Yoda

Yoda, un personaj emblematic din universul “Star Wars”, este cunoscut pentru înțelepciunea sa profundă și abilitățile sale excepționale în utilizarea Forței. A apărut pentru prima dată în filmul “The Empire Strikes Back” din 1980 și este un extraterestru humanoid mic și verde, membru de frunte al Ordinului Jedi până la aproape anihilarea acestuia.
Yoda un personaj din universul Star Wars

Yoda a fost interpretat și manevrat de Frank Oz, care și-a reluat rolul în “Return of the Jedi”, trilogia prequel și trilogia sequel. În afara filmelor, personajul a fost în principal interpretat de Tom Kane, începând cu seria animată de televiziune “Clone Wars” din 2003.

În prima sa apariție în trilogia originală, Yoda este descris ca mentorul lui Obi-Wan Kenobi și trăiește în exil pe planeta mlăștinoasă Dagobah. El îl instruiește pe Luke Skywalker în căile Forței până la moartea sa la vârsta de 900 de ani în “Return of the Jedi”, deși mai târziu revine ca un spirit al Forței. În trilogia prequel, Yoda conduce Consiliul Jedi Înalt și instruiește generațiile tinere de Jedi până când aceștia sunt alocați unui maestru. Când izbucnesc Războaiele Clonelor, devine un general în armata Republicii Galactice și conduce mai multe legiuni de soldați clonă. Yoda este unul dintre puținii Jedi care supraviețuiesc evenimentelor Ordinului 66 la sfârșitul războiului, când luptă împotriva Împăratului Palpatine și este forțat să se ascundă.

Yoda a fost creat inițial ca o marionetă, cu Frank Oz furnizând vocea și fiind principalul păpușar în mai multe filme. Pentru unele scene de mers în “The Empire Strikes Back” și “The Phantom Menace”, actorii pitici Deep Roy și Warwick Davis au apărut în costum ca Yoda (deși niciunul nu a fost creditat). În trilogia prequel, Yoda a fost redat cu animație computerizată, apărând în moduri care nu erau anterior posibile, inclusiv participarea sa la scene de luptă elaborate. În “Revenge of the Sith”, fața sa apare în mai multe prim-planuri mari, necesitând un lucru CGI foarte detaliat.

Yoda este, de asemenea, un personaj important în literatura “Star Wars” Expanded Universe, apărând în numeroase cărți și alte lucrări, inclusiv în romanul “Yoda: Dark Rendezvous” din 2004. În cultura populară, Yoda este cunoscut pentru modelul său distinct de vorbire și rolul său de mentor înțelept. A fost selectat de revista Empire ca al 25-lea cel mai mare personaj de film din toate timpurile și a apărut într-o serie de reclame din 2012 pentru Vodafone.