There Will Be Blood film din 2007

There will be blood (2007): o călătorie care depășește granițele modernității cinematografice

Regizorul Paul Thomas Anderson a creat o radiografie a relației disfuncționale dintre societate și resursele naturale. Acțiunea se desfășoară într-o perioadă mare de timp: de la începutul secolului al XX-lea și până aproape de anii ‘30. Dacă atunci părea că exploatarea resurselor de petrol era o problemă, imaginează-ți stau lucrurile acum.
Titlu original: There will be blood
2007 | Categorie de vârstă: 16+  | 2 h 38 min. | Dramă

Regia: Paul Thomas Anderson

Scenariul: Paul Thomas Anderson, Upton Sinclair

Distribuția: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciaran Hinds, Martin Stringer, Paul F. Tompkins, Dillon Freasier, Kevin Brenahan, Jim Meskimen, Erica Sullivan, Randall Carver, Coco Leigh, Sydney McCallister, Matthew Braden, Barry Del Sherman, Harrison Taylor, Joseph Mussey, Jacob Stringer.

În ciuda titlului de tip epopee, filmul nu e despre vreo crimă și nici măcar despre moartea concretă. Ci despre consecințele pe care lumea va trebui să le înfrunte odată ce epuizează resursele naturale. Iar sângele e mai degrabă o metaforă pentru petrol. 

Rănile sunt mai mult interne și tot filmul arată un dezastru natural pe care nu-l poți evita. Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), protagonistul filmului, e portretizat drept acest monstru care urăște oamenii, nu are oameni apropiați, exploatează petrolul și pe fiul său adoptiv și are o singură aspirație în viață: să facă cât mai mulți bani. Și reușește.

Acțiunea începe la finalul secolului XX, pe când Daniel Plainview era un minier de argint. Povestea lui începe când descoperă petrolul și-și propune să construiască un imperiu din asta. Filmul are două direcții, puse pe fundalul dur al Americii de la acea vreme: lupta lui Plainview cu propria obsesie pentru putere și lupta de a-și depăși condiția.

Pe măsură ce-și extinde afacerea, filmul te bagă într-un univers sumbru și brutal, în care relațiile interumane sunt dominate de lupta pentru putere. 

Remarcabile sunt însă elementele care construiesc filmul

Paul Thomas Anderson reușește să construiască o atmosferă tensionată și amenințătoare prin cadre ample și impunătoare, legate prin coloana sonoră semnată de Johnny Greenwood. Iar interpretarea lui Daniel Day-Lewis și modul în care aduce la viață un personaj atât de antipatic sunt impresionante. 

Paul Dano reușește și el să aducă substanță filmului prin interpretarea a două roluri concomitent: ale gemenilor Eli și Paul Sunday. Între ei și protagonist se creează o dinamică tensionată.

Filmul rueșește să transmită o poveste complexă și tulburătoare despre industria petrolieră, un subiect prea puțin abordat de cinematografie. Explorează natura și obsesiile umane, corupția morală și costurile unei ambiții dăunătoare. Finalul, deși aduce o doză de spaimă, e satisfăcător și rămâne deschis interpretării.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Godzilla Minus One (2023)

Godzilla Minus One (2023). Filmul dă o viață nouă monstrului care șochează și impresionează

Articolul următor
Dune: Partea a doua

Dune: Partea a doua - Așteptarea ia sfârșit în februarie 2024

Alte articole interesante