Filme Nicolas Cage

Cele mai bune filme cu Nicolas Cage

Nicolas Cage, un actor cu o carieră cinematografică plină de nuanțe și transformări, a lăsat o amprentă inconfundabilă în industria filmului. De la roluri intense și dramatice, la interpretări excentrice și pline de energie, Cage a demonstrat o versatilitate rar întâlnită, făcându-l subiectul ideal pentru o explorare a celor mai bune filme din repertoriul său.

Nicolas Cage, nepotul renumitului regizor Francis Ford Coppola (creatorul seriei “The Godfather”), are una dintre cele mai captivante cariere în rândul actorilor contemporani de film. Devenit celebru în anii ’80 cu filme clasice precum “Raising Arizona” și “Moonstruck”, Cage s-a bucurat de o recunoaștere și mai mare în anii ’90, câștigând un Oscar pentru rolul său din “Leaving Las Vegas” și afirmându-se ca un simbol global al filmelor de acțiune cu producții precum “The Rock”, “Face/Off” și “Con Air”. Continuând să surprindă și să inoveze, Cage a adăugat recent în portofoliul său filmul Dream Scenario, demonstrând încă o dată versatilitatea și talentul său unic în arta cinematografică.

Lord of War (2005)

 Lord of War (2005)

Genul: Thriller, Acțiune, Dramă

Distribuția: Nicolas Cage, Ethan Hawke, Bridget Moynahan, Jared Leto, Ian Holm, Eamonn Walker, Jean-Pierre Nshanian, Sammi Rotibi, Shake Tukhmanyan, Jared Burke, Eric Uys, David Shumbris, Stewart Morgan

Regizor: Andrew Niccol

Scenarist: Andrew Niccol

“Lord of War”, un film în care Nicolas Cage a jucat un rol principal, a reprezentat una dintre ultimele sale producții cu bugete mari tipic hollywoodiene, costând 50 de milioane de dolari. Această dramă costisitoare a fost lansată într-o perioadă în care popularitatea filmelor sale începea să scadă. Deși a avut un buget impresionant, filmul nu a reușit să atragă publicul american, posibil din cauza contextului socio-politic de după atentatele din 11 septembrie 2001. Americanii, aflați într-o perioadă de patriotism intens, probabil nu au fost foarte receptivi la un film care abordează tema implicării SUA în furnizarea de arme către dictatori și căpetenii de organizații paramilitare acuzați de genocid. Această reacție a publicului a marcat un moment important în cariera lui Cage, evidențiind o schimbare în preferințele cinematografice ale publicului american și în abordarea industriei filmului.

În rolul lui Yuri Orlov, un imigrant ucrainean de generația a doua, Cage își face apariția alături de fratele său problematic (interpretat de Jared Leto), devenind un notoriu traficant de arme la nivel internațional, mereu urmărit de un agent al Interpolului (Ethan Hawke). Inspirat parțial din evenimente reale, filmul aduce în prim-plan dilema morală a lui Yuri și o perspectivă profundă asupra industriei armamentului mondial, elemente care adaugă o notă de autenticitate.

World Trade Center (2006)

World Trade Center (2006)

Genul: Dramă, Terorism, 11 septembrie, Bazat pe o poveste adevărată

Distribuția: Nicolas Cage, Michael Peña, Maria Bello, Maggie Gyllenhaal

Regizor: Oliver Stone

Oliver Stone cunoscut pentru abordarea sa controversată a traumelor și greșelilor istorice americane (așa cum se vede în filmele “Platoon”, “JFK”, “Born on the Fourth of July”), face uz de stilul său îndrăzneț (pe care unii l-ar numi copleșitor) în redarea evenimentelor de la 11 septembrie. De această dată, însă, cu o perspectivă comemorativă asupra curajului american. Filmul, bazat pe o poveste reală, îl are în rol principal pe Cage în rolul Sgt. John McLoughlin și pe Michael Peña ca Will Jimeno, doi polițiști din viața reală care au fost prinși sub dărâmăturile Turnului Sud și care au fost la un pas de moarte înainte de a fi salvați.

