Nu priviți în sus (Don't Look Up)

Nu priviți în sus. Atunci când nici apocalipsa nu e luată în serios

Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence joacă rolurile a doi astronomi care descoperă un pericol pentru întreaga umanitate: un asteroid uriaș se îndreaptă direct spre Pământ. Când informează autoritățile, președinția și presa, se lovesc de un zid puternic de indiferență din partea acestora.

Filmul „Don’t Look Up” din 2021, regizat de Adam McKay, e o satiră asupra societății decimate în care trăim și a modului superficial în care ne raportăm la lucrurile cu adevărat importante. S-a vrut și o satiră despre cum ne raportăm la problemele climatice destul de evidente din prezent, dar a eșuat în a livra vreun discurs relevant pe zona asta. Este însă un film relevant despre cum, ca oameni, ne-am putea raporta până și la apocalipsă: cu indiferență, ceva umor și o acceptare a sorții. 

DiCaprio și Lawrence în lupta cu indiferența: Satira politică și mediatică

Într-o manieră comică, producția încearcă să atragă atenția asupra indiferenței omenirii față de criza climatică iminentă. Pune accentul și pe manipularea din mass-media. Dar și pe indolența oamenilor care ar trebui să ia deciziile importante în situațiile de criză: politicienii.

DiCaprio joacă rolul unui om de știință disperat să fie ascultat și luat în serios. E și profesorul lui Kate Dibiasky, o licențiată în astronomie, jucată de Jennifer Lawrence. După descoperirea pericolului, cei doi luptă cu ignoranța sistemului politic și mediatic. Au șase luni la dispoziție să facă o lume întreagă să asculte, înainte ca asteroidul să lovească planeta.

E conturată o lume superficială, care nu are timp și atenție pentru problemele care i-ar putea aduce sfârșitul. Pentru că niciodată nu iei în serios lucrurile care par îndepărtate. Până când devin iminente. 

Tradus în realitatea noastră, societatea arată o indiferență colectivă față de criza climatică și necesitatea acțiunii imediate. Iar reacțiile din film sunt aceleași pe care le stârnește încălzirea globală. Singura diferență e că nu avem un deadline prestabilit, cum e cel de șase luni din film. Ci doar o situație care se înrăutățește constant.

„Don’t Look Up” e un film care a stârnit controverse în toată lumea pentru modul în care a fost expusă problema crizei climatice. A primit laude și critici aspre deopotrivă de la activiști și public. Poate că e dificil să transmiți un mesaj atât de delicat și important prin comedie. Dar fiecare reacție la film, bună sau rea, a însemnat încă o conștientizare a problemei.

În aceeași notă, pe IMDb, în dreptul categoriei „Taglines” apare: „Bazat pe evenimente cu adevărat posibile.”

Total
0
Shares
Articolul anterior
Best.Christmas.Ever!

Petreceți Crăciunul ca niciodata cu filmul „Best. Christmas . Ever!”

Articolul următor
Poster film Joker Joaquin Phoenix – Arthur Fleck in fata oglinzii

Joker (2019). Un om ajunge să dea foc societății când societatea nu-i dă nicio șansă

Alte articole interesante
Film Gardienii Galaxiei Vol 3

Gardienii Galaxiei 3 (2023) – Ultimul film dintr-o serie care rămâne cu tine

La șase ani de la ultimul film, partea a treia din Guardians of the Galaxy 3 (Gardienii Galaxiei) a ieșit în sfârșit în lume în mai 2023. Seria asta s-a făcut remarcată în special pentru soundtrack-ul distinctiv, dar probabil c-au contribuit semnificativ la succes și supereroii, efectele speciale, umorul și numele companiei Marvel. Și Groot, bineînțeles. 
O poveste de Craciun film 2009

O Poveste de Crăciun (2009)

În ecranizarea din 2009 a poveștii nemuritoare a lui Charles Dickens, "O poveste de Crăciun", regizorul Robert Zemeckis îmbină povestea atât de iubită și binecunoscută cu o tehnologie avansată de animație, creând un adevărat regal vizual care redefinește povestea clasică pentru un public modern.