezentările anterioare, iar în schimb este descris cu un aer blând și inocent. Această schimbare în portretizarea personajului se aliniază cu tonul general al filmului, care înclină spre o abordare mai fantezistă și mai lejeră.

De la Gene Wilder la Timothée Chalamet: ce aduce nou Willy Wonka cel tânăr

Atât Gene Wilder, cât și Johnny Depp și-au pus amprenta destul de profund asupra modului în care apare figura lui Willy Wonka în memoria noastră colectivă. Timothée Chalamet concurează cu două interpretări absolut fantastice, însă nu este nicio clipă mai prejos, iar modul în care este imaginat tânărul Wonka îl face chiar mai ușor de iubit decât portretizările sale anterioare. 

Willy Wonka al lui Gene Wilder este o figură mai experimentată, aproape filozofică, ale cărei capricii sunt adesea însoțite de o urmă de melancolie sau înțelepciune. În schimb, Wonka lui Chalamet se află la începutul poveștii sale, întruchipând entuziasmul și idealismul tinereții. Ambele interpretări sunt valoroase și oferă perspective diferite asupra personajului Willy Wonka. Interpretarea lui Wilder este caracterizată de o profunzime și o complexitate care ne provoacă să reflectăm, în timp ce cea a lui Chalamet este plină de vitalitate și entuziasm, animată de un sentiment de uimire și de un univers al tuturor posibilităților.

Delicii vizuale într-un carnaval al ciocolatei, unde fiecare cadru pictează povestea excentrică a lui Wonka, pe un drum dulce-amărui spre descoperirea de sine.

Filmul se mândrește cu un design de producție vibrant, în culori atrăgătoare și potrivite pentru lumea excentrică a lui Wonka. Secvențele muzicale, compuse de Neil Hannon, sunt un amestec de cântece antrenante și emoționante, deși unii critici au remarcat că, deși cântecele sunt plăcute, s-ar putea să nu fie la fel de memorabile sau de sonore ca hiturile clasice din adaptarea originală. Filmul îmbină cu succes fantezia, comedia și elementele familiale, creând o experiență care rezonează atât cu fanii originalului, cât și cu noua generație.

Distribuția secundară, inclusiv Calah Lane și Hugh Grant, oferă și mai mult farmec filmului, cu interpretări care sunt atât fermecătoare, cât și pline de umor. Cu toate acestea, scenariul pare, pe alocuri, oarecum dezordonat, cu unele glume care nu își ating scopul și cu un sentimentalism care poate părea uneori excesiv.

În ciuda acestor critici, “Wonka” se remarcă drept un film care surprinde fantezia și melancolia din lumea lui Roald Dahl. Este o experiență cinematografică uimitoare din punct de vedere vizual și rezonantă din punct de vedere emoțional, reafirmând farmecul etern al universului lui Dahl și creativitatea celor care îl reimaginează. Acest film este cu siguranță un candidat pentru una dintre cele mai surprinzătoare povești de succes ale anului, îmbinând lumea magică a lui Willy Wonka cu imaginația lui Paul King.

Premii și nominalizări:

  • 2023: Golden Globes Awards: nominalizat pentru Cel mai bun actor principal – Comedie sau Musical.
  • 2023: Critics’ Choice Awards: 2 nominalizări

Vezi site-ul oficial al filmului Wonka.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Julie si Julia

Julie & Julia (2009): Rețetele succesului în bucătărie și în viață

Articolul următor
Ant-Man and The Wasp: Quantumania

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Filmul perfect care-ți arată de ce unii urăsc filmele cu supereroi

Alte articole interesante
Film Idiocracy (2006)

Idiocracy (2006) – filmul care-ți arată că societatea poate ajunge și mai jos decât e deja

Idioții vor cuceri pământul și va ieși nasol. Cam ăsta e, în mare, mesajul filmului Idiocracy, o comedie distopică din 2006, creată de Mike Judge. Și-ncepe în forță, cu o comparație între două cupluri și o problemă cât se poate de actuală: natalitatea. Cuplul 1 nu vrea copii și ridică argumentul contextului economic actual. Cuplul 2, militant aprig al procreării, sugerează că nu prea acordă importanță metodelor contraceptive.
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

În încercarea disperată de a-și rezolva problemele financiare, un vânzător de mașini din Minnesota angajează doi criminali să o răpească pe soția sa, pentru a obține răscumpărare de la socrul său bogat. Planul său se destramă rapid, declanșând un șir de evenimente tragice și comice, care atrag atenția unei polițiste însărcinate și extrem de perspicace, determinată să rezolve cazul.
Dream Scenario (Scenariu de vis)

Dream Scenario: O explorare curajoasă și inovatoare în lumea filmului

Un profesor de biologie evolutivă devine involuntar subiectul viselor recurente ale oamenilor, transformându-se dintr-un fenomen curios într-un paria social. Pe măsură ce visurile în care apare capătă un caracter violent, punându-i astfel la încercare reputația, identitatea și sănătatea mintală, filmul "Scenariu de vis" ne introduce într-o lume unde realitatea se împletește cu fantezia în moduri neașteptate și adesea tulburătoare.