Mom and Dad (2018)

Mom and Dad (2018)

Genul: Comedie, Horror, Thriller

Distribuția: Nicolas Cage, Selma Blair, Anne Winters, Zackary Arthur, Joseph D. Reitman, Olivia Crocicchia, Lance Henriksen, Brionne Davis, Tyler Sopland, Bishop Stevens, Matthew W. Allen, Dale Miller, Ellen Marguerite Cullivan

Regizor: Brian Taylor

Scris și regizat de Brian Taylor, această comedie neagră independentă nu a atras un public numeros, dar criticii au apreciat premisa ingenioasă. Cage și Selma Blair interpretează rolurile lui Brent și Kendall, părinții a doi copii școlari, care sunt afectați în mod surprinzător de o emisie care îi determină pe părinții locali să-și ucidă propriii copii. Ironia situației este că nici Brent, nici Kendall nu erau prea entuziasmați de rolul de părinți la început, așa că aceste noi impulsuri par să reprezinte o oportunitate de a da frâu liber crizelor de la mijlocul vieții în cel mai violent mod posibil — așa cum face Brent când distruge cu un baros camera sa abia amenajată, cântând „The Hokey Pokey” (un moment clasic pentru Cage).

Şarlatanii (Matchstick Men)

Matchstick Men (2003)

Genul: Comedie, Dramă

Distribuția: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce McGill, Bruce Altman, Melora Walters, Jenny O’Hara, Steve Eastin, Sheila Kelley, Tim Kelleher

Regizor: Ridley Scott

Oportunitatea pentru Cage de a colabora cu regizorul Ridley Scott, aflat atunci într-unul dintre cele mai înalte puncte creative din cariera sa (după realizarea filmelor “Gladiator” și “Black Hawk Down”), nu a transformat “Matchstick Man” în succesul scontat de mulți pentru această asociere. Cage îl interpretează pe Roy Waller, un escroc cu tulburare obsesiv-compulsivă care speră să-și reconstruiască relația cu fiica sa adolescentă (Alison Lohman), dar ajunge să o implice într-una dintre înșelătoriile sale.

Așa cum era de așteptat, Cage se dedică total în a reda OCD-ul lui Roy, iar interpretarea sa este convingătoare, ajungând aproape de limita disconfortului. Criticii au fost impresionați, dar au considerat că interpretările lui Cage, Lohman și Sam Rockwell, partenerii lui Roy, au fost mai atrăgătoare decât intrigile relativ dezamăgitoare ale înșelătoriei.

Joe (2013)

Film Joe (2013)

Genul: Dramă

Distribuția: Nicolas Cage, Tye Sheridan, Ronnie Gene Blevins, Gary Poulter, Adriene Mishler, Brian Mays, Aj Wilson McPhaul, Sue Rock, Heather Kafka și Brenda Isaacs Booth

Regizor: David Gordon Green

Înainte de a se dedica comediiilor axate pe cultura consumului de iarbă, precum “The Pineapple Express”, și a realiza numeroase remake-uri ale filmului “Halloween”, regizorul David Gordon Green s-a concentrat pe realizarea unor studii de caracter profunde, exemplificate prin filme precum “George Washington” și “All the Real Girls”. În acest film, Green își păstrează stilul caracteristic, integrând în același timp tensiunea și brutalitatea necesare pentru a da viață unei povești captivante despre infracțiuni într-un mic oraș. Cage îl interpretează pe Joe Ransom, un fost deținut care începe o prietenie cu Gary (Tye Sheridan), un adolescent fără scop, care are nevoie atât de un model patern, cât și de protecție împotriva tatălui său incapabil, rol pe care Joe este bucuros să-l îndeplinească, chiar și pe măsură ce pericolul crește. Criticii au apreciat lucrarea atmosferică a lui Green, interpretarea reținută, neobișnuită pentru Cage, și relația dintre Joe și Gary, numind-o esența filmului.

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans

Genul: Thriller, Dramă

Distribuția: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Xzibit, Shea Whigham, Fairuza Balk, Katie Chonacas, Brad Dourif, Jennifer Coolidge, Michael Shannon, Shawn Hatosy, Irma P. Hall, Vondie Curtis-Hall, Tom Bower

Regizor: Werner Herzog

Ideea pentru acest film pare să fie câștigătoarea unui concurs pentru „Cel mai puțin probabil scenariu de film”: să-l aduci pe Cage să joace o versiune a detestabilului Bad Lieutenant interpretat de Harvey Keitel în infamul film din 1992 al lui Abel Ferrara și să-l ai pe legendarul regizor german Werner Herzog la cârmă. Ah, și să plasezi întreaga acțiune în New Orleans, după uraganul Katrina, apoi să umpli totul cu reptile alunecoase.

Răsturnarea de situație, desigur, este că filmul a fost de fapt realizat. Rezultatul este un portret captivant al unui om la limită, un polițist interpretat de Cage, care este atât de complet în mrejele dependențelor sale încât desfășoară tranzacții criminale în mod deschis în secția de poliție, fură droguri de la oricine întâlnește și îndreaptă revolverul său .44 Magnum spre două bătrâne care nu vor să coopereze. Criticii au lăudat intrigantul complot criminal, precum și performanța epică a lui Cage, în care își mobilizează toate abilitățile de actor pentru a face acest monstru simpatetic uman.

Color Out of Space (2020)

Color Out of Space (2020)

Genul: Horror, Sci-Fi, Mister

Distribuția: Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur, Elliot Knight, Brendan Meyer, Julian Hilliard, Tommy Chong, Josh C. Waller, Q’orianka Kilcher, Melissa Nearman

Regizor: Richard Stanley

Bazat pe o povestire scurtă de H.P. Lovecraft, “Color Out of Space” (regizat de Richard Stanley) este un amestec de sci-fi, fantezie, horror și filozofie cosmică, elemente caracteristice lucrărilor autorului. La fel ca în “Mandy”, care urmează pe listă, Cage joacă rolul unui soț care încearcă doar să trăiască liniștit și izolat împreună cu familia sa, când un meteorit ce transportă viață extraterestră lovește în apropiere. Prezența extraterestră se manifestă printr-o strălucire nefirească de culoare fucsia, se infiltrează în sistemul local de apă și provoacă haos în rândul familiei și vecinilor săi.

“Color Out of Space” se datorează mult remake-ului lui John Carpenter al filmului “The Thing”, precum și “Invasion of the Body Snatchers”, cu adăugiri din “Dracula” și “Frankenstein” pentru un plus de efect. Dar filmul se joacă mai mult ca o celebrare a influențelor sale, nu ca un plagiat, iar efectele vizuale, alături de interpretarea neînfrânată a lui Cage, transformă această experiență într-o călătorie psihedelică care merită parcursă.

Mandy (2018)

Mandy (2018)

Genul: Thriller, Acțiune, Horror

Distribuția: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache, Bill Duke, Richard Brake, Hayley Saywell, Line Pillet, Ned Dennehy, Clément Baronnet

Regizor: Panos Cosmatos

Necenzuratul “Mandy” funcționează ca o piesă complementară pentru “Color Out of Space”, dar este chiar mai bizar și ultraviolent. Este un vis febril fantasmagoric și halucinant, o experiență cinematografică (și aceasta nu este o frază pe care o poți scrie despre multe filme). Cage joacă nebunește în acesta, interpretând un tăietor de lemne care trăiește departe de civilizație și vânează un cult de zeloți sadici și liderul lor psihopat după ce aceștia îi răpesc soția.

Criticilor le-a plăcut interpretarea total angajată a lui Cage ca un om înnebunit de durere, suferință și nevoia de răzbunare, precum și estetica realizată de regizorul Panos Cosmatos care, prin fuziunea sa de fantezie înaltă, violență sexualizată și psihedelie, pare să aducă la viață copertele revistei Heavy Metal din începutul anilor ’80. Totul se desfășoară ca un trip rău de LSD și este absolut intenționat să fie așa.

Adaptation (2002)

Adaptation (2002)

Genul: Comedie, Dramă

Distribuția: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Maggie Gyllenhaal, Cara Seymour, Brian Cox, Judy Greer, Jim Beaver, Ron Livingston, Doug Jones, Gary Farmer, Peter Jason, Gregory Itzin, Catherine Keener, John Malkovich

Regizor: Spike Jonze

În ciuda succesului primului său scenariu produs, pentru care a primit o nominalizare la Premiul Academiei pentru cel mai bun scenariu original, Charlie Kaufman (Cage) este bântuit de insecurități, atât în cariera sa, cât și în viața personală. Când este angajat să adapteze “The Orchid Thief”, o carte non-ficțiune despre un crescător fanatic de orhidee, John Laroche (Cooper), el este complet blocat. Deși, la suprafață, cartea este despre aventurile lui Laroche de a fura flori în Everglades, Florida, la un alt nivel este și despre dorința din fiecare dintre noi de a experimenta pasiunea. Această dorință o bântuie pe autoarea cărții, Susan Orlean (Streep), și, Charlie își dă seama, pe el însuși.

Regizat de Spike Jonze și scris de Charlie Kaufman, “Adaptation” a fost parte a unei perioade creative fertile pentru duo, care a produs și alte filme iubite precum “Being John Malkovich” și “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, toate într-o perioadă de cinci ani. La fel ca aceste două filme, “Adaptation” este atât de anti-Hollywood în tonul său satiric, structură și angajamentul meta față de viața reală, încât este uimitor că a fost realizat, chiar și la sfârșitul boom-ului cinematografiei independente din anii ’90.

Filmul i-a adus lui Cage a doua nominalizare la Oscar pentru Cel Mai Bun Actor, oferind o interpretare complet convingătoare ca doi frați gemeni foarte diferiți: talentatul, dar neuroticul Charlie, care se luptă enorm să adapteze o carte non-ficțiune dificilă într-un scenariu; și superficialul, dar neînfricatul Donald, care scrie și vinde un scenariu de succes, deși formulatic, chiar sub nasul lui Charlie. Dacă te întrebi cum toate acestea duc la peripeții în Everglades, Florida, cu Meryl Streep, ei bine, este exact genul acela de film.

Pig (2021)

Pig Film 2021

Genul: Dramă, Thriller

Distribuția: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin, Nina Belforte, Gretchen Corbett, Dalene Young, Julia Bray, Darius Pierce, Elijah Ungvary, Brian Sutherland, David Knell, Sean G. Tarjyoto, Tom Walton

Regizor: Michael Sarnoski

Un alt film indie cu buget redus al lui Cage, “Pig” a regizorului Michael Sarnoski, a apărut din anonimat pentru a deveni unul dintre cele mai bine recenzate filme din 2021. Cage îl interpretează pe Robin Feld, un pustnic care trăiește în pădurile din Oregon și care își câștigă existența vânzând trufe descoperite de porcul său iubit. Când intrușii răpesc bătrâna scroafă, Feld pornește într-o odisee subterană prin scena culinară de înaltă clasă din Portland pentru a o recupera.

Povestea filmului ar fi putut foarte ușor să-l transforme pe Feld într-un fel de John Wick, dând buzna prin uși și masacrând huliganii responsabili pentru perturbarea păcii sale delicate (așa cum face Cage în “Mandy”). Dar, în ciuda unor momente tensionate, “Pig” este un film meditativ despre găsirea unei căi de a merge mai departe prin durere și regret. Criticii au lăudat filmul, precum și interpretarea centrală a lui Cage, numind-o una dintre cele mai bune ale sale din ultimii ani.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Casa de productie film 4prooffilm

4 Proof Film: O Casă de Producție Independentă cu Viziune Globală

Articolul următor
The Killer

The Killer (2023). Fincher îți arată că în lumea asasinilor plătiți o dai sau o iei

Alte articole interesante